FRISSÍTVE!!! Mi lesz a budaörsi orvosi ügyelettel? Még semmi nem biztos!

0
222

Kevés olyan téma van, amiről olvasóink azonnali és hiteles tájékoztatást kérnek/követlenek, az egyik ilyen az egészségügy. Azon belül most éppen az orvosi ügyelet. Hiszen az országos sajtóban és a kormányzati hirdetésekben már megjelent, hogy az állam miként alakítja át az országos rendszert, és eszerint „2024. február 1-jén Pest vármegye is becsatlakozik az új rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy Budaörsön pár nap múlva megszűnik a Kossuth Lajos utcában évtizedek óta rendelkezésre álló 0-24 órás ügyelet.

Miért is halogattuk eddig erről a tájékoztatást? Mert a budaörsi önkormányzat a változások bejelentése óta keresi annak a lehetőségét, hogy akár saját maga által finanszírozva, de ne szűnjön meg Budaörsön az ügyelet. Csakhogy ehhez a pénzen kívül (amivel a költségvetési tervben számolnak) számos hatóság engedélyére van szükség, illetve meg kell találni a fenntartásához a jogi lehetőségeket. Ez a folyamat pedig mind a mai napig nem zárult le.

Így ha azt írjuk ma, hogy megszűnik február 1-től az ügyelet, holnapra kiderülhet, hogy más konstrukcióban ugyan, de mégis maradhat. Ha meg azt írjuk, hogy mindenki nyugodjon meg, mert maradni fog, hiszen pillanatnyilag a szándék ez, holnapra bebizonyosodhat, hogy erre nincsen legális megoldás. Amit tehát bizton állíthatunk csak annyi, hogy minden vonalon elindultak a kérdés feltevések, de választ még senki nem kapott. Ha pedig ez így marad, akkor február 1-vel az országos rendszer fog felállni. Ugyanakkor mind az önkormányzat, mind az ügyeletet üzemeltető egészségügyi cég vezetői azt ígérték, ahogy tudnak valamit biztosan, jelezni fogják a lakosság felé.

Egyebek között az is megérdemelne persze egy cikket, hogy a saját körzetükben és a helyettesítésekkel is leterhelt háziorvosok, illetve adott esetben a budaörsi háziorvok miként tudják vajon majd teljesíteni a rájuk kirótt ügyeletet többek között Budakeszin, de erre térjünk vissza egy hónap múlva!

FRISSÍTÉS!!!

Cikkünk megjelenése után az önkormányzat az alábbi tájékoztatást osztotta meg:

❗️Budaörs és Törökbálint már hosszú ideje működtet közösen egy hatékony sürgősségi ügyeleti rendszert, amely kiemelt fontosságú mind a gyermek, mind a felnőttorvosi ellátás terén. Ahogy eddig, a jövőben is mindent elkövet a két város a jelenlegi rendszer fenntartása érdekében.
📌Az ügyeleti ellátás 2024. február 1-ig az önkormányzatok alapellátási feladata, most az államosítás egy újabb feladatot von el az önkormányzatok hatásköréből. Budaörs és Törökbálint évek óta egy magánegészségügyi szolgáltatóval kötött szerződést az orvosi ügyelet ellátására. A kormány az ügyeleti rendszer központosításával egy jól működő egészségügyi ellátást tervez megszüntetni, és olyan változtatásokat akar bevezetni, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi egészségügyi ellátás színvonalát. A február 1-jétől tervezett átalakítások eredményeként az önkormányzat nem finanszírozhatja tovább az ügyeleti ellátást Budaörsön.
📌Az új rendszer szerint a háziorvosi ügyelet hétköznap 16:00-22:00-ig, hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00-ig a járási szakrendelő területén működne – Budaörs esetében Budakeszin. Hétköznap 22:00-08:00-ig, illetve hétvégén 14:00-08:00-ig pedig az Országos Mentő Szolgálat biztosítja a sürgősségi ellátást. Ezek a változtatások nemcsak a családorvosok munkáját veszélyeztetik rendelési időben, de a mentőszolgálatra is jelentős terhet ró az ügyeleti feladatok ellátása.
📌Az önkormányzat aktívan dolgozik azon, hogy megoldást találjon a helyzet kezelésére. A helyi egészségügyi ellátás színvonalát jelentősen csökkenti a Belügyminisztérium döntése, amely a budaörsi családorvosokat arra kötelezi, hogy Budakeszin lássák el az egész járásból az ügyeletre érkező betegeket. Ez a gyakorlat azt is eredményezi, hogy a budaörsi lakosok számára az ügyeleti ellátás csak Budakeszin vagy Érden lesz elérhető.
📌Ráadásul a kormány büntető intézkedéseket helyezett kilátásba a családorvosokkal szemben, miszerint, ha nem vállalnak önként ügyeletet, akkor akár más megyékbe is átvezényelhetik őket.
📌Budaörs önkormányzata Törökbálinttal közösen minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a 24 órás gyermek- és felnőttorvosi ellátást. Bár a jogszabályi keretek egyelőre nem tisztázottak, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk az itt élők maga színvonalú egészségügyi ellátása érdekében.
Számítunk a lakosság támogatására és megértésére ebben a nehéz időszakban. Folyamatosan tájékoztatni fogjuk a budaörsieket a helyzet alakulásáról.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here