A meggondolatlan macskatartás következménye a rengeteg kóbor állat

0
2657

Az állattartás szabályozása Budaörsön (2. rész)

Míg az általános felfogás az, hogy a macska nem igényel különösebb gondoskodást, a felelős állattartó egy sor problémával találja magát szemben. Oltások, szűrőprogramok, kinti-benti tartás átgondolása. A macskatartás kultúrája azonban még nem ennyire fejlett. Kinek jutna eszébe, hogy egy macska is lehet veszélyes? Pedig kellene.

Az épületekben elszaporodó macskákat a törvény szerint annak tulajdonosa, illetve használója köteles eltávolítani Illetve a törvény azt is előírja, hogy a gazdátlan, főleg kóbor macskákat nem szabad a közterületen etetni, csak ha befogadjuk a saját otthonunkba – zártuk az állattartás szabályairól szól cikksorozatunk első részét. Innen folytatjuk.

Ha valaki macskát szeretne tartani, az első kérdés, ami felmerül, hogy honnan válasszon. Természetesen kaphatja ajándékba, vagy felmehet egy hirdetési oldalra, ahol tömegével kínálnak fajtatiszta és házi cicákat. Ám a tenyésztett cicáknál az alacsony ár már vészjelzőként kellene, hogy működjön, mert a tisztességes tenyésztő olyan orvosi ellátásban és nevelésben részesíti a cicákat, hogy az mindig költségekkel jár. Első szabály tehát, gyanakodj, ha valamit nagyon olcsón kínálnak!  Egy élőlény örökbefogadásával két életet mentesz meg, a kis kedvencedét és azét, aki a helyére kerülhet a menhelyen. Ha ezt az utat választod, akkor rengeteg telep van, ahol alig tudják már elhelyezni a kóbor állatokat, és a budaörsi állatmenhelyen cicákból is akad bőven.

Ha a cicád első látásra szerelem, utána el kell dönteni, hol fogod tartani. Vannak, akik szerint a macska szabad állat, mások viszont azt mondják, hogy a cicákat rengeteg veszély fenyegeti a kóborlással. Mindegy, hogy kint vagy bent, de azt tudnod kell, a te felelősséged az állatod biztonsága és hogy mást a magánbirtokán és a közterületeken állattartási szokásod ne zavarjon! Ha kint van a cicád vagy kijárós, akkor is legyen határa a mozgásterének. Ez a te érdeked is, mivel ha behozza a kóborállatokat, behozza velük a betegségeket, is amit terjesztenek. Szökésbiztossá tenni a kertet macskák esetén persze elég költséges, hiszen iszonyú jó légtornászok. A benti cicák azonban, ha úgy vannak szoktatva, megszokják a szobalétet és biztonságban vannak, és bármikor kiviheted a sétálni, levegőzni, pont úgy, mint egy kutyust.

Ha kinti, ha benti a cicád, bár a törvény nem kötelez rá, csak a kutyák esetében, az oltásokat nem hanyagolhatod el. Rengeteg cicabetegség van és ha az oltáson spórolsz, akkor az orvosi díjon nem könnyen szembetalálhatod magad a kiadásokkal. Vannak betegségek, mint a FIP fertőzés, amik akár hetek alatt elvihetik kedvenced. Az állat, megfelelő orvosi ellátás nélkül a környezetére is veszélyes, élősködőket terjeszthet, ezért a féreghajtás és a külső paraziták elleni védelem (bolha, rüh) a gazda biztonságát is szolgálja.

A cicák nagyon védik a területüket, nem falkaállatok, mint a kutyák, ezért még erősebb bennük a jelölési ösztön, vizelettel. Ezzel jelzik, eddig és ne tovább. Erre állattartóként számítani kell.

El is értünk egy nagyon fontos kérdéshez, az ivartalanításhoz. Azon túl, hogy rendkívül kellemetlen szokástól  szabadítja meg az állatot (a fent említett  jelöléstől is), számos egészségügyi és biztonsági szerepe van. A sok daganatos megbetegedést – a közhiedelemmel ellentétben – nem a párosodás hiánya okozza, hanem az ivartalanítás elmaradása. Ha nem tenyésztő vagy, semmi oka annak, hogy ne tedd meg ezt a lépést. Nem csak a saját állatod egészségét véded és csökkented a kóborlási vágyát, de felelős gazdiként annak a lehetőséget is kizárod, hogy nem kívánt és felesleges alom szülessen. A meggondolatlan macskatartás következménye sok millió kóbor állat. Hogy ezek milyen kegyetlen körülmények között tengődnek, csak az egyik ok, de közegészségügyileg is veszélyes a kolóniák jelenléte, mivel semmiféle orvosi ellátást nem kapnak, így szaporodnak és betegségeket terjesztenek.  A befogott állatokat pedig elaltatják. Nem egyszerűbb ezt megelőzni? Ha kijárós a cicád, erre gondolva ivartalaníts, ha benti cica, akkor az egészségéért és a kellemetlen szokásainak a megelőzéséért.

Állatot tartani felelősség vele és a környezettel szemben is. Ez a macskatartásra is igaz. Bár a törvények még korántsem szabályozzák úgy, mint a kutyatartást, a tendencia azt mutatja, előbb utóbb a törvényhozók is belátják, hogy szükség van rá.

Írta: Hajósi Virág

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here