Mit nyújt az önkormányzat a rászorulóknak? – Ne csak karácsonykor segíts! 1/b. rész

0
457

Januárban már az év legelején elkezdődött a szociális tűzifa második adagjának a kiszállítása hatvan családnak. Ez az egyik a budaörsi önkormányzat által nyújtott 22 féle támogatás közül. Havonta átlagosan 200-250 kérelem érkezik a városházára és elenyésző számban utasítják el – derül ki cikkünkből. Kövesdi Gabriella szociális irodavezető a részletekről is tájékoztatott.

Budaörs önkormányzata a szociális ellátó rendszerén keresztül egész évben segíti az arra rászorulókat. A helyi rendeletben 22 féle támogatás biztosítja az itt élők szociális biztonságát és éves szinten több száz család és egyedül élő személy kap rendszeres vagy rendkívüli támogatást. Hogy milyen élethelyzetekben és mennyit, arról Kövesdi Gabriella irodavezető tájékoztatta lapunkat.

Rendszeres havi támogatás az ápolási díj, mely idős hozzátartozó ápolására kérhető, a gyógyszertámogatás, és a lakásfenntartási támogatás, lakbértámogatás. Krízis helyzetre a rendkívüli települési támogatás nyújtható. Például, ha valaki elveszti a munkahelyét, beteg lesz, haláleset történik a családjában vagy annyira alacsony a nyugdíja illetve a jövedelme, továbbá egy jelentősebb kiadás, váratlan élethelyzet esetén lehet kérni. Vannak olyan ügyfelek – folytatja az irodavezető -, akik évek óta csak az önkormányzat támogatásával képesek a minimális életfeltételeiket biztosítani. A legtöbb kérelemben megfogalmazott indok, hogy nem tudja kifizetni a rezsiköltséget, vagy, hogy élelemre kell a pénz, mert nehéz a megélhetés.

„Téli tüzelőt természetben biztosítunk a hagyományos fűtési móddal fűtő családoknak. Tavaly arról döntött a polgármester, hogy ezt két alkalommal, a hideg beállta előtt szeptemberben és januárban is tegyük meg, így már az év elején elkezdődött a tűzifa kiszállítása 60 családnak, illetve egyedül élő, általában beteg, idős embernek.”

Havonta átlagosan 200-250 kérelem érkezik a szociális irodához és az elutasítások száma elenyésző. „Aki az önkormányzathoz fordul, annak megpróbálunk segíteni” – szögezi le Kövesdi Gabriella. Akinek nem tudnak, ha magasabb az igazolt jövedelmük, mint a helyi rendeletben előírtak. A támogatások összegét pedig minden esetben a kérelmező élethelyzete határozza meg, mert „egyedileg vizsgálunk meg minden kérelmet.”

A támogatások jövedelem határa az államilag meghatározott öregségi nyugdíjminimum összegétől függ, amiről ismert, hogy 14 éve nem változott, azaz 28 500 forint. Az önkormányzat azonban megteheti és meg is teszi, hogy évről évre emeli azt a bizonyos szorzó számot, amivel a helyi rendeletben alkalmazandó jövedelemhatárt megállapítják, és ezzel igazítják a jövedelmi plafont a valós élethez. Vagyis a különböző támogatásokat a nyugdíjminimum összegének a háromszorosához, négyszereséhez, ötszöröséhez kötik, attól függően, milyen támogatásról van szó. A cél ugyanis az, hogy a valóban rászorulók megfeleljenek a jogosultsági feltételek vizsgálatakor a jogszabályi előírásoknak – hangsúlyozza az irodavezető. A jövedelem mellett a támogatás összege függ továbbá a gyermekek számától és az adott krízis helyzettől. A szemétszállítási támogatás az egyetlen, amit nem a jövedelemhez kötötten adnak, hanem azt minden 70 éven felüli egyedül élő vagy házas idős embernek kifizeti az önkormányzat, és ez 1200 főt érint.

Végül azt is megkérdeztük Kövesdi Gabriellától, hogy mi a véleménye a civilek összefogásáról egy-egy nehéz sorsú család vagy ember érdekében, és mit tanácsol nekik, hogy hatékonyabbak legyenek és az emberek által összeadott támogatások tényleg olyan helyre menjenek, ahol az fontos. „A civil szervezetek egyedi esetekben nyújtanak fontos segítséget a családoknak, a rászorulóknak, és elsősorban ruha- és bútoradományokat ajánlanak fel. Mivel folyamatosan nálunk nincs lehetőség az adományok tárolására, mi elsősorban közvetíteni tudunk a felajánlók és a rászorulók között a Családsegítő Központ közreműködésével, hiszen ők többnyire jól ismerik az érintetteket. Amit kérni szeretnénk, hogy az adományozók csak működő műszaki cikkeket, illetve használható ruhákat ajánljanak fel! Az elmúlt karácsonykor nagyon sok tartós élelmiszert is kapott a családsegítő szolgálatunk, és ezek nagyon jó helyre kerültek” – kaptunk választ. Amihez az önkormányzat szakembere, cikk sorozatunkkal összhangban még hozzátette: „Jó lenne, ha egész évben folyamatosan lenne civil felajánlás, mert a szükség nem csak karácsonykor jelenik meg!”

Fotó: archív és magro.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Ne csak karácsonykor segíts… 1. rész – Paska Gabi: Van-e pénzünk “herdálni”?

„Ne csak karácsonykor segíts!” – 2021-ben újra elindítjuk sorozatunkat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here