Szeptember 21-től, hétfőtől szigorúbb járványügyi szabályok

0
505

Szeptember 21-től hétfőtől új járványügyi szabályokat vezet be a kormány. A maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új, de azokat be kell tartani, hiszen ezentúl szankcióval is jár azok be nem tartása – nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek. Szerinte az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, hanem az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni.

A legfontosabb, hogy hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. Kiemelte, a rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni.

A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ha az üzlet nem tesz  ennek  eleget, először  felszólítást kap a hely, a második alkalommal már 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot is kiszabhatnak rá, míg harmadik esetben akár be is zárathatják a helyet három nap és egy év közötti időtartamra.A kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől. 

Müller Cecília beszélt arról is, hogy szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt. (Erre a hírre egy magánlaboratórium honlapján már megjelent, hogy felfüggesztik a szűrést!) Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a tesztek túlnyomó többsége eddig is térítésmentes volt, és ez így is lesz a továbbiakban is, ha járványügyi érdekből – a kórház vagy a háziorvos rendelésére – végzik el a tesztelést. Ezt az árat azoknak kell megfizetnie, akik önszántukból tesztelnének, vagy a két hét kötelező házi karantént váltanák ki. Ezen áron felül egyéb költség nem számolható fel – tette hozzá.

A változásokról a szakember elmondta még, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Kitért arra, hogy az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy október 1-jétől az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsós tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Ezzel kapcsolatban – cáfolva a sajtóban megjelent híreket – elmondta, a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott, és az ellátás centralizálása a cél.

Ez utóbbi kapcsán kitért arra, előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott.

Hozzátette: az operatív törzs döntése értelmében – ha az igények szükségessé teszik – bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy “katonai kórház” a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

Forrás: MTI, szerkesztői kiegészítésekkel

Kapcsolódó cikkeink: https://budaorsinaplo.hu/orban-viktor-szerda-delutan-jarvanyugyi-szigoritasokat-jelentett-be/

Koronavírus: friss rendeletek és érvek a maszkhordás mellett