Október 4-én van az Állatok Világnapja

0
937

Az állatok világnapjának üzenete, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, az ember segítőtársai és barátai, amit azonban erősíteni kell.

Firenzében 1931-ben egy környezetvédelmi konferencián merült fel az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata, ami azért október 4-dike, mert ez Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje halálának napja, emléknapja. Az állatok világnapjának üzenete, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, az ember segítőtársai és barátai, amit azonban erősíteni kell. Legyen szó a háziállatainkról vagy a vadon élő fajokról, melyek közül jó néhány éppen az ember tevékenysége okán kihalóban van, és éppen ezért az ember az is, amelyik tehet ez ellen. Például a WWF fajvédelmi tevékenységét támogatva, aminek felhívására jelképesen örökbe fogadhatunk egy vadlovat, tigrist vagy akár egy jegesmedvét, és adományainkkal segítünk nekik. Erről a világszervezettől egy, az örökbefogadott állatot ábrázoló plüssfigurát és nevelőszülői oklevelet kapunk. (Bővebben ITT olvashatunk róla.)

Budaörsön ehhez a naphoz kapcsolódva a korábbi években hagyomány volt egy rendezvény a Jókai Mór Művelődési Központ szervezésében az épület előtti utcaszakaszon, ami az idén elmarad, hiszen annyira besűrűsödtek az októberi programok a városban, hogy egyre csökkent iránta az érdeklődés. (Képeink a tavalyi rendezvényen készültek.) Viszont már volt nyílt nap a Vadasparkban a szomszédos Budakeszin (ITT írtunk róla), és Budaörsön egész napos kutyás családi napot tartott a Rex egyesület. (Erről ITT számoltunk be.) És akinek a számára valóban fontosak az állatok, megtalálja a módját, hogy találkozzon velük és arra is, hogy tegyen értük.

Az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendeletet legutóbb 2017. szeptember 19-én módosították, amelyre azért volt szükség, hogy összehangolják a helyi szabályozást magasabb szintű jogszabályokkal. Általános szabály, hogy aki állatot szeretne tartani, annak azt be kell jelentenie a polgármesteri hivatalnál, megadva az állat fajtáját és darabszámát. A mezőgazdasági haszonállatok tartását a 32/1999. (III. 31.) Földművelésügyi Minisztérium rendelete szabályozza. A városban élőket azonban inkább a kedvtelésből tartott állatokra, ezen belül is a kutyára vonatkozó országos és helyi jogszabályok érintik. A budaörsi önkormányzat három évente végez ebösszeírást, ebben együtt kell működni és ha a kutya elkóborolt, esetleg elpusztult vagy a tulajdonosa megváltozik, azt 8 napon belül be kell jelenteni.

Természetesen úgy kell kutyát tartani, hogy az ne okozhasson másnak sérülést vagy anyagi kárt. Nem szabad felügyelet nélkül közterületre kiengedni, illetve gondoskodni kell arról (például megfelelő kerítéssel), hogy egyedül ne jusson ki. Belterület közterületén pedig pórázon kell tartani, kivéve a kutyafuttatókat. A közterületen nem szabad otthagyni a kutya által ürített székletet, akkor sem, ha éppen nincs a közelben kutyapiszok-gyűjtő edény. (Bővebben ITT írtunk erről.) Az elszaporodó macskákról annyit emelnénk ki, hogy a jogszabály szerint azokat az épület tulajdonosa, illetve használója köteles eltávolítani. És talán nem mindenki számára ismert, hogy gazdátlan, azaz kóbor állatot, főleg kóbor macskákat, nem szabad a közterületen etetni, csak ha befogadjuk a saját otthonunkba. Egy olvasónk pedig arra hívta fel a figyelmünket néhány hete írt levelében, hogy az önkormányzatok támogathatják a macskák ivartalanítását. (Erről ITT írtunk.)

„Elfutott a verés elől / a gazda kutyája. / Előle a rémült macska / felkúszott a fára. // Ettől persze felrebbent a / faágról a veréb, / s az egésznek a muslica / itta meg a levét„- írta Okozatosan című versében Romhányi József. Ugye az Állatok Világnapja alkalmából mondanunk sem kell, hogy általános tévedés azt hinni, hogy a kutyák önmaguktól tudják, mit jelent „jó kutyának” lenni? A jólneveltség egy emberi kifejezés, amelyre meg kell tanítanunk kedvencünket, és ehhez nem a megfelelő nevelési módszer a verés.

Kapcsolódó cikkeink:

Legyél türelmes és higgadt, ha állatgondozó szeretnél lenni!

A meggondolatlan macskatartás következménye a rengeteg kóbor állat

Nem szabályozhatja se az önkormányzat, se a társasház, hogy hány kutya lehet egy lakásban

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here