Föld Napja Alapítvány: Díjazták az együttműködést

0
1096

A Civil Díj 2017 Döntőse címet rangos megmérettetésen kapta a Föld Napja Alapítvány lassan egy éve tartó budaörsi környezeti programja, amely a város ökolábnyomát szeretné csökkenteni, együtt a város iskoláival és lakóival.

Az ország 130 civil programja közül választotta ki a szakmai zsűri a 24 díjazottat, köztük a Föld Napja Alapítvány budaörsi Együtt az ifjúságért című környezeti programját, amely elnyerte a Civil Díj 2017 Döntőse címet Legjobb együttműködés kategóriában.

Nyáron sem tétlenkedik a díjnyertes programba bekapcsolódó budaörsiek egyre népesebb tábora – locsolnak, gyomlálnak az iskolai veteményeskertekben, szedik a termést, hasznosítják. Ahogy az iskolák udvarán elültetett facsemeték is heti rendszerességgel kapnak egy-egy vödörnyi vizet a nyári melegben.

Esővízgyűjtök telepítését is tervezik, Budaörs ugyanis része annak a három országrésznek, amelyek a klímaváltozás miatt egyre kevesebb csapadékhoz jutnak az utóbbi évtizedekben. Ha pedig esik, akkor egyre gyakrabban úgynevezett csapadékbombaként zúdul le rövid idő alatt nagy mennyiség.

A víz nagy kincs. Étrendünkben is óriási a szerepe. Napi vízfogyasztásunk 92%-a ételeinkben rejlik, erről a nyári napközis táborban is sok szó esik majd a Herman Ottó Általános Iskolában, miközben a kisebb vízigényű zöldségekből kavarnak finom szendvicskrémeket.

A 3. húsmentes világnapon pedig, június 12-én, zöldséges volt a menü.

A világnap jó alaklom arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet étrendünk vízlábnyomára. Jó lenne, ha jövőre még több helyi étterem, büfé csatlakozna, és ha már most legalább hetente háromszor egyre többen ennénk kizárólag zöldséges ételt.

A húsmentes nap nem újdonság. Déd- és nagyanyáink hétfőn, szerdán és pénteken soha nem tettek húst az asztalra.

A budaörsi iskolák – ahogy az év során többször is írtuk – már csatlakoztak a húsmentes világmozgalomhoz, tavaly november óta minden hétfőn kínálnak egy zöldséges „C” menüt. Egészségünkért és a környezetért.

CivilDij2017 FNAt

CivilDij2017 fna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here