Koronavírus: friss rendeletek és érvek a maszkhordás mellett

0
989

Budaörsön egyelőre nem hozott az önkormányzat a vírussal kapcsolatban helyi rendeletet, és miként tették azt tavasszal, most is inkább ajánlásokat fogalmaznak majd meg a lakosság felé. De a fővárosban, ami ugye itt van tőlünk pár percre, péntektől jön a szigorú büntetés és országosan is erőteljesebb lesz a járványügyi intézkedések betartásának az ellenőrzése. A regisztrált fertőzöttek száma ugyanis világszerte és nálunk is nő.

Már 29 479 686 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 933 542, a gyógyultaké pedig 19 995 990 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai összesítése szerint, amit ma reggel, szeptember 16-án tett közzé az MTI. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak. A magyar adatok ma reggel 13 879 regisztrált eset, 4130 gyógyult és 646 elhunyt. Ebből Pest megyében 1960 esetet regisztráltak. Településekre bontott adatokat nem közöl a kormány. A hivatalos oldalán (https://koronavirus.gov.hu/) egyebek között a legfrissebb intézkedésekről tájékoztat, így például tegnap arról, hogy a járási hivatalok ellenőrzik az iskolákban a járványügyi szabályok betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét. Továbbá, hogy keddtől leszállítják a Volánbusz Zrt. járműveiről és a MÁV vonatairól azokat az utasokat, akiken nincsen maszk. Egyébként ahogy ITT írtuk, a BKK járművein is szigorítottak, de erről nem találtunk hírt a kormányoldalon.

Ahogy arról sem, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt szigorodtak a maszkviselési szabályok Budapesten. A maszkviselési kötelezettség megsértőire bírságot is kiszabhatnak majd e hét péntektől. Az üzleteken és a tömegközlekedési eszközökön kívül a mozikban, a színházakban, a hangversenyeken, a cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. A döntéssel egy időben arra kérik a fővárosi mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot. Ha pedig ezeken a helyeken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyszíneken való étel- és italfogyasztást. A maszkviselési kötelezettség ugyanakkor az előadókra nem vonatkozik majd, mivel az nagyban megnehezítené a művészi önkifejezést. Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a szabályokat. Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására pedig a főjegyző jogosult. A fővárosi önkormányzat már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés – például az orr szabadon hagyása – is a szabály megszegésének minősül. Rendelkeztek arról is, ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

Budaörsön egyelőre nem hozott az önkormányzat a vírussal kapcsolatban helyi rendeletet, és Vágó Csaba kabinetvezető úgy tájékoztatott, hogy miként tették azt tavasszal, most is inkább ajánlásokat fogalmaznak meg a lakosság felé. Ugyanis nincs az önkormányzatnak saját apparátusa a szabályok betartásának az ellenőrzésére. Az önkormányzat honlapján (budaors.hu)egyelőre még a polgármester szeptember 3-án kiadott tájékoztatója olvasható, amit tehát hamarosan új ajánlásokkal frissítenek. Addig is a lényeg, hogy tartsuk be az országos előírásokat, hordjunk maszkot, különösen zárt térben és figyeljünk egymásra!

A maszkhordásról a szkeptikusok és a szabályt követők parttalan vitájának ismertetése helyett Vályi Péter belgyógyász, kardiológus főorvos Facebook posztjából idézünk: „Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány eredményei alapján a maszkviselést, a vírusfertőzés jelentőségét tagadók változó súlyosságú szociopátiában, azaz a társadalmi együttélés szabályaira érzékenység hiányában szenvednek. Ez az agy MR vizsgálatával jól jellemezhető, ugyanis, a másik ember szenvedését, veszélyeztetettségét képtelenek vagy csökkent mértékben képesek érzékelni, nincs vagy hiányos az empátiakészségük. A szociopátia megfelelő pszichoterápiával kezelhető, befolyásolható. A szociopátiától, ami egy jól körülírt pszichiátriai betegség, el kell különíteni az üzleti megfontolásból nyerészkedő „szakembereket”, akik igen drága vitamininfúziókkal „erősítik az immunrendszert”, „próbálják megelőzni” a fertőzést.

Egy korábbi bejegyzésében pedig azt írja dr. Vályi Péter: „Kérem, engedjék meg, hogy a hétvégén megjelent új ismeretekről is hírt adjak. Úgy tűnik, hogy a megfelelő maszk viselése olyan mértékben csökkentheti a szervezetbe bekerülő vírus mennyiségét, hogy az, mintegy oltás, a védekező mechanizmusokat indítja be, megakadályozhatja a súlyos betegség kifejlődését, mert az ilyen kis mennyiségű vírus nem fog olyan heves reakciót kiváltani az immunrendszer részéről, amelyik gyakran életveszélyes állapothoz vezethet. Variolizációnak hívják ezt a mechanizmust szaknyelven: a variola a himlő orvosi neve. Jenner volt az, aki megfigyelte, hogy a himlős tehenet gondozó nőnél nem alakult ki az egyébként igen fertőző, halálos betegség, mert a sok fejés közben megsérülő ujjakon keresztül bekerülő kis mennyiségű vírus védekezést váltott ki. Ezután Jenner több ember bőrét megkarcolta, oda a himlőre jellemző hólyagos kiütés bennékét juttatta. Ezek az emberek a járvány idején sem kapták el a himlőt. Ez a megfigyelés lett a modern vakcináció alapja (vacca = tehén, olaszul).”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here