Üzleti reggelire hívta a budaörsi cégeket az önkormányzat

0
75

Üzleti reggelire hívta a múlt héten a budaörsi önkormányzat a budaörsi cégeket, ahogy a műsorvezető Erős Antónia, majd a köszöntőt mondó polgármester Wittinghoff Tamás is fogalmazott: régi hagyományt felújítva. Kezdetben évente egyszer volt az úgynevezett „nagyadózók fogadása” a városházán, majd került sor egy-két alkalommal a művelődési házban üzleti vacsorára. És 2013-ban az önkormányzat cége a BTG szervezésében (a networking találkozókra emlékeztető) üzleti reggelire. Ez kisebb-nagyobb kimaradásokkal a 2020-as pandémiáig megismétlődött, és most volt újra.

A forgatókönyv a tíz évvel ezelőttivel azonos: a polgármester után néhány helyi cég kapott lehetőséget a részletesebb bemutatkozásra, majd a résztvevők kötetlenül beszélgethettek. Korábban ezekről a bemutatkozásokról mi is részletesen tudósítottunk, ám ez alkalommal nem kaptunk az eseményre meghívást.

A Buda Környéki Televízió a polgármesteri köszöntőt tette közzé, ami ITT látható, hallható. Ebben Wittinghoff Tamás azzal kezdte mondandóját, hogy amikor a tanácsi rendszer megszűnt és a budaörsi önkormányzat létrejött 900 millió forint volt a város évek bevétele és ebből 300 millió az adósság. Friss városvezetőként hiába fordult akkor a bankokhoz segítségért, nem kapott. Ma ezzel szemben a 20 milliárdos az éves költségvetésünk és sorban állnak a bankok, hogy hitelezzenek nekünk.

Mi ugyanis nem szomorkodtunk, szomorkodunk azért, mert az autópálya kettévágja a települést, bár ez sok szempontból nem jó. Ugyanakkor vannak olyan cégek, amelyek ezt az adottságot kihasználva tudnak jól működni, és az ő adóbefizetéseiknek köszönhetően költhetünk minőségi szolgáltatásokra. Oktatásra is, bár az állam az iskolákat elvette, de a város a pedagógusok megbecsülésére létrehozott egy nekik szóló ösztöndíjat. Az egészségügyben az állam az ügyeletet Budaörsön megszüntette, de saját forrásból sürgősségi ellátást biztosít az önkormányzat – sorolta Wittinghoff Tamás. De hogy meg tudjuk tenni, az az itt működő cégeknek köszönhető! Annak ellenére, hogy az állami előbb az szja itt maradó részét vonta el, majd gépjárműadót és Budaörsöt kiemelten sújtva bevezette az úgynevezett szolidaritási adót, ami idén 4,6 milliárd forint számunkra. És ezzel nettó befizetők lettünk a költségvetésbe.

(1564) Üzleti reggeli Budaörsön – YouTube

Elemi érdekünk azonban – tért vissza a meghívottakra a polgármester -, hogy akik itt működnek vállalkozások, azok jól tudjanak működni. Bár nehéz éveken vagyunk túl a Covid miatt is, egyre több innovatív cég költözött Budaörsre. Végül a polgármester beszélt arról, hogy milyen fontos Budaörs részvétele az európai városi partnerségek fejlesztésére létrejött URBACT-programban, aminek a keretében más országokban is tanulmányozhatták, hogyan lehet a társadalmi felelősség vállalásba bevonni a helyi cégeket. És ennek kézzel fogható eredménye a Zöld program, illetve a Budaörs Közösség, amit az önkormányzat hozott létre, de a tagjai helyi cégek és civilszervezetek.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here