Három lábon álló orvosi „ügyelet” az önkormányzat szervezésében

0
60

A 24 órás budaörsi orvosi ügyelet február 1-től állami döntéssel megszűnt, de az önkormányzat továbbra is keresi a megoldást. Wittinghoff Tamás polgármester vasárnap osztotta meg az interneten a saját közösségi oldalán az alábbiakat. (Hivatalos sajtóközlemény várható, ha megérkezik frissítjük cikkünket.)

 

Kedves Budaörsiek!

Február elseje óta a jogszabály központosította a felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti ellátást.

Pest-megyében drasztikusan csökkent le az ellátóhelyek száma, s a központi ügyelet elérhetősége nehézkes. Számos önkormányzat tiltakozik, hisz eddig helyben tudták ellátni állampolgáraikat.

Sajnos az érintett hivatalos szervektől, ideértve az illetékes államtitkárt is, nemleges választ kaptunk arra, hogy állampolgáraink ellátásának biztonsága érdekében folytathatjuk-e Törökbálinttal közösen az eddigi gyakorlatot, azaz elláthatunk-e felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti szolgáltatást.

Ebbe felelős vezető nem nyugodhat bele, mi sem ezt tesszük. Olyan megoldást dolgoztunk ki, amely, bár nem orvosi ügyelet, mégis még a korábbinál is jobb szolgáltatást biztosít, s tehermentesíti a családorvosokat a napközbeni többlet tehertől, így az alapfeladatuk ellátása továbbra is biztosított.

Az új ellátás terveink szerint három lábon fog állni.

 

1.
Napközben rendelési időben, 12 órán keresztül (reggel héttől, este hétig) a szakorvosok az egészségügyi központban soron kívül fogadják a sürgős eseteket.

2.
Terveink szerint 24 órán át biztosított lesz a házhoz menő sürgősségi autó, és ha kell helyi mentőautó is
. Ez a második láb, mely az OMSZ-szel meglévő szerződés alapján működhet.

3.
S végül azt tervezzük, hogy a nap 24 órájában biztosítunk egy telefonszámot, ahol orvosok fogadják a hívást, s ha szükséges tanáccsal, ha kell a másik két ellátási formához utalva segítenek a gyors ellátás biztosításában. Természetesen ez a három ellátó elem egymással is együttműködve, magas ellátási biztonságot eredményezhet Budaörs, s ha Törökbálint is csatlakozik ehhez, akkor az ottani lakosok számára is.

Mindez természetesen sok pénzbe kerül, százmilliókról beszélünk. Ezt kell kigazdálkodnunk olyan viszonyok között, amikor az állam mintegy 4,6 millárd forintot von el törvénytelenül a várostól, szolidaritási hozzájárulásnak nevezve ezt a pénzelvonást.

Nagyon szomorú az, hogy azon települések, ahol nincs elegendő forrás, nem tudnak ilyen módon segítséget nyújtani lakosaiknak. Mindez azért is megdöbbentő, mert a tehetősebb településektől elvont „szolidaritási hozzájárulás” összege nagyságrenddel nagyobb, mint az elmaradott települések számára biztosított kiegészítő támogatások összege, azaz az állam nem arra fordítja az elvont pénzt, mint amit a saját törvénye előír…

Természetesen mindezek mellet indokolt esetben a mentőt kell hívni.

Végül tájékoztatásul jelzem, hogy Budaörsről is elérhető az állami központi ügyelet. A felnőtt betegek abban az ellátási formában Budakeszin munkanap 16-22 óráig, illetve hétvégén és ünnepnapokon 08-14 óra között kaphatnak ellátást. Gyermekorvosi ügyelet Érden munkanap 16-22 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 08-22 óráig érhető el.

Az állami éjszakai ügyelet budaörsiek számára Budakeszin érhető el.

 

A sok közül, egy jellemző komment a bejegyzés alatt: „Ma szerettem volna a gyermekorvosi ügyelettel beszélni este 6-kor, azt a választ kaptam, hogy Érddel nem tudok, mert ma csak 2-ig volt gyerekorvos 22 óra helyett, mert nem találtak orvost aki vállalta volna 22-ig… (Végül) mentő vitt be minket, folyamatos hányással, kiszáradás gyanúval több, mint 3 órát (várakoztunk), de volt több család is, akik este 6-tól ott ültek és amikor hajnal 2 után eljöttünk, még mindig nem hívták be őket…borzalmas állapotok vannak.”

Forrás: ITT

Korábbi cikkeink: 

Mától megszűnt Budaörsön a 24 órás orvosi ügyeleti ellátás, a 1830-as központi számot lehet hívni – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

FRISSÍTVE!!! Mi lesz a budaörsi orvosi ügyelettel? Még semmi nem biztos! – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here