Hogyan élhetünk jól kisebb lábon? – vándorkiállítás

0
1772

A Föld Napja Alapítvány programja (12. rész)

 Lassan nem tud lépést tartani velünk a Föld, augusztus 2-tól már a jövő évi forrásainkat éljük föl. Budaörs sem kivétel, nagy a környezeti lábnyoma, jóval többet fogyaszt területe eltartóképességénél. Hogyan élhetünk jól kisebb lábon? – ezt tárják elénk egy új, Budaörsre érkezett vándorkiállítás képei.

 

Évről évre egyre előbbre kerül a naptárban a túlfogyasztás napja, az a nap, amikorra az emberiség elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Idén augusztus 2-án túlléptük az éves határt, azóta már a jövőnket éljük föl. Legutóbb 50 éve, 1967-ben maradt fogyasztásunk a Föld természeti határain belül, még elég volt 1 Föld az akkor élő 3,5 milliárd embernek.

Egyre nagyobb lábon élünk, és ez csak azért lehetséges, mert még mindig sokan élnek a Földön igencsak kis lábon. Viszont egyre többen leszünk, 2050-re már 9 milliárdan. Lassítanunk kell, mert nem lesz elég élelem, víz, természeti forrás ennyi embernek. Lassítanunk, mert a világátlagnál mi magyarok is jóval többet fogyasztunk a Föld forrásaiból, hiszen ha mindenki úgy élne, mint mi, ahhoz 1,92 Föld kellene. Föld pedig csak egy van.

Lassítsunk, éljünk jól kisebb lábon, hogy legyen élhető jövőnk. Lassítsunk, mert túlfogyasztásunk fűti a légkört. Már 1,1 fokkal melegebb a Föld, és közelebb vagyunk a kritikus 2 Celsius-fokhoz, mint gondolnánk. 2 fok nem tűnik soknak, de ha azt vesszük, hogy a legutóbbi jégkorszak idején, amikor fél Európát vastag jégtakaró borította, mindössze 4-5 fokkal volt alacsonyabb a Föld középhőmérséklete, már jobban elképzelhető néhány plusz fok hatása.

A lassításról, odafigyelésről szól a Föld Napja Alapítvány programja, amely a budaörsi Auchan áruház támogatásának köszönhetően elsősorban a budaörsi fiatalokat ösztönzi cselekvésre. Az önkéntességre épülő projekt célja a fiatalok mozgósítása, a környezeti szemléletformálás, az egymást inspiráló közösségépítés, hogy szinte észrevétlenül legyen a város életének része a fenntarthatóság, a mindennapi környezetvédelem, ami a gyakorlatban elsajátított, praktikus ismeretek átadásával segít előrelátóan alkalmazkodni a változó éghajlathoz és környezethez. Mindez hasznos tudás lesz felmelegedő világunkban. 

Az Auchan és az alapítvány közel egy éve tartó együttműködésének köszönhetően szénmegkötő fákkal és klímabarát zöldséges hétfőkkel már csökkentettük Budaörs szénlábnyomát. És a környezeti program folytatódik, bárki bekapcsolódhat!

Az eddigi eredményeket, a lakosság csatlakozásának lehetőségeit mutatja be Budaörsön az a vándorkiállítás, melynek megnyitója augusztus 31-én lesz a városháza aulájában, és amely az ősz folyamán látható lesz egyrészt az Auchan áruházban, másrészt a programban résztvevő budaörsi iskolákban. Budaörs missziója, hogy első legyen a fogyasztás átalakításában, hogy éljünk jól kisebb lábnyomon, fenntarthatóan.

Írta: Varga Éva

Kvíz

Mikor és hol lesz a budaörsi zöld programot bemutató kiállítás hivatalos megnyitója?

  1. a) Sportcsarnok, szeptember 1.
  2. b) Városháza aulája, augusztus 31.
  3. c) Auchan áruház, augusztus 25.
  4. d) Herman suli, szeptember 4.

Mikor volt 2017-ben a túlfogyasztás napja?

  1. a) nincs ilyen nap
  2. b) augusztus 31-én
  3. c) augusztus 2-án
  4. d) szeptember 22-én

A helyes választ beküldők (ide: bnaplo@t-online.hu) között a „Hétköznapi kalauz2 című kiadványt sorsoljuk ki!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here