Változtatási tilalommal akadályozza meg az önkormányzat a Tétényi fennsíkon az építkezést

0
69

Kamaraerdőben a Tétényi fennsíkon, a természetvédelmi övezet szomszédságában egy feltétezhetően nagyobb építkezés indult el, amiről az önkormányzat is másodkézből szerzett tudomást, hiszen már 2016 óta nem engedélyező hatóság. Amit tehet, hogy a Helyi Építési Szabályozásban előírja, hogy hol, milyen beépítettségi arányokat vagy milyen magas épületeket lehet szabályosan megépíteni, de ha szabálytalanságot tapasztal, akkor nincs más lehetőség, mint hogy arra felhívja a kormányhivatal figyelmét. Ez esetben azonban a legvégső és szinte egyetlen, még meglévő eszközhöz is nyúlt: változtatási tilalmat rendelt el a területen, amíg sikerül a szabályozást a legtöbb érintett számára elfogadhatóan módosítani, ez esetben szigorítani.

Ennek érdekében volt ma (2022. július 13-án) rendkívüli képviselő-testületi ülés. S ha már összejöttek, ez alkalmat adott arra is, hogy a múlt héten Kamaraerdő képviselőjévé választott Török István letegye az esküt. Napirend előtt is csak ő kért szót, amelyben megköszönte a bizalmat azoknak, akik rá szavaztak július 2-án, akár a korábbi tapasztalataik alapján, akár a kampányban elhangzottak miatt, és mindenkinek köszönetet mondott, aki ebben a nyári forróságban elment szavazni.

Majd rátértek az első napirendre. Wittinghoff Tamás polgármester ismertette, hogy azért kell ilyen sürgősen megtárgyalni, mert a területen egy szabálytalan építkezés kezdődött és kifuthatnak az egyébként igen korlátozott cselekvési lehetőségek esetében is a határidőből.

Elsőként Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) szólt hozzá. Azzal kezdte, hogy ők, mármint a Fidesz minden olyan kezdeményezést támogatnak, ami megakadályozza egy újabb lakópark építését Budaörsön, de… „a jelen előterjesztéssel kapcsolatban voltak kérdések, melyek felvetődtek bennem”– tette hozzá. Az összeset nem sorolja fel, mert hátha kérdés nélkül is megnyugtató választ kap rájuk – mondta -, viszont megtudtuk, hogy ma reggel Kamaraerdőben kezdett és megnézte a helyszínt, és látott már munkagépeket is, ahogy arról egyébként egy facebookos bejegyzésből tegnap értesült. (Lásd fent a képet, aminek  forrása a Budaörsiek fb. csoport – a szerk.) Ezért arra volt kíváncsi, volt-e önkormányzati egyeztetés az ott élőkkel a mai testületi ülés előtt, illetve van-e építési engedély, mert ha nincs, akkor még időben vagyunk, de ha van, „attól tartok, későn lépett a hivatal.”

Dr. Bocsi István jegyző válaszolt neki, aki egyebek között kiemelte, hogy nincsenek meg a jogszerű építkezéshez Budaörsön előírt közművek (csatorna van, víz nincs) tehát jogszerűen nem lehetne ott építkezni. Ennek ellenére a beruházó egyszerű bejelentéssel bejelentette a kormányhivatal felé, hogy mit terveznek és a kormányhivatal vizsgálat nélkül már másnap ki is adta nekik az úgynevezett tudomásul vételt. Az önkormányzat tehát amit még megléphet, hogy nagyon gyorsan változtatási tilalmat rendel el. Az építkezés megindulását egyébként egy kamaraerdei lakos jelezte a budaörsi hivatalnak, mivel a beruházó a főépítészi irodánál sem folytatta le előzetesen a jogszabályban biztosított tervegyeztetést. (Bár ha lett volna, a tudomásul vételt úgy is kiadták volna, hiszen nem figyelik annak tartalmát, csak azt, hogy megtörtént-e a tervegyeztetés.)

Török István, már mint a terület képviselője úgy fogalmazott, hogy az előterjesztést elolvasva „ambivalens érzései” vannak, de messzemenően támogatja. Neki is voltak kérdései, például „picit hiányolom a részönkormányzattal az előzetes egyeztetést”, illetve kíváncsi volt rá, hogy a változtatási tilalom a már folyamatban lévő építkezéseket érinti-e. Ezekre a jegyző válaszolt, de nem egy egyszerű igennel vagy nemmel, így akit érint, annak mindenképpen egyeztetnie érdemes, de az biztos, hogy aki a szabályokat betartva építkezik, és egy beadványban igazolja, azt feloldják a változtatási tilalom alól.

A polgármester a párbeszéd végén (mert vita nem alakult ki) úgy foglalta össze a lényeget, hogy „nem azzal van a probléma, hogy valahol építkeznek, a saját telkén a szabályok betartásával ezzel a jogával mindenki szabadon élhet. A gond az, ha valakik visszaélnek azzal, hogy nincs már az önkormányzat felé bejelentési kötelezettség sem. A többség jogszabálykövető, de sajnos vannak, akik nem. Illetve más az érdekeltsége annak, aki saját magának épít, és annak, aki eladásra szánja, mint vállalkozó. Nem vagyok vállalkozásellenes, félre ne értsenek, de...” – jegyezte meg Wittinghoff Tamás. Czuczor Gergelyre nézve hozzátette: „Amit te ma reggel észleltél a helyszínen, az a jelenlegi szabályozás szerint sem lenne lehetséges.”

Az előterjesztésre mindenki igennel szavazott.

Második napirendi pontként a képviselő-testület az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításával a polgármester hatáskörébe visszaadta azokat a településrendezési eszközöket, amelyeket egy kormányrendelet a képviselő-testületre delegált. A testület úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi gyakorlat biztosítja a hatékony működést.

A videó a testületi ülésről ITT nézhető meg.

Az előterjesztés itt olvasható:

BHÉSZ módosítás indítása és változtatási tilalom elrendelése

Budaörs Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2010. (XI.12.) önkormányzati rendeletének módosítása

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here