Tizedik évadát kezdi meg a budaörsi színház Latinovits néven

0
56

A Budaörsi Latinovits Színház 2022/2023-as évadának megnyitója

Tegnap este volt a Budaörsi Latinovits Színház évadnyitója. Az eseményen a színház szinte valamennyi munkatársán kívül jelen volt Wittinghoff Tamás polgármester is, aki hivatalosan megnyitotta a 2022/2023-as évadot. Berzsenyi Bellaagh Ádám igazgató többek között beszámolt a szezonra tervezett repertoárról, a nyáron elvégzett felújítási munkálatokról, a személyi változásokról és az intézményt érintő különböző elismerésekről.

A társulat tagjai és a műszaki dolgozók jelenlétében szeptember 1-én megnyitották a Budaörsi Latinovits Színház 2022/2023-as évadját. Az eseményen jelen lévő Wittinghoff Tamás polgármester elsősorban az előttünk álló nehéz helyzetről beszélt. Például arról, hogy az energiaárak emelkedése miatt – és mert a hivatal az úgynevezett végső menedékes árat fizeti – idén 460-500 millió forint többletköltsége lesz az önkormányzatnak, jövőre pedig 2 milliárd forinttal lesz drágább városi szinten az energia. De igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy egy olyan fontos és meghatározó kulturális intézmény, amilyen a színház, zavartalanul tudjon működni.

Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház igazgatója sok mondanivalója miatt viszonylag hosszú beszédben tájékoztatott a legfontosabbakról. Azon kívül, amit lapunknak adott interjújában elmondott, kitért arra is, hogy kereken tizedik évadát kezdi meg a színház Latinovits néven és egyébként egész évben lesznek ezzel kapcsolatos élő beszélgetések és programok, illetve online tartalmak is. Az eddigi kilenc év alatt sikerült olyan színházat létrehozniuk, amit a szakma elismer, s aminek például egyik bizonyítéka, hogy az újonnan épült debreceni színházat eredetileg Latinovitsról nevezték volna el, de letettek erről, tudván, hogy ilyen már van az országban, ráadásul egy komoly tényező a magyar színházi életben. Szintén a nagyrabecsülés jele, hogy a Centrál Színház igazgatója szeretné átvenni az “Öröm és boldogság” című előadásukat a későbbiekben, illetve Székesfehérváron is fogják játszani az “Emil és a detektívek”-et.

 

Az új bemutatókról is beszélt természetesen, október elsején lesz a premierje “Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony” című előadásnak, melyben Takács Katalinon kívül a társulat minden tagja szerepel. Novemberben mutatják be a Városi Ifjúsági Klubban “A kutya különös esete az éjszakában” című előadást, decemberben pedig “Az eprésző kislányt”, amit majd Alföldi Róbert rendez. Tél végén Zsótér Sándor Kossuth-díjas rendező fog dolgozni Budaörsön, ő Bertold Brecht “Kurázsi mama és gyermekei” című művét álmodja színpadra és Spolarics Andrea lesz a főszereplője. Majd Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében kerül sor a “Beszélnünk kell Kevinről” című darabra áprilisban, ami az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója lesz. És egy háromszereplős előadás lesz az évad legutolsó bemutatója, a “Bűn és bűnhődés” az Ifiklubban.

 

Ezen kívül felújítanak néhány régebbi előadást, az “Egerek és emberek”, “Vacsora öt személyre” és “A sötétség hatalma” címűt, valamint a “Négyszögletű kerek erdő” gyerekelőadást.

 

Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy ebben a kemény világban, amelyben most élünk, ahol a háború, a gazdasági válság nehéz kihívásokkal kell megküzdeni, az évadra tervezett bemutatókkal egyben reflektálni kívánnak az embertelen, zord körülményekre. „Egy olyan világot mutatunk be, ahol a pénzéhség, a korrupció, a gyűlölködés, a háború felhasználása kíméletlen profitszerzésre, a családok szeretethiánya és a tömeggyilkosság jelenik meg. Olyan időket élünk, ahol beszélnünk kell erről a világról. Nem az a dolgunk, hogy mis-másoljunk és elkendőzzük ezeket, hanem az, hogy tematizáljuk azokat a problémákat, melyek körülöttünk vannak” – mondta. „Ugyanakkor egy olyan világról is beszélünk, amiben a sok játszmázás, stikli között pozitív dolgok is megjelennek, ahol a legnagyobb gyűlölködés mögül is kibukkan az emberség.” A színházigazgató egyúttal abban bízik, hogy a valóság majd úgy alakul az elkövetkező években, hogy a valós világ és a színház repertoárja közötti párhuzam nem csak sötét színekben jelenik majd meg, hanem boldog, jószándékú, pozitív színezetben is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here