Ahogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet (2. rész)

0
433

Néhány önkormányzati képviselőtől kértük, hogy írja meg, miket tapasztalt a környezetében az elmúlt bő másfél év alatt a pandémia idején és mire számít nyáron és az év végéig. Bár politikai hovatartozásuk alighanem meghatározza nézőpontjukat, hogy mit emelnek ki, abban egyetértenek, hogy „változóban van a világunk és benne Budaörs is változik”.

FARKAS BENEDEK (Budaörs Fejlődéséért Egyesület – BFE)

Az én családom a mai Magyarországon nem származik sehonnan, hiszen mind apai mind anyai ágon szinte minden felmenőm erdélyi, többségében székely, kisebb részt sváb. Nincs itthon „szállásterületünk”.

Így nekem Budaörs nem is lehet más csak választott otthonom, ez persze ma már a budaörsiek többségére igaz, hiszen az utóbbi 40 évben megduplázódott a lakosságszám. Ha úgy tetszik ez egy bevándorló város.

Hat évet jártam ide gimnáziumba, 2014 óta veszek részt a Budaörs Fejlődéséért Egyesület munkájában, de csak négy éve élek itt megszakításokkal, bár legalább nemrég már elértem ahhoz a mérföldkőhöz, hogy többet laktam Budaörsön, mint külföldön. Az is valami.

Ettől még meggyőződésem, hogy nem kötődök kevésbé a városhoz, mint mások, sokkal inkább másképp. Olyan dolgokat értékelek, amiket mások nem, sok dolgot pedig még nem fedeztem fel, vagy akár gyerekként nem éltem át ami az őslakosoknak alap. Persze nekem az egész körzetemet nagyrészt ilyen emberek lakják, hiszen a Törökugrató/Ürgés dűlő környékén pár évtizede alig lakott valaki, inkább erdők és mezőgazdasági területek voltak néhány sváb telekkel. Az infrastruktúra, utak, csatornák, közvilágítás és a többi már a demokratikus önkormányzatiság idején épült a város óriási saját ráfordításaiból, jelentős részben Bíró Gyula bábáskodása mellett.

Budaörsre hazatérve, ha pár napot távol voltam, mindig elfog egy biztonságérzet, hogy a dolgok itt alapvetően működnek, járnak a buszon, az autósok előzékenyen átengednek a zebrán, bicikli út nemhogy van, de még jó is. Ide még jómódúbb országokból hazatérni sem lehangoló, sőt.

Amikor még csak szoktuk a járványügyi intézkedéseket, látványos volt, hogy nálunk sokkal hamarabb vált normává a maszkhordás a bevásárlóközpontokban vagy a buszokon, és csak onnan jött rá az ember, hogy nem az egész ország ilyen fegyelmezett, ha átért mondjuk a Duna túloldalára. Ritter Gergely facebookos tájékoztató posztjai alapján az is egyértelmű volt, hogy itt mindenki akart oltást kapni, erős a gyanúm, hogy nálunk az országos ötvenvalahány százalékot jóval meghaladó az átoltottság. Bár ne lenne így, de ez még akár látványossá is válhat, ha itthon is eljön az egyre többet emlegetett negyedik hullám. Arra számítok, hogy a budaörsiek akkor is fegyelmezettek lesznek, de talán már kevesebb veszteség fog érni minket.

A járvánnyal szemben tehát talán mi már nyerésre állunk, azonban van egy másik globális probléma, amit nem tudok megkerülni, miközben a 36 fokos tetőtéri albérletemben a Szabadság út zúgását hallgatva írom ezeket a sorokat. Klímaválság van, és ennek további mélyülése ugyanúgy rajtunk is múlik mint a vírushelyzet. A maszk, a kézfertőtlenítő, a távolságtartás, a tesztelés, az oltás, remélhetőleg csak átmenetileg lettek egy mindennapos küzdelem megszokott fegyverei, hasonlóan és hosszabb távon kell gondolnunk a klímaválság elleni küzdelemben rendelkezésünkre álló eszközökre is. Válasszuk a biciklit, a buszt, a vonatot. Repüljünk kevesebbet, együnk kevesebb húst. Aki teheti és felújítást tervez, gondoljon elsőként a szigetelésre, egy ház olyan részein takaríthatunk meg a legtöbbet szigeteléssel amire nem is gondolnánk, ilyen például a padlás. Aki új tűzhelyet vagy bojlert vesz, válassza az elektromos változatokat, sőt ma már ez egy robogó vagy egy személyautó esetében is valós opció. És persze ne csak a személyes döntéseinkben legyünk klímatudatosak, ennél is többet számít, ha rendszerszinten érünk el változást. Kevesebb mint egy év múlva lesznek országgyűlési választások, ismerjük meg a pártok programjait és döntsünk aszerint kinek van valódi víziója egy fenntarthatóbban működő Magyarországról. Támogassuk ezeket a jelölteket szeptemberben az előválasztáson és 2022-ben is!

Folytatjuk

Sorozatunk 1. része ITT olvasható.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here