Egy éjszaka a csillagok között a Budaörsi Mákszem Óvodában

0
643

A nevelőtestületünk fontosnak tartja a gyermekek természettudományos ismeretinek bővítését, kíváncsiságuk, érdeklődésük felkeltését, valamint a tapasztalati úton történő ismeretszerzést. A Budaörsi Mákszem Óvodáért Alapítvánnyal együttműködve a pedagógiai programunkhoz illeszkedő élményszerző projektet valósítottunk meg, amely a gyermeki kíváncsiságra épített és alkalmas módszertani tapasztalataink gyarapítására, valamint jó gyakorlatként beépülhet az intézményi pedagógiai munkába. A megvalósításhoz szükséges forrást az Alapítvány a Budaörs Város Önkormányzata által budaörsi civil szervezetek támogatására kiírt pályázatán elnyert összegből biztosította.

A „Földünket és égi környezetét óvodáskorú gyermekekkel megismertető tevékenységsorozat a Budaörsi Mákszem Óvodában” című pályázatunk keretében az „Utazás a Föld körül” és a „Föld, mint bolygó” c. projektek megvalósítására került sor. A kéthetes téma során a Föld bolygóról és a Naprendszerről szerzett ismereteket bővítettük és mélyítettük el az óvodába járó gyermekek életkorának megfelelő szinten: ismerkedés a Föld bolygóval, tájékozódás a földgömbön, térképnézegetés, környezettudatos ismeretek felelevenítése, szemétszedés, vulkánkitörés modellezése, élő környezet megfigyelése (bogárgyűjtés), virágültetés, űrhajót, bolygós társasjátékot készítettünk a gyermekekkel, csillagképeket vizsgáltunk, képeskönyveket nézegettünk, stb.

A kéthetes téma kiemelt és egyben záró eseménye volt az iskolába készülő nagycsoportosok részére szervezett csillagászati tematikájú sátorozós éjszaka az óvodában. A gyermekek délutáni alvása idején a sátrakat felállítottuk, meglepetést és az izgalmat fokozva ezzel is a gyermekekben. A gyermekek esti visszaérkezésére előkészítettük a „csillagászati éjszaka” kellékeit: – a motorizált naprendszert, a fosszília készletet, a papírszínházat, a csillagászati távcsövet, a mobil planetáriumot, a saját készítésű rakétát, a meteorzápor alagutat, a csillagképes társasjátékot, földgömböt.

A gyermekek az esti visszaérkezésük után nagy izgalommal foglalták el helyeiket a felállított sátraikban. Arra törekedtünk, hogy a barátok lehetőleg egy sátorba kerüljenek.

A „csillagászat éjszaka” a motorizált naprendszer megfigyelésével kezdődött. A gyermekek megfigyelték a bolygók naprendszerünkben való elhelyezkedését, mozgását. Ismerkedtek naprendszerünk bolygóinak méreteivel és jellegzetességeivel. Ezt követően az udvarra előkészített játékok kipróbálására került sor.

Nagy sikere volt a gyermekek körében a projekthét során közösen készített „rakéta célbadobós” versenynek. A versenyt követően nagyon lekötötte őket a csillagképes társasjáték, amelyhez egymással vetélkedő csapatokat alkottunk. Jó volt látni arcukon az önfeledt játék örömét és a verseny izgalmát. Nagy örömmel fedezték fel a „meteor alagutat”, melyben minden ügyességüket összeszedve úgy kellett átbújni, hogy testükkel ne érjenek hozzá a „meteorokhoz”. Kipróbálhatták, hogy milyen lehetne a Holdon lépegetni az oda készített rugós tornalapon egyensúlyozva és két tornabot között mentve a „csillagokat a becsapódástól”. A naprendszerünk bolygóival megismerkedve nagy élmény volt a gyermekek számára az udvaron játszható „óriás bolygós” memória játék, valamint a ”bolygós gyorsasági” verseny. A projekthét során már megismert és a csoportban már használt „bolygós memória” játék nagy méretben elkészített udvari változata lenyűgözte a gyermekeket és sokáig le is kötötte figyelmüket.

A „bolygós gyorsasági” versenyhez a papírtányérokra ragasztott bolygókat kellett minél gyorsabban, és ügyesebben feltekerni. A játéktól kicsit elfáradva és nagyon megéhezve az udvaron megterített asztaloknál fogyaszthatták el a „Nap méretű” pizzákat. Ezt követően egy mesébe ágyazottan ismerkedhettek meg a kikészített fossziliákkal.

Nagyon tetszett nekik a világ különböző tájairól összegyűjtött több millió éves tengeri sün, cápa fog nyomat, megkövesedett csigaház. Az éjszakai csillagképek keresése, és vizsgálása előkészítéseként a szobaplanetárium segítségével a csoportszoba mennyezetére vetítettük fel az évszakokat, a bolygókat és a csillagképeket. A szobaplanetárium kivetített képei segítségével megismerhették a gyermekek a saját születési csillagjegyüket.

Ezeket a csillagképeket előzőleg elkészítettük fluoreszkáló csillagok felhasználásával fekete kartonpapírra is és elrejtettük az óvoda udvarán lévő bokrokon, fákon, ahová egy csillagösvény vezetett amit csillogó kövek felhasználásával alakítottunk ki.

A csillagösvény felfedezéséhez előkerülhettek az gyermekek által otthonról hozott zseblámpák. A gyermekek nagy izgalommal keresték a sötétben a zseblámpájukkal a csillagösvény köveit és az elrejtett csillagjegyeiket. Külön öröm volt számukra megkeresni, megtalálni majd beazonosítani a saját csillagjegyüket melyet a szoba planetárium segítségével előzőleg már láthattak. A megtalált csillagjegyeiket másnap a „csillagászati éjszaka” végén minden gyermek haza is vihette. Az elemlámpás csillagjegy keresés fáradalmait, csillag formájú nutellás, barackízes és kakaós palacsintákkal „pihentük ki”.

A palacsintázást követően már elég sötét lett ahhoz, hogy kipróbálhassuk a csillagászati távcsövünket, mellyel kíváncsian fürkészhettük az égboltot.

Az est másik fénypontja a papír színházi előadás volt. A kamishibai („színházi játék papírból”) japán buddhista templomokban elterjedt mesemondó módszer, amelynek lényege, hogy egy szóban előadott történetet a mesélő papírlapokra festett képek segítségével tett szemléletesebbé, megkönnyítve a hallgatóság figyelmének fenntartását. A mese szimbolikus formája, szemléletmódja rokon a világmegértés kalandos útját bejáró gyermek látásmódjával. Az irodalom legfontosabb feladata az önmegismerés, a beavatódás a körülöttünk lévő világba. A papír színház meséi a hallott történetek, versek róluk szólnak, nekik szólnak, segítenek eligazodni a világban. „A medve és a Hold” c. mesét meggyújtott mécsesek hangulatos fényénél kíváncsian hallgatták a gyermeke.

Ezt követően az est egyik legizgalmasabb része következett, a sátrukba való bebújás. A sok élmény hatására azt tapasztaltuk, hogy a gyermekek nehezen csendesedtek el, sokáig hallottuk a sátrakból kiszűrődő csicsergésüket.

Másnap reggel a késői lefekvés ellenére viszonylag hamar ébredtek és boldogan üdvözölték társaikat és bennünket. A frissen sült kakaós csiga és citromos tea elfogyasztása után szabad játékkal és élménybeszámolókkal töltöttük az időt a szülők megérkezéséig. Nagy örömmel töltött el bennünket a gyermekek élménybeszámolója, melyből kiderült számunkra, mely játékok, tevékenységek hagytak kitörölhetetlen nyomot bennük.

Szöveg és fotók: Chornitzer Beatrix, Miehle Anna, Mikló Ildikó Éva,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here