Gömbkőrist ültettek a PostART udvarára

0
1185

A Föld Napja Alapítvány budaörsi programsorozatának keretében csütörtök délben gömbkőrist ültettek el a PostARTon, amelyben a polgármester, Wittinghoff Tamás és Selmeczi Ágnes, a kulturális és közösségi hely vezetője is segédkezett.

Csütörtökön, április 27-én déli tizenkét óra után pár perccel vidám énekszó csendült a PostART nagykapujánál, ahol az 1. Számú Általános Iskola 2/B. osztályos tanulói Juhász Frigyes: Repülj, idő című nótáját adták elő. A dal meghallgatása után Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás és Selmeczi Ágnes, a PostART kulturális és közösségi színtér alapítója egy fiatal gömbkőrist ültettek el.

 A gömbkőrist, amely lapított gömb alakú koronájáról kapta a nevét, a PostART választotta és az önkormányzat ajánlotta fel. Ez egy viszonylag kis igényű fafajta, amely kedveli a napos, meleg klímát. Lombhullató: nyáron mélyzöld lombozatot növeszt, amely ősszel lilásvörösre vagy narancssárgára színeződik. Impozáns fehér virágzata májusban ontja illatát, így minden évszakban szép éke lesz a PostART hátsó, nagy bejáratának.

 „A Föld Napja Alapítvány egész Budaörsöt megpróbálja bevonni az Együtt az ifjúságért – fákkal és zöldséges hétfőkkel című programba, éppen ezért mi is részt fogunk venni a Budaörs Fesztiválon. Cserébe felajánlottuk a PostART-nak a faültetést, hogy a most még köves udvar zöldebb legyen. Bár ők is sokat tesznek ezért, most mi is hozzájárultunk egy fával” – mondta Varga Éva, az alapítvány vezetője. „A Budaörs Fesztiválon, május 6-án egész nap kint leszünk a lezárt főúton az Illyés Gimnázium diákjaival, ahol minden érdeklődőt megismertetünk majd a programunkkal, viszünk ki játékokat és lesz nyitott könyvtár is. A Julienne Kft. bevonásával zöldséges ételekből kínálunk majd kóstolókat, így szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy a zöldséges menü jó a pénztárcánknak, az egészségünknek és a Földnek is” – tette hozzá Varga Éva.

 Az alapítvány budaörsi Együtt az ifjúságért – fákkal és zöldséges hétfőkkel programja már elnyerte a Civil Díj 2017 Döntőse címet a „legjobb együttműködés” kategóriában, a díjról és a programról bővebben itt olvashatnak: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kozelet/szavazz-ra-a-fold-napja-alapitvany-a-budaorsi-ifjusagert.

 A budaörsi 1. Számú Általános Iskola udvarán az iskola is ültetett ugyanezen a napon egy cseresznyefát, hogy a gyerekek, amikor már teremni fog a fa, tudjanak majd gyümölcsöt majszolni a szünetben is. A faültetésen meghívottként Varga Éva is részt vett, mivel ez az iskola is bekapcsolódott az alapítvány budaörsi zöldítő programjába. A 2/B tanulói énekét meghallva Varga Éva kérte fel a gyerekeket, hogy tehetségükkel kápráztassák el a PostART közönségét is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here