Ahogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet (1. rész)

0
442

Néhány önkormányzati képviselőtől kértük, hogy írja meg, miket tapasztalt a környezetében az elmúlt bő másfél év alatt a pandémia idején és mire számít nyáron és az év végéig. Bár politikai hovatartozásuk alighanem meghatározza nézőpontjukat, hogy mit emelnek ki, abban egyetértenek, hogy „változóban van a világunk és benne Budaörs is változik”.

MONOSTORI-KALOVITS MÁRK (Budaörs Fejlődéséért Egyesület – BFE)

2019 októbere óta rengeteg idő telt el – és mégsem. Már az önkormányzati választás kampányában is arra törekedtem, hogy a lehető legtöbb budaörsi – azon belül pedig kiemelten a 2. számú választókörzetben élő – lakos véleményét, problémáját, kérését ismerhessem meg és segítsek ezekben az ügyekben tudásom és erőm legjavával.

A globális pandémia berobbanása óriási, de sajnos nem az egyetlen hátráltató tényező volt az elmúlt időszakban. A kormány ahelyett, hogy támogatta volna az önkormányzatokat és ezzel helyben nyújtott volna segítő kezet több millió rászorulónak, nyugdíjasnak, munkavállalónak, diáknak, igyekezett még jobban szűkíteni az ellenzéki önkormányzatok működését. Noha teljes mértékben elítélem ezt a fajta politikai mentalitást és viselkedést, sokkal inkább szeretnék beszámolni az elért eredményekről és a jövőről.

Azt hiszem azt már a legtöbb budaörsi tudja, hogy jelenleg nagyon szűkösek a lehetőségeink; nem mindig volt ez így, de most minden kiadást még jobban meg kell vizsgáljunk, hogy azokat a lehető legjobb, leghatékonyabb módon tudjuk befektetni beruházásokra, városfejlesztésre, de talán, ami a legfontosabb, az elmúlt években megszokott magas színvonal szinten tartására.

A 2019-es év végét és a 2020-as év elejét arra szántam, hogy megoldjuk a halasztást nem tűrő, apróbb felújítási munkálatokat, miközben mellette nagy figyelmet szenteltem a lakosok közép-, és hosszabb távú kéréseire.
Több utcában végeztünk felújítási munkálatokat, több járdát és parkolókat hoztunk helyre, vagy esetleg bővítettünk, illetve több helyen javítottunk a csapadékvíz elvezetésen.
Így újult meg például Kőfejtő-Kőláb-Kőhíd utcák körforgalma és a Kereszt utca parkolói is, de a Halom utcában is elvégeztünk egy apróbb átépítést, ami az ott lakó mindennapjait könnyíti meg azóta is. Ebben az időszakban az Egészségügyi Központ és a Nepomuki Szent János templom homlokzata is felújításra került.

A koronavírus legnehezebb időszakában Budaörs szükséges és fontos óvintézkedéseket hozott és számos ügyben segítette is a lakosokat. Több képviselőtársammal – és természetesen a hivatal elhivatott munkatársaival – együtt szállítottunk ételt az időseknek és segítettük őket lehetőségeink szerint. Ebben az időszakban a körzetben lévő közterületeket gyakrabban takarítottuk, hogy egy-egy séta alkalmával tisztább és rendezettebb környezet fogadja a lakosokat – ezúton is köszönöm a BTG munkatársainak segítségét.

Ebben a nehéz gazdasági helyzetben sok budaörsi elfogadta, hogy a következő évek nem a nagy és látványos beruházásokról fognak szólni – noha a szándék és a tervek teljes mértékben megvannak.
Kiemelten fontosnak tartom, hogy egy ilyen időszakban is megoldást találhassak azokra a mikro-közösségi felvetésekre, amiket a lakosok osztanak meg velem különböző platformokon. Hiszek abban, hogy a sok kis helyi fejlesztés idővel mindenki számára látható és érezhető lesz, így pedig folyamatosan javulhat a kőhegyi lakosok közérzete és életminősége.

A 2021-es év első felében is ezzel az attitűddel folytattam a munkát. Több esetben remekül valósult meg a lakosok, az önkormányzat és a helyi képviselő gyors és hatékony összefogása és közös munkája. A lakosok kérésére fekvőrendőröket telepítettünk a Nefelejcs utca felsőbb szakaszán, valamint a Zichy Péter utcában. A Nefelejcs-Kossuth Lajos utca találkozásánál egy régóta hiányolt, a kikanyarodást segítő – dupla – tükör került kihelyezésre és az onnan pár lépésnyire található Nefelejcs utca – Farkasréti út találkozásánál tapasztalható közlekedési nehézségek megoldására is készültek már tervek, de a megvalósítás több százmilliós költsége miatt sajnos ezt az idei évben még nem tudjuk megvalósítani.
Különösen jó hír, hogy pár napon belül már használhatják a lakosok és az arra látogatók az Egészségügyi Központ előtti zebrát, mely több száz budaörsi mindennapjait teszi biztonságosabbá.

Ami pedig a jövőt illeti: a 2019-es kampányban azt ígértem, hogy egy, a helyi vállalkozásokat és lakosokat érintő innovatív platformot szeretnék létrehozni a következő öt évben. Nagy örömmel mondhatom, hogy a korábban ígérteknél talán még nagyobb, rendkívül sokszínű és innovatív projekt létrehozásának kapujába értünk, mely reményeim szerint Budaörs egészére pozitív kihatással lesz és jó példaként szolgál majd más városoknak is: ez a Budaörs CSR platform, melyről hamarosan még többet hallhatnak majd különböző felületeken.

2021 további részében – és az azt követő években – is azon fogok dolgozni, hogy még több helyi fejlesztést tudjunk elvégezni, melyek – akár kisebbek, akár nagyobbak -, egyetlen célt szolgálnak: a budaörsiek mindennapjait teszik szebbé, zöldebbé, biztonságosabbá és boldogabbá.

Folytatjuk

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here