Tudod, mi az a VIN dekóder, és miben segíthet egy használt jármű vásárlásakor?

0
601

A kérdés megválaszolásához első körben azt kéne átbeszélnünk, hogy egyáltalán mi az a VIN szám. Te tudod? A Vehicle Identification Number angol kifejezés mozaikszava, és magyarul annyit tesz, hogy járműazonosító szám. Gondolhatnánk a forgalmi rendszámra, de mivel az viszonylag egyszerűen megváltoztatható, így nyilván nem lehet egy specifikus karaktersorozat, ami tökéletesen beazonosít egy járgányt. Ezzel szemben az alvázszám pontosan ilyen. Simán hívhatjuk az autók ujjlenyomatának, mert egy 100 százalékig egyedi, 17 karakterből álló azonosítóról beszélünk, amelyet a gyártó rendel hozzá az általa kreált gépjárműhöz. A VIN, azaz az alvázszám szerepel a gépkocsi különféle alkatrészeibe ütve, de a forgalmi engedélyben is megtalálod.

Innen már annyira nem bonyolult megfejteni a címkérdést, az első felét semmiképp. A VIN dekóder nem más, mint egy alvázszám (VIN) alapú adatbank, amivel professzionálisan átvilágíthatjuk a kiszemelt, másodkézből való kocsit, mielőtt megvásárolnánk, elkerülve ezzel egy esetleges átverést. Kukkants rá a carVertical alvázszám-dekódoló rendszerére, és mentsd is le rögtön a könyvjelzőid közé, hogy bármikor egy kattintással el tudd indítani az ellenőrzést, ha szükséges, anélkül, hogy gépelned kéne a böngésződ címsorába. Otthonról. Kényelmesen a fotelból. Hogy biztosra menj!

Hogy épül fel az alvázszám?

Az alvázszám a világ összes országában egységes, 17 betűből és számjegyből áll. Az első 3 karakter a gyártó nemzetközi azonosítója, a következő 6 karakter a modell megjelölése, az utolsó 8 szám és betű pedig a gépjármű egyedi azonosítója, ami magában hordozza a gyártási év és a gyártóüzem megjelölését is. Azt tudnod kell, hogy a sorozat nem tartalmazhat I, O és Q betűket, mert ezek könnyen félreolvashatók. A fent felsorolt három szekció tetszőlegesen elválasztható kötőjellel vagy szóközzel egyaránt.

Mire szolgál ez az egyedi azonosító? Miért hasznos, ha használt kocsit szeretnék venni?

Napjainkban több mint egymilliárd autó létezik, a VIN számok voltaképpen ezen autók sorsát követik nyomon. Ha bármi említésre méltó történik egy járművel, legyen szó balesetről, olajcseréről, vagy egy nagyobb szervizről, az adott eseményt mindig a jármű alvázszámával rögzítik. A bűnüldöző szervek is ezt a karaktersort használják az ellopott autók és alkatrészek azonosítására, azok helyreállítására. De ugyanehhez a mágikus számsorhoz nyúlnak vissza az autógyártók, amikor egyes autók biztonsági visszahívására van szükség, vagyis a VIN-nek számos fontos felhasználási területe van, ezzel dokumentálnak minden fontos életeseményt, ami a verdával történik.

Vagyis miről informálhat egy VIN dekóder?

Ha éppen használt autót szeretnél vásárolni, mindig szerezd be előzetesen a kipécézett jármű VIN számát, ugyanis ezzel felfegyverkezve tökéletesen megbízható járműtörténeti jelentést kaphatsz. Legyen szó a jármű előzetes szerviztörténetéről, kártörténeti ellenőrzésről, a futott kilométerek tényleges számáról, körözési adatbázisok ellenőrzéséről vagy korábbi releváns fényképekről, az előző tulajdonosok számáról, esetleg az adott típus lehetséges szériahibáiról, holtbiztos, hogy a tuti adatokat kapod. Egy ilyen ügymenet megvédhet egy esetleges csalástól, de arról is informál, hogy a régebbi tulajok elvégeztették-e a járgány optimális karbantartását. A VIN kód arról is árulkodik, hogy történt-e az adott autóval baleset, vagy milyen károk érték a pillanatnyi dátumig. Légy résen: ha az autó eladója nem hajlandó nyilvánosságra hozni a VIN számot, akkor ez a jele lehet akár annak is, hogy nem akarja, hogy megismerd az autó előtörténetét, ami ad némi okot a bizonytalanságra!

Az autó azonosítószámának ellenőrzése a legbiztonságosabb módja annak, hogy megállapítsd egy jármű valódi személyazonosságát, és annak az auditját is lehetővé teszi, hogy a használt autó gyanús-e vagy sem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here