Ahogy helyi képviselőink látják az elmúlt másfél évet (3. rész)

0
485

Néhány önkormányzati képviselőtől kértük, hogy írja meg, miket tapasztalt a környezetében az elmúlt bő másfél év alatt a pandémia idején és mire számít nyáron és az év végéig. Bár politikai hovatartozásuk alighanem meghatározza nézőpontjukat, hogy mit emelnek ki, abban egyetértenek, hogy „változóban van a világunk és benne Budaörs is változik”.

CZUCZOR GERGELY (Fidesz-KDNP)

Változóban van a világunk és benne Budaörs is változik. A koronavírus megjelenése több generáció számára is egy teljesen új, eddig nem tapasztalt válságot hozott magával. Ilyen jelentős mérvű változást talán utoljára nagyszüleink szenvedtek el a 20. század világháborúiban. A korlátozások, a maszkhasználat, az otthoni munkavégzés, a bizonytalantól való félelem és a családtagok féltése a betegségtől, alapvető emberi tulajdonságainkat tette próbára a hétköznapokban. A járványhelyzet alatti politikai közélet mindenki számára világossá tette, hogy Orbán Viktor és kormánya jól kezelte a válságot, az oltóanyagok előrelátó beszerzésével segített az embereken és kik voltak azok, akik mindent elkövettek azért, hogy ellehetetlenítsék a védekezést és a helyett a gyűlöletet szították az emberek között.

Büszke vagyok a magyar társadalomra és benne a budaörsiekre, mert az elmúlt másfél évben példát mutattunk a jövő generációinak összefogásból, segíteni akarásból, kreativitásból, szabálykövetésből, féltő gondoskodásból. A családok összetartó, segítő közössége; a munkahelyünk ösztönös féltése és a kollégák felöl megnyilvánuló egymás iránti hűség, lojalitás; az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók megrendítő helytállása és értünk való küzdelme; a digitális világ felértékelődése a tanításban, munkában, vásárlásban, mind arra példa, hogy közösen helyt tudtunk állni bármilyen bajban. Személyes élményemet felhozva, a járvány mindhárom hullámában tapasztaltam, hogy felerősödtek a másiknak segíteni akaró cselekedetek. Az iskolában a tanárok és diákok egymást segítve, tanítva magyaráztuk a digitális munkarendhez szükséges programokat (moodle, discord, redmenta, e-kreta, neolms, google meet). Magam úgy fogalmaztam meg a tanár kollégáimnak, hogy „nem jószántunkból, de a covid belelökött bennünket a 21. század digitális világába”. A diákok számára ezen időszak felhozta annak a korábban nem tapasztalt élményét, hogy mennyire tud hiányozni az iskola, a barátok, tanárok segítő közössége. Szülőként, elsős Ányos fiam digitális óráin ülve szembesülhettem a „másik oldal” kihívásaival. Ennek tapasztalata rám is hatott, amikor a középiskolások tanóráira, vagy a digitális fogadóórákra készültem. Amikor a 2020-as nyári érettségi közeledett, felmerült annak igénye, hogy ne csak az eldobható és amúgy hiánycikk maszkokat, hanem a mosható, szövetből készített szájmaszkokat kellene adnunk a vizsgázó diákoknak. Két helyi iskolaigazgatóval is beszéltem erről telefonon, akik egymástól függetlenül örültek a megkeresésemnek. Budaörsi asszonyokat kértem meg, hogy az otthon fellelhető anyagok mellé vásárolt kiegészítőkből, készítsenek a végzős diákjaink számára 300 darab szájmaszkot a vizsgák megkezdéséig. Segítő kezeik munkáját azóta is viszont láthattam a diákokon. Hálásan köszönjük önzetlenségüket.

Önkormányzati képviselőként igyekeztünk kivenni a részünket a legbajbajutottabb közösségek megsegítésében. Az első hullámban a szépkorúakat hívtuk fel telefonon és érdeklődtünk a helyzetükről. Ennek kapcsán a Fidesz és a Fidelitas helyi csoportjainak aktivistáival, mintegy háromezer budaörsit szólítottunk meg és adtunk számukra felvilágosítást a lehetőségeikről. A járvány harmadik hullámában az oltásba vetett bizalom megerősítéseként indítottunk majdnem húszezer telefonhívást a teljes választókörzetben, így Budaörsön is. Óriási munka volt ez a csapatunk számára, de megérte, mert nagyon pozitív visszajelzések érkeztek felénk az oltóanyagok megérkezése és elérhetővé válása kapcsán. Igazán hálásak lehetünk mindannyian, azért a tényért, hogy Magyarország Európában megnyerte az „oltási versenyt” és ennek köszönhetően előbb nyithattak ki itt Budaörsön is az iskolák, éttermek, a strand és vehettük le végre a maszkokat, mint Nyugat-Európa többi „bezzegnek” nevezett országa.

Abban bízom, hogy ez a majd kéthónapnyi előny a gazdaság újraindításában, Budaörs számára is bővülő adóbevételeket és kiegyensúlyozottabb, boldog helyi polgárokat eredményez a jövőben. Nagyon hálás és bizakodó vagyok.

Sorozatunk korábbi részei ITT és ITT olvashatók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here