Nyílt levél „egy kollégától” Czuczor Gergelynek

0
323

Nyílt levél Dr. Czuczor Gergely tanár úrnak, aki meglepő dolgokat nyilatkozott a  HÍR TV-ben, október 18-án, illetve a TV2040-ben október 21-én.

 

Időszerű?

„A magyar hazát ma nem a kard, hanem éppenséggel a kultúra tarthatja meg” – írta Klebelsberg Kunó éppen száz éve.

Ez időszerű?

Két hete október 26-án Budaörsön fáklyás felvonulás volt. Több száz, mások szerint néhány ezer ember demonstrált az oktatás ügyéért. Végig fotóztam ezt az eseményt. Óvodás gyerek kalimpált mellettem kicsi viharlámpával a kezében. 70 éves nagymama emelte magasra a mécsest. Négy gyermekes anyuka gyújtott gyertyát. Diósdon élő, három szakos kollégám szerelte le a kerékpárjáról a ledlámpát és világított vele alsó tagozatos fia kíséretében. Találkoztam óvónőkkel, intézményvezetőkkel, az ön szavaival élve, „prominens képviselőkkel” is. Voltak olyan polgártársaink, akikről tudom, hogy a Tudományos Akadémia tagjai. Nem tanítanak itt, de a gyerekeik ide jártak iskolába. Sajnálom, hogy nem tartott velünk, mert felemelő élmény volt.

Néhány nappal azelőtt ön kétszer is, tv-stúdióban ülve, arról beszélt, hogy nem időszerű a pedagógusok demonstráció-sorozata.

A Hálózat a Tanszabadságért (2011), a Tanítanék mozgalom (2016), a Civil Közoktatási Platform (2016), a pedagógus szakszervezetekkel együttműködve, hosszú évek óta próbál érdemi párbeszédet kezdeményezni az oktatási kormányzattal, szinte eredménytelenül.

Mert ma Magyarországon nincs oktatási minisztérium, nincs oktatási miniszter sem. Tegyük hozzá, egészségügyi, szociális, vagy környezetvédelmi miniszter sincs.

Ez időszerű?

Időszerű, hogy a város önkormányzata egy országosan is különlegesnek számító ösztöndíjrendszerrel próbálja támogatni a városban dolgozó, hangsúlyozom a városban dolgozó és nem csak az itt élő pedagógusokat? Miközben az ön pártja és kormánya éves szinten több milliárd forintot von el a várostól, szolidaritási adó címén. Ez az önkormányzat ingyen bocsájt épületet és telket az egyházi fenntartású középiskola részére, aminek ön hajdani igazgatója és a mai napig félállású tanára. 

Ez időszerű?

A hétvégén Szeged környékén, Sándorfalván és Kisteleken jártam. Az ottani pedagógusok fóliasátorban töltik a délutánjaikat és a hétvégét. Paprikát termesztenek, hogy kiegészítsék a jövedelmüket.

Ez időszerű?

Időszerű, hogy  az egyik legtehetségesebb kollégám, a doktori iskolát megszakítva, hetente több éjjelt az Aldi raktárában tölt, ezzel próbálva kiegészíteni a fizetését, hogy el tudja tartani két gyermekét és a feleségét?

Az időszerű,  hogy Somogyvámostól Tiszabecsig, Győrújbaráttól, Orosházáig ugyanazokat az egyen tankönyveket használják az iskolák, ugyanolyan egyen tanterv szerint kéne, hogy tanítsanak, mint mondjuk Budaörsön, vagy a XII. kerületben? Valóban ugyanazok az oktatási igények merülnek föl ezeken a területeken?

Az önkormányzat által felújított és korszerűen felszerelt oktatási intézmények ma már pusztuló képet mutatnak azóta, hogy állami fenntartásúak lettek. Hónapokat, sőt esetenként éveket kell várni a tankerület döntésére, hogy a fénymásolóba patront, a „tesi”-szertárba labdát, vagy zsámolyt vehessünk, a tantermeket a szülők, kollégák újítják fel szabadidejükben.

Ez időszerű?

Kedden este Budapesten 34 egyházi fenntartású oktatási intézmény, sok száz pedagógusa demonstrált. Kifejezve aggódását az oktatásügyért és szolidaritását vállalva velünk.

Ez sem volt időszerű?

Ugye nem gondolja, hogy ezt a tüntetést is a „baloldali politikusok” szervezték? Pedagógusok, diákok és szülők közösen, 9 pontban fogalmazták meg a követeléseiket, amelyet Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselője olvasott fel a tüntetésen.

A 9 pontot aláírták az oktatási megmozdulások szervezői, a tanárszakszervezetek és számos diák-, szülői és más civil szervezet.

Időszerű, hogy ön, önkormányzati képviselőként, nem a város, nem az itt tanított, vagy nevelt gyermekek és a velük foglalkozó pedagógusok érdekeit képviseli?

Időszerű, hogy üres lózungokkal dobálózva, pártirányelveknek próbál megfelelni?

Időszerű, hogy miközben minket kritizál,  vagyonnyilatkozata szerint, a képviselői fizetése mellett a Szent Benedek Technikum tanáraként, havi bruttó 238 600 forintot keres és mellett havi 800 ezerért ad PR-tanácsokat az évek óta nem prosperáló Eurolex Consulting Kft.-nek?

A kormány nem változtatott a pedagógusok 2022-re érvényes bértábláján. Továbbra is a 2014. évi minimálbér, 101 500 forint a vetítési alap. Hiába követelik a szakszervezetek, hogy térjen vissza a kabinet bérszámítás az aktuális minimálbérhez, ami idén 200 000 forint, ez nem történt meg. 

Mi is állt Kövér László hajdani plakátján? „Rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál. Jogállamban fordítva „

Kedves Kolléga!

Ebben a városban sokan érezzük azt, hogy ön „lokálpatriótaként” csúnyán cserben hagyott minket. Szerintem időszerű lenne szembenézni ezekkel a tényekkel és megválaszolni a fenti kérdéseket!

Farkas Gábor terápiás foglalkozást tart

Írta: Farkas Gábor,
a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola fejlesztő pedagógusa

A HÍR TV-s interjú ITT nézhető meg.

A TV2040 adás pedig ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here