Dobrev Klára Budaörsön: „a közös problémánk maga Orbán Viktor”

0
311
„Kedves Barátom! Régóta tudjuk, hogy a DK több, mint egy párt; egy olyan politikai közösség vagyunk, amelynek a tagjai mindig számíthatnak egymásra. Akár egy család életében, nekünk is vannak jobb és rosszabb időszakaink, de mindig odafigyelünk egymásra és szeretünk minél többet együtt lenni. Éppen ezért tartunk szeptemberiálist 3 nap leforgása alatt az ország 70 pontján. Gondoltunk Rád is: NEM HAGYOM KI! Végre ismét lesz alkalmunk egy kis beszélgetésre! Találkozzunk szeptember 2-án, pénteken 16 órától 17:30-ig Budaörsön a Friedmann-házban, az Ifjúság u. 22. szám alatt a szeptemberiálison, a DK “Hogyan tovább Magyarország?” című pódiumbeszélgetésén! Az eseményen Wittinghoff Tamás budaörsi polgármesterrel fogok beszélgetni. (…) Dobrev Klára” 

A fenti meghívót Budaörsön és környékén azok az ellenzéki érzelmű lakosok kapták meg e-mailen is, akik az elmúlt években regisztráltak a DK oldalán. Holott fél évvel az országgyűlési választások után egy „normális demokráciában” az emberek nem járnak politikai fórumokra, nem politizálnak aktívan. De hol „normális” ma Magyarország? Így ezen az estén (miközben az eseménnyel egyidőben Budapesten a diákok tüntettek a pedagógusokért és önmaguk jövőjéért) a Friedmann ház étterme/konferencia terme és a büfé előtere jócskán megtelt, sőt még a nyitva lévő ablakokon keresztül is tucatnyian követték a benti párbeszédet.

Dobrev Klára és Wittinghoff Tamás viszonylag röviden, az első háromnegyed órában foglalták össze Hegyesi Beáta moderátor (aki a DK 2. számú választókörzetének volt országgyűlési jelöltje) kérdéseire válaszolva, hogy miként látják a mai helyzetet és hogy érzik ebben a helyzetben magukat.

A DK volt miniszterelnök-jelöltje szerint „a kormány mindent elrontott, amit el lehet rontani” és „dühös vagyok, nagyon dühös, mert ezt (mármint az ország irányítását) lehetne sokkal jobban csinálni.” Majd igen lendületesen és szókimondóan vette sorra a legfontosabb problémákat az egészségügyben, az oktatásban, a szociális ellátás területén, és jutott arra a következtetésre, hogy „a béka feneke alatt vagyunk„. Bár ezt a hallgatóságot nem kellett meggyőznie semmiről, hiszen szemmel láthatóan minden megállapításával egyetértettek, mind a súlyos szavak, mind a politikus testbeszéde az érzelmek felpezsdítését szolgálta. „Ne nekünk kelljen elmenni külföldre” – utalt az Angliában, Ausztriában, Németországban és akár távolabb is munkát vállaló honfitársainkra -, „ez a mi országunk.”

„A gazdaságot rendbe lehet hozni, de a morális pusztítást sokkal nehezebb lesz helyreállítani” – vette át a szót Wittinghoff Tamás. Aki a kormány legfőbb bűnei között a túlzott központosítást emelte ki, az önkormányzatiság felszámolását és a civil szervezetek ellehetetlenítését. Hozzátéve, hogy „legalább még másfél óráig tudnám sorolni Tiborc panaszait”, de mint Budaörs polgármestere végül is azt jegyezte meg, hogy az energiaáremelések idén mintegy 460-500 millió forint többlet terhet jelentenek a városnak, jövőre pedig miközben 4 milliárdot von el az állam szolidaritási adóként a település saját bevételeiből, a közvilágításra és fűtésre stb. 2 milliárd forinttal kell majd költeni.

Sok szó esett a Magyarországnak az Európai Uniótól járó támogatási pénzről is, ami – ahogy Dobrev Klára fogalmazott – „nagyon kell, nagyon kell, és egyetlen ember kezében van a döntés, hogy ezt megkapjuk-e…, és ez nem más mint Orbán Viktor. (…) aki, ha úgy dönt, jön a pénz, de ha neki fontosabb a hatalma, akkor nem jön.”  

A fórum második felében a közönség soraiból érkező kérdések is lényegében ott folytatták, ahol a két előadó abbahagyta, nevezetesen az Orbán-kormány (ki-ki vérmérséklete szerint) hibáinak, bűneinek a felemlegetésével. Illetve többen azt várták, hogy Dobrev Klára mondja meg, „mit tudnánk még annál többet tenni, amit hatalmas energiával és elszántsággal április 3-a előtt megtettünk a kormányváltásért. Lépjünk, de mit?” A politikus válaszának a lényege, hogy a következő hetekben, hónapokban, ahogy az emberek élete romlik, úgy fog a Fidesz politikai ereje csökkenni. Az ellenzéknek pedig, pontosabban a kormányzó képes, legerősebb ellenzéki pártnak és szövetségeseinek kőkemény nyomás alatt kell tartania a kormányt, ahogy tette ezt egyébként a Fidesz is 2002-ben és 2006-ban, csak velük ellentétben, tisztességes eszközökkel. „Igen, a szétaprózott tüntetésekkel semmire se fogunk menni”, ezért a politikusoknak (aki nem szereti őket, de változást szeretne, álljon be maga is közéjük, mert civilként nem lehet kormányt váltani – hangzott el) egybe kell kovácsolniuk az elégedetleneket. És megértetni velük, hogy „nem a KATA szigorítása a baj, nem az alacsony nővér vagy pedagógus fizetés stb., hanem a közös problémánk, maga Orbán Viktor.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here