A Budaörsi NŐk jó cselekedetei

0
530

Ne csak karácsonykor segíts…

Várják az új ötleteket, a már megvalósultakról pedig újabb kiállítást terveznek, illetve a programot is egy fotókiállítással és egy összefoglaló kiadvánnyal szeretnék zárni, ahogy a Budaörsi NŐ fotókiállítás sorozatnál tették – tudtuk meg a szervezőtől, Marcinka-Májer Emesétől. A „Ne csak karácsonykor segíts…” sorozatunkban ezúttal „A Budaörsi NŐ” közösségének már megvalósult és tervezett 10 jó cselekedetét mutatjuk be.

A „Budaörsi NŐ” közösség jótékonysági akcióját tavaly szeptemberben hívta életre Marcinka-Májer Emese. A cél, hogy az elmúlt években bemutatott hölgyek 2021. március 8-ig, a nemzetközi nőnapig tíz projektet szervezzenek meg. A pandémia, mint mindent, ezt is lelassította, de öt jó cselekedet már megvalósult és várják a továbbiakra az ötleteket.

Az előzmény, hogy „A Budaörsi NŐ” egy fotókiállítással indult 2015 nyarán, a városházán, amikor tíz olyan budaörsi lány, asszony került reflektorfénybe, akiknek az élete, munkássága valamiben kiemelkedő, és itt élnek a városban. Ezt követően még négy éven át, de akkor már a Nemzetközi Nőnapon, március 8-án  került erre sor. Így „A Budaörsi NŐ” közössége jelenleg 50 tagból és az alapítóból, illetve segítőiből áll. Folytatásként 2020. november 19-ére hirdette meg a közösség az első „A Budaörsi FÉRFI” bemutatását, amire a nők egy meglepetés műsorral is készültek. Sajnos a koronavírus járvány miatt a kiállítás egyelőre tolódik.

Viszont nem szerették volna elvesztegetni az időt, ezért ősszel egy új kezdeményezés született: a bevezetőben említett tíz jó cselekedet végrehajtása.

Az első, még tavaly szeptemberben a hajadományozás volt, a Curly Hajadományozó Alapítvánnyal együttműködve. A lényege, hogy elsőként Marcinka-Májer Emese majd követői térítésmentesen adományozták a levágatott hosszú hajukat az alapítványnak, ahol daganatos embereknek készíttettek belőle parókát. Március elején volt az első paróka átadó ünnepség Budaörsön a PostART-on.

A második jó cselekedet 2020. szeptember 25-én kezdődött, amikor „A Budaörsi NŐ” közösség a Mindszenty József Általános Iskolával, a BTG-vel és a Zöld Erdőben Jártam Budaörsi Egyesülettel együttműködve nagytakarítást szervezett négy budaörsi helyszínen, és  a Kőhegy szikláit és a környéken lévő falakat a firkáktól is megszabadították. Idén februárban pedig részt vettek az „I. Nagyon nagy budaörsi szemétszedésen” is a csapat tagjai.

A harmadik akció keretében, október 1-jéhez „A zene világnapjához” időzítve hangszereket gyűjtöttek (a projekt vezetői Tóth Anna és Novák Anikó). Ifjú zenészeket – akik szívesen gyakorolnának otthon is ám saját hangszer hiányában ezt nem tehették/tehetik meg – hoztak/hoznak össze olyanokkal, akik már felhagytak a zenéléssel és a hangszerük csak dísztárgyként ékesítette/ékesíti otthonukat, vagy esetleg örököltek hangszert, de maguk nem veszik hasznát. Az első hangszerátadó ünnepségen vagyunk túl, egy zongorát, citerát, furulyákat és gitárt juttattak el a Budaörsi Tanoda diákjai számára a Budaörsi NŐk.

A negyedik projekt szinte adta magát az iskolák átmeneti bezárása miatt: az online tanulásban segítettek a közösség aktív tagjai. Laptopokat és mobiltelefonokat gyűjtöttek, amiket olyan diákok részére juttattak el, akiknek eszközhiány miatt nehézséget okoz az online tanulás. Ez most, a járvány harmadik hullámában megint aktuális. A projekt vezetője  Nagy Éva.

Az ötödik jó cselekedet, amit már idén hirdettek meg: a nagy házalakítás volt. Ennek keretében azt vállalták a hölgyek, hogy budaörsi közösségeknél végeznek felújítási munkálatokat. Először a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületénél alakítottak ki egy tároló helyiséget, majd egy gyermekotthonban és a Budaörsi Tanodában festettek. (A projekt gazdája Szentandrási-Szabó Emese.)

Hogyan tovább? – kérdeztük Marcinka-Májer Emesét. Várják tehát az új ötleteket, a már megvalósultakról pedig újabb kiállítást terveznek, illetve majd a teljes programot egy fotókiállítással és egy összefoglaló kiadvánnyal szeretnék zárni, ahogy a Budaörsi NŐ fotókiállítás sorozatnál tették. És mindegyik jó cselekedetről készült egy-egy videó, amit az esemény közösségi oldalán meg lehet nézni.

Lehet-e valamilyen sorrendet felállítani az időrenden kívül az eddigi öt jó cselekedet között? – faggattuk Emesét tovább. „Nem. Minden jó cselekedet folyamatosan zajlik a háttérben. Amikor meghirdetünk egy újat, az nem azt jelenti, hogy a korábbi véget ér, ugyanúgy szerveződik a háttérben tovább.”

Végül érdemes még egyszer kiemelni, hogy „a programban bárki részt vehet, ahogy ezt hirdetjük is minden plakátunkon, cikkünkben, televízió interjúkban. Minden projektünkhöz lehet segítőként csatlakozni vagy olyan közösségként, amelyik segítségre szorul.”

Bővebben: https://www.facebook.com/abudaorsino

Csatlakozni itt lehet: abudaorsino@gmail.com e-mail címem, vagy telefonon a +36/70-285-5287-es telefonszámon.

Sorozatunk korábbi cikkei: ITT és ITT és ITT és ITT.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here