Budaörsi színház: megkezdődtek az olvasópróbák…

0
292

Mohácsi János a budaörsi színházban rendez

Megkezdődtek az olvasópróbái „Az üzlet az üzlet”, avagy eladó a menyasszony című darabnak a Budaörsi Latinovits Színházban. A teátrum új évadának idei első bemutatója Csiky Gergely egyik legsikeresebb színművének, A proletároknak a Mohácsi-testvérek, Mohácsi János és Mohácsi István által leporolt átirata lesz, a darabot október 1-jén láthatja először a közönség.

A proletárokat 1880. januárjában mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban. Az előadás zajos sikert aratott, az akkori kritikusok a magyar társadalmi dráma születésének nagy emlegették Csiky művét, a szerzőt pedig a műfaj megteremtőjének kiáltották ki. A szocializmusban Ingyenélők címmel futott a darab, 1979-ben játékfilm is készült belőle Szemes Mari és Darvas Iván főszereplésével.

A kiegyezés utáni Magyarországon játszódó A proletárok hősnője egy vértanúnak hazudott szabadságharcos álözvegye, aki egy hivatásától eltiltott ügyvéddel és egy házasságszédelgő dzsentrivel karöltve igyekszik különféle fondorlatokkal minél többek kicsikarni a náluk semmivel sem különb úri osztály tagjaitól.

„Csiky Gergely színművének az alapötlete fogott meg minket, vagyis az a szituáció, hogy valaki egy szabadsághős özvegyének adja ki magát és ebből próbál megélni. Ezt az alaphelyzetet fogjuk erőteljesen felpuffasztani, az eredeti, igencsak poros szöveget alaposan átdolgozva” – mondta Mohácsi János a hétfői, első olvasópróba után. Mint elárulta, a darab kiválasztásánál az lebegett a szemük előtt, hogy valami olyat csináljanak, amit még nem, de azt is figyelembe véve, hogy mi állna jól a budaörsi társulatnak.

A Mohácsi-testvérek először dolgoznak a Budaörsi Latinovits Színházban. „Nagyon
drukkolunk ennek a színháznak. Reméljük, hogy a közös munkával mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék ezt a remek helyet” – mondták.

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című darabban Spolarics Andreát, Hartai Petrát, Böröndi Bencét, Mertz Tibort, Ilyés Róbertet, Fröhlich Kristófot, Chován Gábort, Alberti Zsófit, Lugosi Györgyöt, Bohoczki Sárát, Szőts Orsit, Bregyán Pétert, Takács Zalánt és Páder Petrát láthatja a közönség.

A Budaörsi Latinovits Színház 2022/23-as évadja Székely Csaba tavaly ősszel bemutatott „Öröm és boldogság” című darabjával indul Alföldi Róbert rendezésében szeptember 2-án. Visszatér továbbá Máté Gábor legújabb rendezése, a Katharina Blum elvesztett tisztessége Hartai Petrával a főszerepben, a Fehér Balázs Benő-féle Szentivánéji álom és Koldusopera, a Pelsőczy Réka rendezte Vadászat és Berzsenyi Bellaagh Ádám Rekviem egy álomért rendezése is. A gyerekeknek a felújított Ebcsont és nyúlcipő, valamint A Négyszögletű Kerek Erdő című előadásaival készül a színház, de műsoron marad a Wéber Anikó nagy sikerű regénye alapján készült Az osztály vesztese is.

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadás mellett tovább öt új bemutatóval készül a tizedik, ünnepi évadára a teátrum. Decemberben Varsányi Anna Az eprésző kislány című darabja debütál Alföldi Róbert rendezésében, jövő februárban Zsótér Sándor Bertolt Brecht-rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei érkezik, áprilisban pedig Berzsenyi Bellaagh Ádám viszi színre a Beszélnünk kell Kevinről című regény színpadi adaptációját. Premierje lesz továbbá egy ifjúsági darabnak, A kutya különös esete az éjszakában címűnek Csábi Anna rendezésében, valamint a Bűn és bűnhődés című tantermi előadásnak Varsányi Péter rendezésében.

Fotó: Borovi Dániel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here