Négyórás testületi ülésen fogadták el a város idei költségvetését

0
100

Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete 2024. február 28-án, szerdán 9:00 órai kezdettel testületi ülést tartott. Az első és leghosszabban tárgyalt napirendi pont a 2024. évi költségvetés volt. A többi napirend során a képviselők zömmel a jellemzően év elején esedékes bérek, illetmények változtatásáról rendelkeztek, illetve a nagyon fontos új intézkedés elfogadásáról, amivel biztosítják a budaörsi egészségügyi ellátás folyamatosságát. Nem utolsó sorban megbízták Kőporosy Borbálát a Jókai Mór Művelődési Ház igazgatói feladatainak ellátására.

Az ülést Wittinghoff Tamás polgármester megnyitotta, miután megállapította, hogy a testület 15 fővel minden képviselő jelen volt – határozatképes.

Napirend előtti felszólalások:

Monostori-Kalovits Márk (BFE) a lakosság köszönő üzeneteit tolmácsolja, egyebek között az új helyi komplex egészségügyi ellátásért. Közli, a Fidesz frakció tagjai számos olyan videót osztottak meg közösségi oldalakon az önkormányzat eredményeiről, amiért semmit nem tettek. Amit kifogásol, hogy azt kommunikálják, milyen jól működik az állami ügyelet. Ezért megkérdezi képviselőtársait, egyetértenek-e azzal, hogy a budaörsiek menjenek Budakeszire vagy Érdre orvosi ügyeletre?

Czuczor Gergely (Fidesz): Menczer Tamás és Győrfi Pál közös videója, amire Monostori-Kalovits utal. Javasolja, nézzük meg először, hogy működik-e az állami ügyelet, ne kezdjenek el már hamarabb vészharangot kongatni. Köszönetet mond Lőrincz Mihálynak, hogy Tesco feljárónál megjavították az utat. Továbbá jelzi, hogy a Mátyás király utcában egy ház teteje elkezdett beomlani, az utcában lakók aggódnak, mert balesetveszélyes. Kéri a hivatalt, lépjen közbe, hogy a tulajdonos tegyen meg mindent a baleset elhárítása érdekében.

Wittinghoff Tamás az ügyeleti rendszerre reagál. Egyrészt más megyékben, ahová már korábban bevezették, nem vált be, ahol mégis javulást hozott, csak azért, mert azokon a helyeken korábban még ez se volt. Szerinte nem hibázott a városvezetés, hogy időben lépett, a felelőtlen hozzáállás az lett volna, ha megvárjuk, milyen gondok merülnek majd fel. Még az önkormányzattal megkötött szerződés életbe lépése előtt több mint 60 esetben voltak kint a mi ellátóink és köszönetet kaptak. Törökbálint fideszes önkormányzat, mégis, a tények alapján ugyanígy gondolja, mint mi – mondta.

Tóth Ferenc (BFE): Lőrincz Mihálytól kérdez rá négy tervezett beruházásra. A válasz: az Alsóhatár utca/Felsőhatár utcai körforgalom tervei évekkel ezelőtt megszülettek, jogi viták miatt nem sikerült haladni. Ez most lezárult. De közben a költségek nőttek, a milliárdhoz közelít. Egyeztetnek a 11. kerülettel is, mert az ő terveik miatt szükséges lehet újra gondolni, mert ők is szeretnének a közelben körforgalmat, illetve bekötést az Egérútra. A Kertész utcában költségvetés elfogadása után indítják meg a közbeszerzést, nyári hónapokban el fog készülni. Kerékpárút a szervízútnál: a napokban indul a kivitelezés, ami két hónapig tart majd. A zajvédő fal felújítása is szerepel a költségvetésben, még terveztetni kell, majd a nyáron valósul meg.

Kisberk Balázs (Gazdakör): A társasházakat érintő két kormányrendeletet hoztak az éj leple alatt a közelmúltban, melyek a távhőszolgáltatással és melegvíz szolgáltatással kapcsolatosak: hőmennyiség mérőt vagy költségmegosztó készülékeket kell felszerelni utólag a lakásokban, ami 6-8 millió forint/100 lakásos társasház esetén, de arról persze nincs szó, hogy miből fizessék ki. „Ki fog erre pénzt adni?” És erre egy évet adtak. Illetve van egy olyan engedmény, hogy mentesülnek ez alól azok a társasházak, ahol ez nem megvalósítható műszakilag vagy nem lenne költséghatékony. Segítsen a hivatal értelmezni ezeket a rendeleteket és megfelelni nekik, illetve ehhez adatokat szolgáltatni.

Wittinghoff Tamás: Az állam erre nem fog pénzt adni, ezt is az önkormányzatnak kell majd megfinanszíroznia.

Török István (független): Kamaraerdei problémákat jelez, két témát érintve. Az egyik, hogy egy család háza és a teljes vagyona elveszett egy tűzesetben. Nekik már gyűjtenek a kamaraerdeiek, de kéri, minél többen próbáljunk segíteni. Az eset kapcsán két probléma merült fel: a tűzoltóknak nehéz volt a megközelítés egy útban lévő villanyoszlop miatt és a közeli tűzcsapban nem volt megfelelő víznyomás. Kéri, hogy ennek nézzen utána a műszaki ügyosztály. Másik ügy: egy Opel személygépkocsi hetek óta az út szélén áll, be is lóg az útfelületre, nehezen is látszik a sötétben, ezért balesetveszélyes, jó lenne hatékonyan fellépni, hogy ez megszűnjön.

Wittinghoff Tamás: a tűzesetről tárgyaltak vezetőin, hogyan tudnának segíteni a kárvallottaknak, de sajnos itt a telek túlzott beépítése is gond volt.

Lőrincz Mihály: az önkormányzat is minden segítséget megadott és megad a családnak. A tűzcsap problémáját jelezték a Fővárosi Vízműveknek, akik azt írták vissza, hogy mindent rendben találtak vele, azonban a víznyomás továbbra sem megfelelő, ezért további vizsgálatokat kértek, ez az ügy még nem zárult le. Az elektromos oszlop áthelyezéséről is egyeztetnek az áramszolgáltatóval és a tűzoltókkal. A szabálytalanul parkoló autók esetében a rendeleti szabályozás szerint intézkedünk, Budaörsön nincs azonnali kerékbilincs vagy elszállítás.

Laczik Zoltán (BFE): arról tájékoztat, hogy híre ment annak, hogyan orvosolja Budaörs az ügyeleti rendszer szétverését. Többen kérték, hogy megismerhessék a megoldásunkat, mert náluk se jó a helyzet, várható, hogy más települések is szerveznek majd hasonlót.

Wittinghoff Tamás: az agglomerációban több helyen átvették már legalább részben, mert az állami ügyelet ebben a régióban visszaesés a korábbihoz képest. A családorvosok, akikre az ügyelet java része hárulna, jobbára idősek, nem mind rendelkezik autóval sem, ráadásul még mindig nem kaptak tájékoztatást sem arra vonatkozóan, hogyan tartsanak ügyeletet. „Menczer Tamás és Győrfi Pál szerint remekül működik az ellátás, de az ebben leginkább érintett családorvosok a mai napig nem kaptak tájékoztatást.”

Löfler Dávid (Fidesz): a szervizúton már vannak kihelyezve táblák, de továbbra is szabálytalanul parkolnak ott trélerek, kéri, hogy legyen ezügyben előrelépés. Többen megkeresték köztéri szemetesek és kutyaürülék szemetesek miatt, kért egy térképet ezeknek a gyűjtőedényeknek az elhelyezkedéseiről, azt nem, de listát kapott a kutyaürülék gyűjtőkről, amiket feltett egy térképre. Főleg kiránduló helyen nincs. És sajnálja, amiért nincs egynél több közmeghallgatás idén se.

Wittinghoff Tamás: a kutyaürülék tartók kihelyezését ő kezdteményezte itt egy külföldi példa alapján. De mint kutyás is belátja, tévedett ebben, mert az emberek hozzáállása itt más. A tapasztalat: bárhova helyezzük ki, a BTG munkatársai este berakják a zacskókat, másnapra eltűnik. Az állampolgári magatartás nem megfelelő, ez nehezíti az intézkedést.

Lőrincz Mihály: van ilyen térképe a BTG-nek, ők az alapján járnak üríteni, folyamatban van, hogy térképre vigyék őket koordinátákkal.

Hauser Péter (BFE): Réz utcai lakosok köszönetét tolmácsolja, gyorsan, tisztán dolgoztak a kivitelezők, átereszeket cseréltek, határidő előtt végeztek.

Farkas Benedek (BFE): arról érdeklődik, a komposztálás bevezetése, mikor indul el (2024. januárjával el kellett volna kezdődni)? Hiszen EU előírás!

Lőrincz Mihály: A bevezetendő feladatokról, központi szabályozásról nincs semmilyen információja az önkormányzatnak, a MOHU nem ad tájékoztatást.

Stift Nándor (BFE): Monostori-Kalovits Márk egyszerű kérdése az volt, hogy egyetértenek-e azzal a fideszesek, hogy a gyerekeknek Érdre, a felnőtteknek Budakeszire kell menni orvosi ügyeletre. Szeretné, ha válaszolnának. Ha nem válaszolnak, az is sokat elárul.

Wittinghoff Tamás: Nehéz lehet egy rossz kormányzati döntéssel szemben megfogalmazni álláspontot. Náluk sokkal tisztességesebb Törökbálint fideszes polgármestere, aki elmondja, hogy ez tarthatatlan és velünk együttműködve a legjobbat akarja a törökbálinti lakosoknak.

Ezt követően 9.42-kor Wittinghoff Tamás polgármester a két rendes ülés közötti tájékoztatót gyorsan elsorolja. Egyet szeretnék kiemelni, hogy van egy orvoscsoport, akik az orosz-ukrán háború kitörése óta rendszeresen jár ki és nyújtanak pszichológiai segítséget és betegellátást. Velük ment ki a Budaörsi Nyitott Kórus Ungvárra, olyan – férfiak nélküli – családokhoz, akik Kárpátalján elhagyatott házakban vannak elhelyezve, ahol műsorral, ajándékokkal kedveskedtek. Megrázó volt, amit láttunk, hogy milyen körülmények között élnek ott két éve. Az ottaniak nem is értik, hogy a magyar hivatalos álláspont miért különbözik annyira az eu-s állásponttól, de hálásak voltak, hogy találkoztak olyanokkal, akik együttéreznek velük.”

Majd esküt tett Szidiropulosz Edit, új bizottsági tag.

A költségvetésről…

9.51-kor tértek rá a napirendi pontokra. Wittinghoff Tamás bevezetőjében elmondta, hogy az első napirendi pont az egyik legmeghatározóbb a város életében, vagyis a költségvetés megtárgyalása. 2024 stabil működéséhez ez a költségvetés a fedezetet biztosítja. Köszönti Szita László könyvvizsgálót, aki a költségvetést megvizsgálta, alátámasztottnak találta a benne találtakat és elfogadásra javasolja a testületnek. És megköszöni a hivatal dolgozóinak az előkészítésben végzett munkát, és hogy következetesen képviselték a felelős hozzáállást, hogy legyen forrás valamennyi területre, a város működése zökkenőmentes maradjon. És ez nem könnyű ma ebben a társadalmi, gazdasági, politikai környezetben, ahol az ország költségvetésében – nem megalapozott – nagy ívű 4,1 százalékos GDP növekedéssel számoltak 2023-ban, de hamar 1,5 százalékra le is csökkentették, év végére pedig nem növekedés, hanem 0,8-0,9 százalékos csökkenés lett belőle. Vagyis soha nem látott államháztartási és költségvetési hiány van az ország költségvetésében.

A polgármester kijelentette, nagyon kevés olyan település van, amelyik tud fejlesztésre költeni, de Budaörs ilyen. Óvatos tervezéssel, az elképesztő infláció ellenére tudott tartalékolni. Az idén 5 milliárd forintos fejlesztési terv az előző évek megfontolt és takarékos gazdálkodásának köszönhető. Az éppen fel nem használt forrásokat lekötöttük, ebből 1,2 milliárd kamatbevételünk keletkezett. (De most ez nem ismételhető meg a magas infláció miatt.) A mintegy 23 milliárd forintos bevételi összeget 4,6 milliárd forintos elvonás terheli, a szolidaritási hozzájárulás, de sajnos az az állítás, hogy ezek a források az elmaradott településekhez kerülnek, nem igaz, ez kiderül az ország költségvetéséből.

Még egy nagyon fontos dolgot emel ki: az egészségügyet.  Egyébként is több száz millió forint van betervezve olyan területekre, ahol a feladatot az állam elvette az önkormányzattól, de nem finanszírozza megfelelően, például az iskolák, a közterületek és ilyen az egészségügy is. Amit ők finanszíroznak óraszámot az egészségügyben, az okozza fél éves várólistákat. Ezért még múlt év végén 167 millió forint az éves terhe annak, hogy elérjük, egy hónapnál hosszabb várólisták ne legyenek az legakutabb területeken. Ehhez jött most az ügyeleti rendszer megszüntetése… Amikor a szerződés még nem élt, már akkor több mint 60 helyre vonultak ki. Nem hagyjuk, hogy a budaörsiek egészségügyi biztonsága veszélybe kerüljön. A hivatal egy három lábon álló komplex rendszert dolgozott ki (24 órában telefonos ellátás, 12 órában szakorvosi ellátás, hétvégi + esti kivonulás). Mindez 100 millió forintjába kerül a városnak. És nem a rendszerben dolgozó orvosokat éri a kritika, mert elképesztő, amilyen teher hárul rájuk.

És nagyon fontos, hogy a közszférában dolgozók juttatásait úgy állapítsuk meg, hogy a pályán tudjanak maradni.

Miután a költségvetés elkészült (és nem a készítés folyamata során), 21 módosító indítvány érkezett, ezeket a Fidesz-KDNP-s képviselők és Török István nyújtották be, hevenyészett néhány mondatban, átgondolatlanul, ki sem számolva a szükséges források mértékét. Így nem is meglepő, hogy ezeknek a javaslatoknak a felét valamilyen formában már egyébként is tartalmazta a költségvetés. Azon is csodálkoztak a fideszes képviselők, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesülethez tartozó képviselők miért nem nyújtottak be módosító indítványokat? Azért nem, mert nem utólag állnak vele elő, hanem folyamatosan jelzik az igényeket a készítőknek, így azokat, ha helyt állóak, beépítik.

Dr. Bocsi István jegyző idén is elmagyarázta, hogyan készül a költségvetés. Az államháztartási törvény szabályozza az elkészítésének a menetét. Az előkészítésen többen dolgoznak, de a munkát a jegyző fogja össze, majd az abból készült előterjesztést küldi ki a képviselőknek, akik akkor megtehetik észrevételeiket, módosító javaslataikat és véleményezhetik. De bárki, bármikor tehet javaslatot, akár az év folyamán is.

Török István javaslatai:

1. Legyen gyalogos átkelőhely a Méhecske utcánál a 8105-ös jelölésű közúton. Erről a javaslatról végül nem szavaztak, mert annak ellenére, hogy a Közútkezelőhöz tartozik az útszakasz és törökbálinti terület, a budaörsi városvezetés kész tárgyalni arról, hogy Törökbálinttal fele-fele arányban megfinanszírozza és megépítteti, mert a helyszín nagyon balesetveszélyes gyalogosok számára.

2. határozati javaslat 5 millió forint éves Részönkormányzati keret visszaállításáról 2024 évtől kezdődően. Ezt 4 igen, 8 nem és 3 tartózkodás mellett leszavazták végül. Azt Török István is belátta, hogy a javaslatait, amiket korábbi üléseken elmondott, azok bekerültek a költségvetésbe, így az ideiben Kamaraerdőre 500 millió értékben van fejlesztés.

Löfler Dávid javaslatai:

1. köztéri szemetesek és kutyaürülékgyűjtők kihelyezése 10 millió forint értékben. 4 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett leszavazták. Az ülés korábbi szakaszában szó esett már róla, hogy a kutyaürülékgyűjtőkbe hiába tesznek zacskót, ha azokat egy éjszaka alatt a vandálok kiszedik. Illetve ezeknek a szemetes gyűjtőedényeknek a kezelése, ürítése megoldott, a BTG hatáskörében.

2. Társadalmi önszerveződés támogatása. 4 igen, 9 nem és 2 tartózkodással leszavazták, de ez is megtalálható a költségvetésben, mint a civil szervezeteknek nyújtott támogatások, melyre pályázni lehet és az erre előirányozott keretösszeg az elmúlt években elegendőnek bizonyult, sőt, előfordult olyan eset is, hogy visszautalták, mert a szervezet nem használta fel, amit elnyert.

3. erdei tájékoztató táblák cseréje, karbantartása. 4 igen, 10 nem és 1 tartózkodás mellett lett leszavazva, és egyébként erre vonatkozóan is tartalmaz forrást a költségvetés azokra, amelyek az önkormányzathoz tartoznak és nem a Pilisi Parkerdőhöz.

4. Kerékpárutak karbantartása, korszerűsítése. 4 igen, 9 nem és 2 tartózkodással leszavazták. Kerékpárút építést tartalmaz a költségvetés, illetve a karbantartásukról a BTG gondoskodik.

5. Többlettámogatás a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egylet és a Polgárőrség számára. 4 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett leszavazták. A városvezetés rendszeresen egyeztet az önkéntes tűzoltókkal és a költségvetésben is szerepel az általuk igényelt támogatás összege.

Czuczor Gergely javaslatai:

1. Budaörsi Gazdapiac tetőszerkezetének, vizesblokk kialakításának tervezése. Tették ezt a javaslatot úgy, hogy még a piac üzemeltetőjével, fenntartójával sem egyeztettek róla. 4 igen, 8 nem és 3 tartózkodással szavazták le. Kisberk Balázs hozzászólásában azt is elmondta, a piac szakmai ügy és nem politikai, ezért ezeknek a kérdéseknek az eldöntését inkább bízzuk szakemberekre.

2. Vasútállomás környékének fejlesztése, új parkolók tervezése. Ezt végül Czuczor képviselő visszavonta, így nem szavaztak róla, mert közben tájékoztatták, hogy éppen kiemelt kormányzati beruházás lett az elővárosi vasút (az egyik napirendi pont is, a sürgősségi, erről szól, hogy a HÉSZ-t emiatt módosítani szükséges).

3. Inkubátorház létrehozása az induló vállalkozásoknak, a kihasználatlanul álló házban a Templom téren. 4 igen, 8 nem és 3 tartózkodó szavazattal nem fogadta el a testület. Wittinghoff Tamás elmondta, az épület egyébként nem üres, csak a gyógyszertár költözött ki belőle, azon kívül egy magánlakást tartalmaz és két orvosi rendelő működik benne. Egyébként igényfelmérés nélkül nem is lehet tudni, hogy szükség van-e inkubátor házra. Mindazonáltal több irodai szolgáltató kínál ilyet, például az ipari parkban, ott jobbak a feltételek is ehhez. Nem indokolt ilyet létrehozni éppen a Templom téren.

4. Támogatás nyújtása a görögkatolikus templom fűtési rendszerének kiépítéséhez. 4 igen, 8 nem és 3 tartózkodás mellett lett leszavazva. Wittinghoff Tamás elmondta ehhez, hogy annak idején a 100 milliót érő telket ingyen kapták azzal, hogy további pénzt nem kérnek. És az állam jelentősen, milliárdos nagyságrendben támogatja az egyházakat.

5. Elektromos töltőállomás telepítése a Templom tér és a városháza környékére. 4 igen, 9 nem és 2 tartózkodással nem fogadta el a testület. Wittinghoff Tamás jelezte, nem érzi indokoltnak ezt, mert az elektromos autókat a legvagyonosabb emberek tartják fent, ha nekik biztosítson a város ingyen üzemanyagot, akkor a szegényebb rétegnek benzint biztosítson ingyen? Elektromos autók kapcsán a környezetvédelmi szempontok sem nyomnak a latban, mióta széles körben ismertté vált, hogy az elektromos autókhoz való akkumulátorok gyártása szennyezőbb, egészségtelenebb és környezetkárosítóbb, mint a benzines autók káros anyag kibocsátása egész élettartalmuk ideje alatt.

Kapitány Gábor javaslatai:

1. Iskolán belüli erőszak elleni prevenció. Ezt visszavonta a képviselő, mert Vágó Csaba elmondta, hogy ezzel a feladattal a Hintalovon Alapítványt bízta meg a város évekkel ezelőtt, és nem érkezett az óvodák, iskolák részéről igény arra, hogy ebből több kellene. Tehát erre vonatkozóan szerepel már forrás a költségvetésben.

2. Budaörsi Értéktár létrehozása. Ezt is visszavonta, mert a jegyző elmondta, hogy ez nem költségvetési kérdés, de egyébként erre nyitott az önkormányzat és például helyi értékvédemi pályázat létezik, ami az épített környezetet illeti, illetve a Heimatmuseum hivatott a kulturális értékeket megőrizni, amire szintén be van tervezve forrás.

3. Budaörsön védőnői szolgálatot végző védőnők számára ösztöndíj program indítása. Erről sem volt szükséges szavazni, mert benne van a költségvetésben 50 ezer forint nettó bérkiegészítés fejenként.

4. Budaörsön NMHH engedéllyel működő médiaszolgáltatók támogatása pályázat. 4 igen, 2 tartózkodás és 9 nem szavazattal elvetették. Wittinghoff Tamás megjegyezte, hogy a médiumok támogatására szánt keret terhére tervezte indítványai megvalósítását Löfler Dávid és Kapitány Gábor is. Rámutatott arra, hogy a helyi médiumok idén azért kértek többlet támogatást, hogy a választások kapcsán bemutassanak minden jelöltet, „Mindenkit!” – hangsúlyozta. Nem úgy, mint a kormánypárti média, amelyik nem engedi, hogy az ellenzék is bemutatkozzon, illetve vitaműsorok sincsenek, ahonnan meg lehetne ismerni egymás programját. (És miközben az Arany Agancs kétszer 11 milliót kapott eddig központi költségvetésből.)

5. Közterületi okoseszközök telepítése. Ezt is visszavonta, mert van ilyen jellegű törekvés a város részéről is.

6. Fecskeház koncepció terv. Erről sem szavaztak, mert ahogy a jegyző mondta, először nem a forrást kell hozzá keresni, hanem átgondolni, milyen lehetőségek vannak ebben a témában, korábban is voltak már elképzelések erről. A lakáskrízisre az államnak kéne többet költenie. A fecskeházaknál előrébb való az önkormányzati bérlakások fejlesztése.

7. Családi házak energetikai korszerűsítésére pályázat. Nem szavaztak róla, mert az ötletet elfogadta a városvezetés, de előbb tartalmilag ki kell dolgozni és a panelházakat is be kell ebbe vonni.

8. Mikrovállalkozások támogatása pályázat. 4 igen, 7 nem, és 4 tartózkodás mellett leszavazták. (Hauser Péter megjegyezte, a KATA volt a mikrovállalkozások támogatása, amit az állam megszüntetett.)

9. Egyéni sportolók támogatása pályázat. Szavaztak róla, de 4 igen, 4 tartózkodás és 7 nem szavazattal elvetették. Erre állandó keretösszeget biztosítani nem feltétlenül helyénvaló, ugyanakkor sportolók támogatása gyakran előfordul egyéni elbírálás alapján, egy-egy testületi ülésen döntenek róluk.

A módosító indítványok után tértek rá a napirendi pontokra, és szavaztak róluk, egyetlen kivétellel  hozzászólások nélkül.

Az elfogadott 2024-es költségvetésének fontosabb elemei

A költségvetés bevételei és kiadásai
2. §
(1) A Képviselő-testület figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a
továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt előírásra az Önkormányzat, valamint az
általa irányított költségvetési szervek együttes 2024. évi költségvetésének
a) költségvetési bevételét 23 102 228 ezer Ft-ban, ezen belül
aa) működési költségvetési bevételét 23 073 157 ezer Ft-ban,
ab) felhalmozási költségvetési bevételét 29 071 ezer Ft-ban,
b) költségvetési kiadását 34 098 509 ezer Ft-ban, ezen belül
ba) működési költségvetési kiadását 25 877 492 ezer Ft-ban,
bb) felhalmozási költségvetési kiadását 8 221 017 ezer Ft-ban,
c) költségvetési egyenlegét – 10 996 281 ezer Ft-ban, ezen belül
ca) működési költségvetési egyenlegét – 2 804 335 ezer Ft-ban,
cb) felhalmozási költségvetési egyenlegét – 8 191 946 ezer Ft-ban
állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított 10 996 281 ezer Ft összegű költségvetési hiányt belső finanszírozással, az előző évek költségvetési maradványának bevonásával fedezi az Önkormányzat.

Az állam által elvont „szolidaritási hozzájárulás” összege idén 4,6 milliárd forint, mely az előző évhez képest 708 millió forinttal emelkedett – ennek ellenére a város tudatos gazdaságpolitikájának köszönhetően az idei évi költségvetés is stabil lábakon áll, s nemcsak a jól megszokott szolgáltatások színvonalát tudjuk megőrizni, emelni, de számos új fejlesztést, beruházást is meg tudunk valósítani.
Beruházásokra és fejlesztésekre közel 6,4 milliárd forintot fordít idén a város.

Tervezett ingatlan beruházások: Zichy-major fejlesztés tervezése, Transzformátor ház átalakítás, Holdfény Óvoda teljes energetikai korszerűsítés tervezése, Csillagfürt Óvoda homlokzat díszítőfestés kialakítása, Esély Szociális Társulás Szivárvány utcai helyiségének átalakítása, Zichy Major, Arany János utca 5-7. épület átépítése, Budaörsi Latinovits Színház kiszolgáló épület kiviteli tervezése, Városi Uszoda és Sportcsarnok beruházási munkái (merülő medencéhez új folyadékhűtő, új szárazhűtő, fóliatakarás medencéhez), Autóbusz végállomás átépítés, Farkasréti Pagony óvoda építés, Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése (Csicsergő Óvoda, Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár), Templom tér 12 energetikai korszerűsítése, homlokzati hőszigetelés, nyílászárók cseréje, Önkormányzati Intézményekre napelemes rendszer telepítés, Ispánki vendégház átépítés, Mentőállomás fejlesztése Ingatlan beruházások összesen: 1 820 614 e Ft. Út és mélyépítési beruházások összesen: 2 715 720 e Ft. Környezetvédelmi és zöldfelületi beruházások összesen: 584 635 e Ft. Felújítások összesen: 1 132 002 e Ft
Beruházások és Felújítások Összesen: 6 385 015 e Ft.

Egészségügy: Várólista rövidítési program 153 450 e Ft. Egészségügyi többletszolgáltatás 150 000 e Ft.

A részletek itt:

 Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetése – 12 igen 3 nem

2. napirendi pont: Budaörs Város Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.24.) önkormányzati rendeletének módosítása – 11 igen 4 tartózkodás

3. napirendi pont: Clementis László önkormányzati ösztöndíj- rendelet módosítása

+20% az infláció miatt; 15 igen

4. napirendi pont: Önkormányzati rendelet alkotása a Budaörs Város Önkormányzata fenntartásában működő köznevelési intézményekben foglalkoztatottakat, valamint az egyesített bölcsődében pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottakat megillető pótlékok meghat. 15 igen

5. napirendi pont: Javaslat a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés, valamint a gyermekintézményekben biztosított egyéb étkeztetés intézményi (nettó) térítési díjáról szóló 13/2011. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosítására – infláció mértékével; 15 igen

6. napirendi pont: A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 53/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosítása – infláció mértékével; 15 igen

7. napirendi pont: Budaörs város területrészére vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről szóló 15/2022. (VII.13.) önkormányzati rendeletének módosítása

Kamaraerdőben, kivétel, aki szabályosan épített; 15 igen

8. napirendi pont: BHÉSZ módosítás indítása és változtatási tilalom elrendelése – Kossuth L. u. – Lajta köz – Kereszt utca tömbje – annak érdekében, hogy az egészségügyi központ tudjon bővülni; 15 igen

9. napirendi pont: Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Szervezeti És Működési Szabályzatáról szóló 56/2003. (XII.22.) önkormányzati rendeletének módosítása formaságok; 15 igen

10. napirendi pont: A budaörsi egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosításáról – a megszüntetett ügyelet pótlása; 15 igen

11. napirendi pont: Budaörsi intézmények vezetőinek béremelése – egyenként kell szavaztatni; 15 igen végig

12. napirendi pont: Döntés a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház igazgatói álláshelyére kiírt pályázatról – Kőporosy Borbála 2028. december 31-ig; 15 igen

13. napirendi pont: BTG Nonprofit Kft. ügyvezetőjének munkabére – 15 igen

14. napirendi pont: Döntés a 2024. évi Intézményi fejlesztési céltartalék felszabadításáról  – 15 igen

15. napirendi pont: Közszolgáltatási keretszerződés XVIII. számú módosítása  – 15 igen

16. napirendi pont: Döntés lakossági komposztálóedény pályázat lebonyolítása céljából pénzeszközátadásról  – 15 igen

17. napirendi pont: Pénzeszköz átadás iparosított technológiával épült társasházak fűtési-melegvíz rendszerének átalakítása céljára  – 15 igen

18. napirendi pont: Döntés a Régiségbúvár Egyesület támogatási szerződésének módosítása tárgyában benyújtott kérelemről  – Tetőbeázás miatt tetőfelújításra kérték – 15 igen

19. napirendi pont: Javaslat a Kesjár Csaba Általános Iskola büféjének pályázati úton történő bérbe adására  – 15 igen

20. napirendi pont: Döntés a 7289/4 helyrajzi számú, természetben Budaörsön, a Vágány utcában található zártkerti ingatlan rekreációs célú értékesítésére kiírt pályázat elbírálásáról   -15 igen

21. napirendi pont: Döntés a Budaörs, Szabadság út 66. szám alatti Társasházzal megkötött támogatási szerződés szerint benyújtott beszámoló elfogadásáról  – 15 igen

22. napirendi pont: Javaslat a budaörsi Városházára vonatkozó bérleti szerződés módosítására   – 15 igen

23. napirendi pont: Javaslat a Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strand létesítményre vonatkozó bérleti szerződés módosítására  – 15 igen

24. napirendi pont: Javaslat a Törökbálint, 091/23 helyrajzi számú volt szennyvíztelep egy részének bérbeadás útján történő hasznosítására  – 15 igen

25. napirendi pont: Döntés a Budaörsi Kézilabda Sport Nonprofit Kft-vel pénzeszköz átadási szerződés megkötéséről; 14 igen, 1 tartózkodás

26. napirendi pont: Döntés a Budaörs, 4502/2 helyrajzi számú ingatlan területén található műfüves pálya használatba adásáról Kesjárban a Liver SC-nek; 15 igen

27. napirendi pont: BSC Asztalitenisz szakosztály eseti támogatási kérelme -15 igen

28. napirendi pont: Javaslat Budaörs Város Önkormányzat tulajdonában álló LPK-221 forgalmi rendszámú gépjármű hasznosítására gyepmesternek adják át; 15 igen

29. napirendi pont: Rendőrség kérelme lakhatás támogatásához 15 igen

30. napirendi pont: Budaörs belterület 1347/2 hrsz.-ú közterületének átnevezése Gida utca; 15 igen

31. napirendi pont: Budaörs belterület 1338 hrsz.-ú közterületének elnevezése Gida utca; 15 igen

32. napirendi pont: Budaörs belterület 1202/4 hrsz.-ú közterületének átnevezése Víg utca; 15 igen

33. napirendi pont: Budaörs város közterületi névjegyzékének módosítása aktualizálás; 15 igen

34. napirendi pont: Javaslat közszolgáltatási megállapodás megkötéséhez – Creascola Nonprofit Kft 15 igen

35. napirendi pont: Budaörsi óvodák alapító okiratainak módosítása egyenként kellett ezt is, mind 15 igen

36. napirendi pont: Budaörsi óvodák tavaszi és őszi zárása – 14 igen

37. napirendi pont: Nemzetiségi önkormányzatokkal kötött Együttműködési Megállapodás módosítása – 14 igen

38. napirendi pont: Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2024. évi Munkaterve – Löfler nem támogatja, mert nincs benne több közmeghallgatás WT: nyitott önkormányzat, minden igényre azonnal reagálunk. Sóskút, Göd példája, ahol súlyosan egészségkárosító ami történt, de népszavazás helyett kiemelt gazdasági beruházás lett;  13 igen, 1 nem, 1 tartózkodás

39. napirendi pont: Döntés a polgármester 2024. évi szabadsága ütemezésének jóváhagyásáról  – 15 igen

40. napirendi pont: Döntés elővásárlási jog gyakorlásáról a 8510/2/B/4 helyrajzi számú, természetben a Budaörs, Domb utca 1/B alatt található ingatlanra vonatkozóan (zárt ülés)

41. napirendi pont: Döntés elővásárlási jog gyakorlásáról a 141 helyrajzi számú, természetben a Budaörs, Köz tér 1. alatt található ingatlanra vonatkozóan (zárt ülés)

42. napirendi pont: Önkormányzati lakással kapcsolatos hátralék behajthatatlannak történő minősítése (zárt ülés)

43. napirendi pont: Fellebbezés elbírálása a Budaörs belterület 1322/5 hrsz.-ú ingatlan települési címének megállapítása tárgyában (zárt ülés)

44. napirendi pont: Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás tárgyában hozott határozat elleni fellebbezés elbírálása (zárt ülés)

45. napirendi pont: Meghívó

46. napirendi pont: Módosító javaslat:Gyalogos átkelőhely létesítése a 8105-ös jelzésű közútön

47. napirendi pont: Módosító javaslat:Előterjesztés 5 millió Ft éves Részönkormányzati keret visszaállításáról 2024 évtől kezdődően

48. napirendi pont: Módosító indítvány Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséhez, keret biztosítása köztéri szemetesek és kutyaürülékgyűjtők kihelyezéséhez

49. napirendi pont: Módosító indítvány Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséhez, társadalmi önszerveződések támogatása

50. napirendi pont: Módosító indítvány Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséhez, erdei tájékoztató táblák cseréje, karbantartása

51. napirendi pont: Módosító indítvány Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséhez, kerékpárutak karbantartása, korszerűsítése

52. napirendi pont: Módosító indítvány Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséhez, többlettámogatás Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Polgárőrség támogatása a választási médiaköltségek terhére

53. napirendi pont: Módosító javaslat: Budaörsi Gazdapiac tetőszerkezetének, vizesblokk kialakításának tervezése tárgyában

54. napirendi pont: Módosító javaslat: Vasútállomás környékének fejlesztése, új parkolók tervezése – visszavonta

55. napirendi pont: Módosító javaslat: Inkubátorház létrehozása

56. napirendi pont: Módosító javaslat: a görögkatolikus templom fűtési rendszerének kiépítéséhez

57. napirendi pont: Módosító javaslat: Elektromos töltőállomás telepítése tárgyában

58. napirendi pont: Módosító javaslat: Kapitány Gábor képviselő módosító javaslatai a 2024. évi költségvetéshez

61. napirendi pont: Észrevételek a módosító javaslatokhoz

62. napirendi pont: Sürgősségi indítvány:Budaörs MÁV-területek állami beruházású fejlesztési tervei – BHÉSZ-módosítás indítása

A városháza összefoglalója ITT olvasható.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here