Frissítve! Több mint ezren vettek részt a ma esti budaörsi fáklyás felvonuláson az oktatásért

0
349

Fáklyás felvonulással jelezték a budaörsiek ma este, hogy fontos számukra az oktatás helyzete.

„Több mint ezren jöttek el, de pontosan nem is tudom megállapítani” – mondta az esemény egyik szervezője, Szilágyi Kitty óvodapedagógus. Akitől azt is megkérdeztük, hogy miért pont a városházától a Templom térig mentek: „Mindenféleképpen szerettük volna az útvonalat úgy kijelölni, hogy jelképes tartalommal bírjon, ezért esett a választásunk a Szabadság útra. Az önkormányzat támogatásának kiemelése miatt pedig a városháza mint kezdő pont volt biztos.”

A közvetlen cél ezúttal is az volt, hogy felhívják a figyelmet Budaörsön is az oktatás/nevelés jelenlegi helyzetére és hogy „összefogásra, közös kiállásra sarkalljuk a közösséget, aminek mi is a részesei vagyunk. Elégedettek vagyunk azzal, hogy a várakozásunkat is felülmúlta az esemény létszáma, a szolidaritás mértéke és az összetartás ereje. Külön öröm volt, hogy Simkó Edit (a Nyitott Világ Iskola tanára, az országos demonstrációk többszöri szónoka – a szerk.) is közöttünk volt és Tollner József (az Illyés tanára, a mai esemény másik szervezője) kérésére egy rögtönzött beszédet is mondott. Az esemény lebonyolításában minden oktatási és nevelési intézmény részt vett és az elindult összefogásunknak volt ez egy közös fóruma. Felemelő és lelkesítő volt ez az este, ahol érezhető volt, hogy tényleg meggyújtottuk nem csak az oktatás, de az összetartozásunk tüzét is, mert az oktatás közös ügy!” – zárta gondolatmenetét Kitty.

Tollner József szerint „1200 körül voltunk. Az útvonal kiválasztása is azt a célt szolgálta, hogy egyre többeknek felhívjuk a tarthatatlan helyzetünkre a figyelmét. Olyan úton kellett mennünk, ahol észrevehetőek voltunk. A hatalmas létszámmal elégedettek vagyunk, jól mutattunk a Szabadság úton” – nyilatkozta lapunknak.

A vonulók között több budaörsi, ellenzéki önkormányzati képviselőt is láttunk, például Farkas Benedeket és Monostori Kalovits Márkot, feltűnt Wittinghoff Tamás polgármester is, és a budaörsi oktatási intézmények igazgatói, tanárai és diákjai, szüleikkel. Jó hangulatú demonstráció volt, énekléssel, kulturált véleménynyilvánítással, ám az oktatás tarthatatlan helyzetét annál nyomatékosabban kiemelő szónoklatokkal.

Mit kérnek a  tüntetők?

Fotók: Farkas Gábor

Frissítés:

A demonstráció sorozat csütörtökön reggel a budai Móricz Zsigmond körtéren élőlánccal folytatódik, ahova Budaörsről is többen megérkeztek már a reggeli órákban.

Korábbi cikkeink:

Fáklyás felvonulás az oktatásért – meghívó

Szolidaritási flashmob az oktatás ügyéért

 

„Itt vagyunk!” – a budaörsi pedagógusok kora délutáni demonstrációja

Demonstrációk tanárainkért a Pedagógusok Világnapján

 

Illyés: Sokan álltak ki a tanárok mellett

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here