„Mit tehetsz te?” – környezetvédelmi vándorkiállítás a városházán

0
1673

Évente 15 milliárd fa tűnik el a Földünkről, főként a takarmánytermesztés és az állattartás miatt. Naponta 3496 liter vizet „eszünk meg”, hiszen ennyi használnak fel a napi élelmiszereink előállításához. Évről évre rohamosabb tempóban gyorsul a bolygónk felmelegedése. A Föld véges, az igényeink azonban végtelenek… – ilyen és ezekhez hasonló, sokkoló adatokat olvashatunk a „Mit tehetsz te?”címmel nyílt környezetvédelmi vándorkiállításon, amely a Föld Napja Alapítvány és az Auchan közös szervezésében nyílt ma meg a budaörsi városházán, ahol szeptember 15-éig lesz megtekinthető.

Szerencsére nem csak az elrettentő adatokat ismerhetjük meg, de a helyzet megváltoztatásáért, jobbá tételéért tett lépéseket is a ma megnyílt kiállításon. Az alapítvány még tavaly csatlakozott a „Fákat a Földnek” nevezetű kihíváshoz, amelynek az a célja, hogy az 50. Föld Napjára 7,8 milliárd fát ültessenek világszerte. Ennek érdekében az Auchan budaörsi áruháza az Auchan az Ifjúságért Alapítványon keresztül 8 ezer euróval, azaz 2 millió 464 ezer Ft-tal támogatta a Föld Napja Alapítvány „Fenntartható Budaörsért – ültess fát és versenyezz klímabarát étrenddel” című projektjét, amelynek célja a felmelegedést lassító fák ültetése, valamint a fenntartható, egészséges étrend újjáélesztése. (Az ennek keretében folyó programokról a Budaörsi Napló nyomtatott számában egy éve hónapról hónapra számol be!) A projektbe több mint 2000 budaörsi fiatalt vontak be, akik továbbviszik a pozitív üzenetet: „Még tehetünk ellene”. Az alapítvány faültetését a város önkormányzata is támogatta 360 ezer Ft-tal, valamint facsemetékkel. Az első budaörsi faültetésre 2016. április 22-én került sor, azóta pedig több mint 215 fával bővült a város állománya. A faültetésben részt vett a Kertbarátok Egyesülete és a Budaörsi Gazdakör is, valamint 2017. január elsejétől bevezették azt a szép szokást, hogy minden budaörsi újszülött érkezésével a város egy fával is gazdagabb lesz.

A kiállítás megnyitóján a világban zajló negatív történésekre hívta fel a figyelmet Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, és leszögezte, hogy a városban minél több zöldterület kialakítása a cél, valamint kijelentette, hogy a megújuló energiaforrások használata mellett teszi le a voksot, ezért szorgalmazták például az oktatási intézményeink tetején a napkollektorok telepítését is.

„A program azért zseniális, mert a fiatal generációhoz szól” – vette át a szót Varga László, az Auchan Magyarország Kft. budaörsi áruházának igazgatója. Kiemelte, hogy a program során végigjárják a budaörsi iskolákat, és a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a projekttel és tehetik fel a kérdéseiket.

„Megemelem a kalapomat a budaörsiek előtt” – kezdte beszédét Varga Éva, a Föld Napja Alapítvány vezetője, hiszen minden budaörsi intézményben tárt karokkal és nagy nyitottsággal fogadták a programját. Kiemelte lapunkat is, hiszen nálunk jelennek meg havi szinten az alapítvány munkáját és eredményeit bemutató cikkek. Hozzátette, hogy ez az egy év elég volt arra, hogy megalapozzák a programot, de még sok a teendő és folytatják tovább, hiszen maga a projekt is az egész idei évet öleli fel. A legközelebbi rendezvényük pár hét múlva lesz, amikor a Fillari Teammel közösen ünneplik majd meg a szeptember 22-ei autómentes napot, de a nagysikerű faültetést is folytatni fogják.

A most nyíló kiállítás tehát ennek a projektnek a lezárásaként jött létre, amely a városházán szeptember 15-éig lesz látható, ezt követően pedig az Auchan budaörsi áruházában, és év végéig több budaörsi iskolában mutatják be.  Érdekesség, hogy a plakátokon lévő QR-kód segítségével az érdeklődők kiszámolhatják a saját ökológiai lábnyomukat is.

(A kiállítás megnyitót a Lakhelyünk nyugalmáért és a fákért névre hallgató, az interneten szerveződő és egy petícióra aláírásokat gyűjtő civilszervezet két aktivistája azzal zavarta meg, hogy molinót lógatott be, tiltakozásul a Bauhaus Budaörsre tervezett beruházása miatt. Tancsik Brigitta éles szóváltásba keveredett Wittinghoff Tamás polgármesterrel. Míg a hölgy a beruházás és különösen annak helyszíne ellen, a polgármester a döntés mellett érvelt. A témára hamarosan visszatérünk!)

Kapcsolódó cikkeink:

https://budaorsinaplo.hu/hogyan-elhetunk-jol-kisebb-labon-vandorkiallitas/

https://budaorsinaplo.hu/old-napja-alapitvany-dijaztak-az-egyuttmukodest/

https://budaorsinaplo.hu/bepotoltak-a-ho-miatt-elmaradt-faultetest/

https://budaorsinaplo.hu/faultetes-a-postart-udvaran/

https://budaorsinaplo.hu/barackfat-ultettek-az-ovodaban/

 

Fotók: Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here