Ősszel lesz újra ,,NAGYON-NAGY  Budaörsi Szemétszedés’’

0
552

Betlehem Csaba vezetésével a Zöld Erdőben Jártam Budaörsi Egyesület létrehozott egy nagyon nemes kezdeményezést városunk megtisztításáért egy közös séta keretében. Szombaton (2021. 02. 27-én) négy helyszínen kezdték meg a szemétszedést, Kamaraerdőn, Frankhegyen, Alsószálláson és Felsőszálláson. Összesen mintegy 250 önkéntessel takarították ki ezeket a területeket.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is van ilyen önkéntes szemétszedési akcióra szükség. Hiszen amíg csak a központi helyeken járunk a városban, viszonylag rend és tisztaság  van. Amint azonban kijjebb sétálunk, az erdős részek felé egyre sűrűbben szörnyű látvány fogad bennünket. Ugyanis vannak, akik úgy gondolják, hogy ezekre a közterületekre bármilyen szemetet letehetnek, az eldobott papírzsebkendőtől a veszélyes hulladékig, következmények nélkül. Aminek azonban nem szabad így lennie. Tehát mit tehetünk, ha szemetelésen, szemétlerakáson kapunk rajta valakit? Elsősorban a közterület felügyelet munkatársait kell értesíteni (23 447-894 kozterulet@budaors.hu), vagy a rendőrséget. Mi magunk azonban nem intézkedhetünk, ne keveredjünk a szemetelővel szóváltásba, még tetten érés esetén sem.

Az illegális szemétlerakásnak, ha az időben a hatóságok tudomására jut, súlyos következményei lehetnek. Elsősorban szabálysértést követ el az illető, de a mennyiségtől függően büntető eljárás is indulhat ellene. Pénzbírságot kaphat vagy akár börtönbe kerülhet.

Betlehem Csaba, a szombati szemétszedés fő szervezője kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta, hogy ők nem a büntetésben hisznek, hanem a megelőzésben. Ezért is álltak neki most négy helyszínen megtisztítani a közterületet, Kamaraerdőn, Frankhegyen, Alsószálláson és Felsőszálláson. Összesen mintegy 250-en csatlakoztak az akcióhoz. Tehát Csaba szerint a prevenció a legfontosabb, egészen kis kortól, a gyerekeket megcélozva, ezért szeretnének majd az iskolákban is előadásokat tartani ennek érdekében.

Bár a mostani akció neve az „I. NAGYON-NAGY Budaörsi Szemétszedés’’, Csabától megtudtuk, hogy már korábban is szerveztek Budaörsön ilyen takarításokat, barátok családostul, aminek ő is részese volt.  Annyiban változott ez meg, hogy tavaly januárban létrehozták a Zöld Erdőben Jártam Budaörsi Egyesületet, így most már ennek keretein belül tartják az eseményeket.

A  város köztisztaságágért felelős önkormányzati vállalat, a BTG (Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft.) támogatta őket,  zsákokkal, kesztyűkkel és miután az önkéntesek összegyűjtötték a szemetet az elszállításért is ők feleltek. Továbbá az egyesület a ,,Tisztítsuk meg az országot!” pályázaton is indult, mert szeretne támogatást a megelőzéshez szükséges eszközökre, például kamerákra, figyelmeztető táblákra stb., de még várják a döntést.

A következő nagy szemétszedést őszre tervezik és szívesen várják további önkéntesek jelentkezését. Minden további, aktuális információkért érdemes felkeresni a Zöld Erdőben Jártam Budaörsi Egyesület facebook oldalát.

Írta és fotók: Parrag Zsófia

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here