Ahogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet (6. rész)

0
519
Biró Gyula alpolgármester, a 8. sz. választókörzet képviselője

Sorozatunkban önkormányzati képviselőket kértünk meg, hogy számoljanak be arról, miket tapasztaltak a környezetükben az elmúlt bő másfél év alatt a pandémia idején és mire számítanak nyáron és az év végéig. Bár politikai hovatartozásuk alighanem meghatározza nézőpontjukat, hogy mit emelnek ki, abban egyetértenek: „változóban van a világunk és benne Budaörs is változik”.

Tavaly a koronavírus-járvány hirtelen megjelenése az első pillanatban mindenkit nagyon megdöbbentett. Az elején jobban megijedtünk, pedig akkor még nem is volt akkora a baj, mint aztán a második, meg főleg a harmadik hullám idején, amely sokkal erősebb volt. Ennek ellenére a harmadik hullámban már mindenki lazábban kezelte a helyzetet, sokkal fegyelmezetlenebbek voltak az emberek, holott az országos hatásait is tekintve, egy sokkal erősebb szakasza volt a járványnak.

Mint magánember az idősebb korosztályba sorolttattam – minthogy én hamarosan betöltöm a hetvenet – s azt mondta a háziorvos, amennyit tudok, maradjak otthon. Nehezen éltem meg ezt az időszakot, hogy nem lehet a családdal, az unokákkal találkozni, és a jövőt tekintve is minden bizonytalan volt. Két húsvét is így telt, hogy csak távolról üdvözöltük egymást. Karácsonykor ugyan volt egy kis lazítás, de annak aztán meg is lett a böjtje a harmadik hullámmal…

A hivatal is bezárt, otthonról dolgoztunk, Skype-on tartottuk a kapcsolatot, úgy lehetett az ügyeket is intézni, így nem voltak nagy fennakadások. Maximálisan kihasználtuk a technika adta lehetőségeket, ami az elején kicsit döcögős volt, de aztán szépen belejöttünk, mint mindenki. A polgármestert ki kell emelni, ő vitézül állta a sarat, hiszen az akkori törvények értelmében ő maga dönthetett volna mindenben, de ezt soha nem egyedül tette meg, minden esetben kikérte a képviselő-testület véleményét és azokat figyelembe véve hozta meg a döntéseit. Semmilyen döntés nem született meg úgy, hogy arról a képviselő-testület nem tudott – ha az képviselő-testületi hatáskörbe tartozott. És ezek a döntések szinte azonnal felkerültek a honlapra is.

2020-ban az időközben megjelenő pandémia előtt elkészült a költségvetés, de azon már a nyár folyamán változtatni kellett, hiszen az eredetileg tervezett bevételeink a gazdaság járvány miatti várható megroppanása, továbbá a járvány elleni védekezés finanszírozása miatt erre a költségvetési egyensúly folyamatos biztosítása okán mindenképpen szükség volt (nagyjából 270 millió forintot a város is elköltött a járvány okozta rendkívüli veszélyhelyzet okán). Iskolák, óvodák fertőtlenítőszerét finanszírozta a város, pedagógusok, óvónők tesztelését is. A védekezésen kívül ingyen étkeztetést biztosított az önkormányzat. Az első hullámban, aki kérte, mert nem tudta megoldani az étkezését, az kapott, kortól függetlenül. Később már rászorultság alapján juttattuk. A kiszállításban fiatalabb képviselőtársaim segítettek. Engem nem engedtek segíteni, még úgy sem, hogy csak fuvarozzam őket.

Azon kívül a tavalyi év folyamán kikerült a költségvetésünkből ideiglenesen 172 millió forint, a gépjárműadó, de erről később kiderült, hogy nem ideiglenes, és valószínűleg már sosem fog az önkormányzathoz visszakerülni, legalábbis a 2022-es állami költségvetés ezt mutatja.

Továbbra is elveszik (álláspontunk szerint jogellenesen) idén a kb. 3 milliárd forintra rúgó összeget „szolidaritási hozzájárulás” címén, majd 2021-ben az iparűzési adó egy részét is, mintegy 1,3 milliárd forintot is elvonta az állam. Ez nem ért minket váratlanul, sejtettük, hogy ez lesz, így a 2021-es költségvetés eleve úgy készült, hogy ezeket már belekalkuláltuk, sokkal kevesebb beruházásra vállalkoztunk. Miután a járvány időszakában a sport és kulturális élet lényegében teljességgel visszaszorult a korlátozások miatt, a sport, civil, kulturális szervezetek esetén a támogatásokkal arra törekedtünk, hogy meg tudjuk őrizni a biztonságos működésüket.

Ahol tudtunk, a helyzethez alakítottuk a kiadásokat, és olyanba bele sem kezdtünk, amiről láttuk, hogy idén nem tud megvalósulni. Azt reméltük, ha meglesz a zárszámadás 2021. május végén, marad egy nagyobbacska összeg, de nem maradt. Az eredetileg eltervezett költségvetés megvalósítása történik most.

A költségvetés készítésénél fontos szempont volt, hogy a működésre fordítandó pénzek meglegyenek, hogy a város ugyanolyan színvonalon tudjon működni, mint azelőtt (virágosítás, autóbusz közlekedés, villanyvilágítás, szökőkutak) és ezt sikerült is megvalósítani a 5,4 milliárd forint hiány ellenére is.

A 25 ezer főnél kisebb településeknek az állam visszaadta az iparűzési adót, illetve az ötvenezer főnél nagyobb városok egy része is kapott kompenzációt. A harmincezres Budaörs e két kategória közé esik, tőlünk azt kérték, adjunk meg célokat, amiket szeretnénk megvalósítani, és majd elbírálják, kaphatunk-e rá valamilyen összeget. Útépítésre és a Farkasréti úti óvoda felújítására adtunk be pályázatot, de végül nem kaptunk ezekre semmit.

A lakótelepen ketten vagyunk képviselők, Stift Nándor és én, de elmondhatom, hogy ami a legszükségesebb volt, azokat megoldottuk. Tavaly és az idén is 40 milliós keretünk volt arra, hogy járdát, parkolót építsünk, melyeket meg is valósítottunk. Befejeződött az autóbusz végállomás végleges kialakítása is, 2021-ben annak már csak minimális költsége volt. Nagyobb beruházásokba persze nem kezdtünk.

Amikor lehetőség nyílt beoltatni magunkat, én azonnal kértem és meg is kaptam február-márciusban két Pfizert és ha lehetséges, egy harmadikat is fogok kérni, nem tartok az oltástól, úgy vélem, minden jobb, amit az oltás okozhat, mint amit a betegség. Az ma már bizonyítható, hogy az oltás ad védettséget, csak azt nem tudják, hogy milyen mértékűt. Azt se tudjuk persze, hogy ennek tíz év múlva lesz-e valamilyen mellékhatása, de olyan sürgősen volt rá szükség, hogy nem ért rá öt-hat évig kísérletezni rajta. Azt mondják, hogy ez előbb-utóbb olyan vírussá fog válni, mint az influenza, hogy hozzászokunk, de nyilván a különböző egyéb betegségekkel küzdőkre különbözőképpen hat. Most már a 12 év feletti gyerekeket is oltják. A legnagyobb unokám 17 éves Ő már meg is kapta mindkét oltást. Van még három unokám, négytől nyolcévesig, akiket még nem lehet oltani, nagyon féltem őket attól, hogy olyan vírus mutálódik előbb-utóbb, ami majd éppen ezt a korosztályt fogja támadni.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még olyan a világ, mint a pandémia előtt volt, arra azt mondanám, hogy nem. Bizonyára nem fog minden ugyanúgy működni. Azt nem tudom, hogyan lehetne megfékezni a járványt, de, ahogy most csináljuk, így nem valószínű, azaz bedobtuk a gyeplőt a lovak közé s mehet mindenki, ahova akar. De annak sem örülnék, ha újra otthonról kellene dolgozni, karanténban, kijárási tilalom mellett. Azzal tisztában vagyok, hogy a gazdaságnak működnie kell, de meg kellene találni az arany középutat. A szakemberek szerint nemsokára jön a negyedik hullám, de remélem, az nem lesz olyan súlyos lefolyású, mint a harmadik. Nehéz okosnak lenni, mert láthatóan a szakemberek sem tudják, mit mondjanak, nem jutnak egységes álláspontra.

A sorozat korábbi részei: ITT és  ITT és ITT és ITT és ITT olvashatók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here