Klímavédelmi programok a közeljövőben

0
330

A klímaváltozás globális probléma, de lokálisan is sokat tehetünk ellene. Budaörs Város Önkormányzata elkötelezett a klímavédelem mellett. A klímaváltozás globális probléma, de lokálisan is sokat tehetünk ellene. Budaörs az önkormányzatiság megalakulástól kezdve kiemelten kezeli a környezet védelmét, a kulturális és természeti kincseinek megőrzését, fejlesztését.

A Föld hőmérsékletének emelkedését az emberi tevékenység, nevezetesen az üvegházhatású gázok kibocsátása okozza. Döntően a fosszilis üzemanyagok (szén, olaj, földgáz) égetéséből származó szén-dioxid járul hozzá az amúgy természetes üvegházhatás növekedéséhez, de további gázok (például dinitrogén-oxid, metán, fluorozott szénhidrogének) is jócskán hozzáteszik a magukét.

Ezen gázok döntően emberi tevékenység révén kerülnek a légkörbe. A legnagyobb kibocsátó az energiaipar (főleg a szenes és gázos erőművek), ezen felül a közlekedés (a közúti forgalmon túl beleértve a repülést, a hajózást is), az ipar és a nagyipari mezőgazdaság, állattartás. Emellett a háztartások, szolgáltatások, épületek energiahasználata, illetve az erdők pusztítása tehető felelőssé a drámai mértékű globális hőmérséklet emelkedésért.

Az önkormányzat 2011-ben csatlakozott a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem mellett elkötelezett önkormányzatokat tömörítő Európai Polgármesterek Szövetségéhez. Csatlakozáskori vállalásának megfelelően 2012-ben elkészítette Fenntartható Energia Akciótervét (Sustainable Energy Action Plan, SEAP), amelyben vállalta, hogy 2020-ig legalább 20%-kal csökkenti a város energiahasználattal járó szén-dioxid-kibocsátását.  Budaörsön az energiafelhasználásból eredő szén-dioxid-kibocsátás a 2009-es 223 ezer tonnáról 2018-ra 171 ezer tonnára csökkent, ami azt jelenti, hogy a SECAP-ban kitűzött legalább 40%-os CO2-csökkentésből 2018-ig már 23,4%-ot sikerült megvalósítani.

Ennek érdekében számos intézkedés történt az elmúlt években. Ilyen volt például:

  • a panelépületek felújítási programja
  • középületek energetikai korszerűsítései és megújuló energiás beruházásai,
  • közvilágítási fejlesztések,
  • lakossági szemléletformálás

Az elkövetkezendő hetekben az alábbi szemléletformáló programok lesznek a klímatudatosság jegyében:

– 2022. május 4-én, szerdán, 18 órakor a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárban Vadovics Kristóf, a Greend Dependent Egyesület klímavédelmi szakemberének előadása lesz „ZÖLD HÁZTARTÁS – FÉL EGÉSZSÉG”, avagy a klímatudatos otthonok hatása egészségünkre címmel.

 – 2022. május 12-én, csütörtökön, 12 órakor interaktív előadás lesz a PostART Kulturális Színtéren, melynek  címe: Gleccserolvadástól a hűtőszekrényünkig – hogyan legyünk környezettudatos budaörsiek.

 – 2022. május 14-én, szombaton Animációs szemléletformáló filmvetítés lesz a Budaörs Fesztivál keretében, a Templom téren (10 és 16 óra között felállított) klímavédelmi sátorban.

Az előadásokon és a vetítésen a részvétel ingyenes!

Ezen kívül Budaörs Város Önkormányzata fotópályázatot hirdetett, két témában:

1.) Klímaváltozás a városomban. Mit teszek a klímavédelem érdekében?

2.) Helyi természeti értékeink megőrzése és védelme.

Beküldési határidő: 2022. május 31.

Részletes pályázati felhívás és információ: www.budaors.hu. oldalon.

Az önkormányzat klímavédelmi és klímatudatos szemléletformáló rendezvényeiről részletesen a www.budaors.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here