Minden a kutyákról szólt a Rex családi napján

0
1019

Szeptember utolsó napján összegyűltek a kutyakedvelők a Rákóczi utcában kutyástul, családostul és mindenestül. Változatos programokkal várták már reggel 9-től késő délutánig az érdeklődőket a Dr. Rex Kutyás Egyesület tagjai.

Bálint András, mint az egyesület alelnöke és a rendezvény egyik fő szervezője tartotta a megnyitó beszédet, röviden bemutatva céljaikat (erről korábbi cikkünk dr. Varga Károllyal ITT olvasható), majd átirányította a figyelmet Molnár Kornéliára, aki ingyen kutyaovis oktatást tartott a megjelent kutyusok gazdáinak. Az új négylábúak gyorsan feloldódtak a kellemes, családias légkörben és a jókedvük a jelenlévőket is magukkal ragadta. Ahogy kezdett melegedni az idő, egyre többen csatlakoztak a programokhoz.

Tíz óra körül dr. Varga Károly mutatkozott be Rex-szel, akiről az egyesület a nevét kapta. Elmesélte, hogyan lett ő az első gyermekorvos, aki kutyát vitt a rendelőbe. Több történetet megemlített, amiben bizonyítottan lehet állítani, hogy mennyivel gyorsabban megnyílnak a gyerekek, ha Rex ott van és simogathatják. Habár – tette hozzá – , ehhez nagyon fegyelmezettnek és óvatosnak kell lennie, hiszen elég a kutyának csak egy aprócska hiba és a gyerek és a szülő már csak a veszélyt látja. Rex azonban nagyon jól betanított, okos figyelmes állat, így ilyen vele nem fordulhat elő.

Amíg a hátsó pályán Kornélia folytatta a megszokott vasárnapi oktatásokat, addig a K9-esek bemutatták, hogy milyen extrém dolgokat is megtaníthatunk házi kedvencünknek. Bálint András Enivel kezdte, majd Lipp Dorina, Ficsor Annamária és Hajdara Luca közös dogdancing előadásával folytatódott a zenés bemutatók sorozata. A három lány alig egy éve csatlakozott az egyesülethez, de már fellépésekre járnak és nagyon ügyesen meg is mutatják tudásukat a közönség előtt. Flick Enikő és Buzássy Honóra, akik már régebb óta az egyesület tagjai és versenyeznek is, külön-külön adták elő kűrjüket, melyeken látszódott, hogy gondosan megtervezett koreográfiát kellett begyakorolniuk. Annamária is készült egy saját kűrrel, melyben elképesztő trükköket láthattunk.

A látogató kutyusok közben csak gyűltek és gyűltek, 3 hónapos kortól akár 6 évesig és legpöttömebbtől a legnagyobbig mindenféle megfordult a rendezvényen.

A műsort dr. Ekés Károly állatorvos folytatta, akitől megtudhattuk, mely oltásokra, betegségekre és azok megelőzésére érdemes legjobban odafigyelni. Egy játékos vetélkedő után, melyet Tormási Karina szervezett, az elfáradt gazdik és kedvenceik nyugodtan hallgatták Nyakas Gábor előadását. A fűben pihenők közül sokan jelezték mi a probléma a kutya-gazdi viszony között és ezekre próbáltak megoldást keresni, miközben a póráz milyenségének fontosságát emelte ki az előadó. Sok érdekességet tudhattunk meg tőle is, hogyan érdemes nevelni négylábú barátainkat.

A helyszínen jelen volt a Husse, akiktől finom falatokat szerezhettünk kutyusainknak, de természetesen friss víz állt rendelkezésükre a terület több részén is. Ha menet közben mi is megéheztünk vagy szomjaztunk volna, rendelkezésre állt a büfé. Ezen kívül vásárolhattunk állatbútorokat, játékokat és díszes pórázokat.

Délután Pataki Rita tartott két örökbefogadott kutyájával, Dióval és Döcöggel bemutatót, melyben szintén látványos trükköket láthattunk. Később egy játékos versenyt is szervezett Rita, melyben az volt a cél, hogy a kihelyezett virslik kísértését legyőzze a kutya és átbújjon az akadály alatt gazdájához. Nehéz volt ellenállni a csábításnak, de egy-két kutyusnak mégis sikerült. Majd a nap végén kihirdették a szépségverseny és a vetélkedők győzteseit,meg persze a tombolák nyerteseit.

Összességében ez az állatbarát nap jól sikerült és mindenki fáradtan, de boldogan vihette haza kutyáját és családját.