Megkezdte a felkészülést az új szezonra a Moyra-Budaörs Handball női kézilabda csapata

0
40

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott tegnap a Moyra-Budaörs Handball, melynek keretében hivatalosan is bemutatták a 2022/2023-as női NB I-es bajnokságra nevezett játékoskeretet az új igazolásokkal, a szakvezetés ismertette a kézilabda klub terveit. Buday Dániel vezetőedző az elkövetkezendő szezonra való felkészülésről, Hornyák Ágnes szakmai igazgató a Sulikézi Programról és az utánpótlás nevelésről, illetve két junior VB ezüstérmes sportoló (Mlinkó Zófia és Vártok Tamara) a világversenyen szerzett élményeiről beszélt.

A Moyra-Budaörs Handball női felnőtt csapata tegnap délelőtt hivatalosan is megnyitotta az új szezont. A Budaörs Városi Uszoda és Sportcsarnokban megrendezett sajtótájékoztatón jelen volt Meló Ádám, a Budaörs Handball ügyvezetője, Buday Dániel, vezetőedző, Hornyák Ágnes, szakmai igazgató, az újonnan igazolt játékosok közül Szekerczés Luca (jobbátlövő), és Liliia Gorilska (beálló), valamint Mlinkó Zsófia (irányító) és Vártok Tamara (jobbszélső), az idei junior-világbajnokságon ezüstérmet szerző játékosok. Az eseményen Rédl Dávid moderált, aki az egyesület sajtófőnöke.

A 2021/2022-es bajnokság május végén befejeződött, a játékosok néhány hét pihenőt kaptak. Eközben a szakmai stáb a versenykiíráshoz igazodva döntött a szezon kezdetének napjáról, ami július 11-e lett. Az első napok orvosi vizsgálatokkal, teljesítménydiagnosztikai felméréssel, átmozgató edzéssel teltek. A továbbiakban, nyáron a BVUSS létesítmény területén fog készülni a csapat, ehhez minden feltétel adott. Augusztusban Békéscsabára utaznak, hogy egy tornán vegyenek részt, a felkészülés részeként, illetve egyéb edzőmeccsek is lesznek. Mindezeket Meló Ádám mondta el. Az ügyvezető a háttérben zajló folyamatokról is beszélt.

A szakmai stáb a játékoskereten már nem akart módosítani, amikor egy héttel a kezdés előtt kiderült, hogy Jelena Agbaba (beálló) is gyermeket vár (ahogyan a jobbátlövő Hajduch Csenge is), ezért az ő posztjára is keresni kellett valakit, erre Liliia Gorilskát ajánlották nekik. Az ügyvezető szerint a csapat erősödni fog ezzel az igazolással: „Biztos vagyok abban, hogy Liliia Gorilska céljaink elérésében nagy segítség lesz.Az ukrán játékos az NB I-ből kiesett Szombathelyi KKA-tól jött el. Elmondása szerint örül, hogy itt lehet, mert rendkívül professzionális a budaörsi kézilabda klub. Személyes célja az új idényben, hogy a legjobbját nyújtva segítse a csapatot annak érdekében, hogy az öt kiemelkedően erős egyesület mögött a Moyra-Budaörs Handball legalább a hatodik helyet megszerezze.

Buday Dániel, aki most a harmadik idényét kezdi a csapatnál, mint vezetőedző, az igazolási szempontokról elmondta, igyekeznek posztspecifikusan választani, oda, ahol egy kicsit gyengébb a csapat, valamint törekednek arra is, hogy elsősorban magyar játékosokat hívjanak a klubhoz, illetve az is egy választási tényező, hogy a kiszemelt játékos illeszkedjen az általa elképzelt játékrendszerbe.

A sorsolásról úgy nyilatkozott, hogy bár a bajnokság legerősebb csapataival lesznek az első meccsek, ebben a pozitívumot látja, mert ő úgy fogja fel, hogy ha egyébként sem reális az első néhány meccsen a győzelem, akkor kisebb a nyomás a játékosokon, míg ha gyengébb csapat ellen nem sikerül nyerni azért, mert még nincs összeszokva a csapat, az nagyobb mentális teher. Így aztán a nehezebb csapatok ellen játszani az elején azt jelenti, hogy több idejük van összeszokni a játékosoknak különösebb nyomás nélkül.

Arra a kérdésre, hogy mit vár el magától, illetve a csapattól az új szezonban, a vezetőedző azt felelte, hogy természetesen maximálisan szeretné elvégezni a munkáját, azért van itt, de ezt a játékosaitól is ugyanúgy elvárja, mert csak úgy jutnak előre. „Összességében jó alapokat tettünk le az elmúlt szezonokban, de minden téren szeretnénk fejlődni, támadásban és védekezésben egyaránt, és új elemekkel meg kell újulni – mondta. A céljuk, hogy úgy dolgozzanak, hogy a maximumot ki tudják hozni ebből a játékoskeretből.

Az újonnan igazolt játékosok közül megszólaltatták a korábban válogatott játékost, Szekerczés Lucát is, aki szintén a kieső szombathelyi csapatból jött át, balkezesként gyakorlatilag a jobbátlövő Hajduch Csenge helyére. Ő az egyesület-váltásról indoklásként elmondta, a budaörsi csapat mindig szimpatikus volt neki a csapategység miatt, amit mutatnak a pályán és pályán kívül is, illetve azért is, mert a múlt szezonban az élcsapatokon kívül bárkit meg tudtak szorítani. Így, hogy most már belülről is megismerte a gárdát, az a véleménye, hogy a hangulat is jó, és az is, hogy a fokozatosság jellemzi az edzésmunkát a pihenést követően. Saját céljául azt tűzte ki, hogy segítse a csapatot rutinjával.

Jobbszélre jött a 18 éves Vártok Tamara, aki a Nemzeti Kézilabda Akadémián idén végzett és korosztályos válogatott, az idén VB ezüstérmes junior csapat tagja. Nővére is Budaörsön játszik (kapus), emiatt döntött a klub mellett, ezen kívül a korábbi próbajátékokon már tapasztalta a Budaörs Handball edzőinek munkáját s ez alapján úgy érezte, hogy itt tudna a legtöbbet fejlődni.

További új igazolások: Bánfai Virág a Ferencvárostól érkezett, múlt szezonban még főleg az U19-ben játszott. És a felvidéki Hudák Emma balátlövő, akiről úgy vélik, segítsége lesz a csapatnak védekezésben és támadásban egyaránt.

 

Szintén részt vett a junior világbajnokságon Mlinkó Zsófia, aki elégedett az ott szerzett ezüstéremmel, mert úgy érzi, mindent megtett a csapat, amit tudott. Az NB I-es budaörsi szereplésével kapcsolatban elmondta, többet szeretne játszani, mint tavaly és ennek érdekében igyekszik fejlődni.

Arra a kérdésre, mit vár a szakmai vezetés a csapattól, Meló Ádám elmondta, azt tűzték ki célul, hogy a korábbi helyezésükön javítsanak. Az, hogy mennyit erősödött a változtatásokkal a csapat, a felkészülés végén, augusztusra derül majd ki.

Továbbá felsorolta a támogatókat, melyek a következők: a névadó szponzor továbbra is a Moyra cég, Budaörs Város Önkormányzata is támogatja a klubot, a mezek és melegítők pedig magyar gyártmányúak, a Kodiak termékei.

Végül Hornyák Ági számolt be arról, hogy a héten még zajló, kézilabda gyermektábor után a korosztályos csapatok is elkezdik a felkészülést, és velük is igyekeznek a felnőtt csapat játékát, taktikáját felvenni. „Szeretnénk kinevelni az utánpótlás korú játékosok közül olyanokat, akik a jövőben tagjai lehetnek a felnőtt csapatnak– mondta a szakmai igazgató. Jelenleg öt utánpótlás korú játékos vesz részt a felnőtt csapat edzésein. Továbbá elmondta, hogy ezután is folytatódik a Sulikézi Program, ami a testnevelés órák egy részét váltja ki, és azzal együtt általános iskolákból toboroznak gyerekeket.

 

 

Moyra-Budaörs Handball játékoskerete a 2022/2023-as idényben:

Kapusok:
1  BŐLE Maja – 2005.06.24.
44  VARJAS-SIPEKI Flóra – 1991.04.04.
99  VÁRTOK Ramóna – 1999.10.11.

Jobbszélsők:
3  
SZABÓ-MÁJER Krisztina – 1995.04.27.
19  VÁRTOK TAMARA – 2004.01.13.

Jobbátlövők:
9  SZEKERCZÉS Luca – 1994.06.18.
17  SCHNEIDER Éva – 1994.08.16.
67  MARIK Dalma – 2003.01.23.

Irányítók:
11  ZSIGMOND Vivien – 1992.04.22.
23  BÁNFAI Virág – 2003.08.23.
30  PÁLOS-BOGNÁR Barbara – 1987.11.07.
36  MLINKÓ Zsófia– 2003.04.03.

Beállók:
8  SZABADFI Ágnes – 1990.08.01.
15 SZÉP NÓRA – 2006.03.19.
28  NAGY Lívia – 1999.02.28.
77  GORILSKA Liliia – 1988.02.26.

Balátlövők:
2  
JOVOVITY Jovana – 2001.12.04.
20  SMID Eszter – 1994.06.04.
33  HUDÁK Emma – 1998.03.25.

Balszélsők:
42  BRAUN Csenge – 2000.07.09.
53  KISS Mercédesz – 2004.06.03.
57  TÓTH Melinda – 1994.08.05.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here