Demonstrációk tanárainkért a Pedagógusok Világnapján

0
330

Október 5-re, azaz mára egész napos sztrájkot hirdetett a pedagógusok szakszervezete. Arra kérték az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát. Figyeljék majd cikkünket a budaörsi, ma délutáni demonstrációról (fél 3-kor lesz a városházánál)!

Budaörsi iskolák is tájékoztatták a szülőket a hét első felében: Iskolánkban október 5-én és október 12-én egész napos sztrájk lesz. A két napos munkabeszüntetés alatt az órák 50%-át megtartjuk a következő elosztásban: 5-én 0%, 12-én 100%. 5-én minden tanuló számára biztosítunk felügyeletet.

Volt, ahol az iskolaépületen kívülről is láthatták az arra járók a tiltakozást, például a Herman iskola ablakából óriási kockás leplet lógattak ki.

A budaörsi iskolák és óvodák pedagógusai még soha nem örültek annyira üres tantermeknek oktatási időben, mint ma reggel, de félreértés ne essék, nem azért, mert nincs kedvük tanítani, amire Kövér László utalt hétfői tévés nyilatkozatában, miszerint a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket, hanem azért, mert ez annak bizonyítéka, hogy a szülők is – megfogadva a tegnapi felhívást) – kiállnak mellettük.

E közléséből érzékelhető, hogy Kövér László, aki az országgyűlés elnöke, még mindig abban a hiszemben van, hogy a tanártársadalom egyetlen problémája az alacsony bérezés. *

Reggel kezdődött a fővárosban a demonstráció a tanárok mellett, élőlánchoz gyülekeztek a tanárok, szülők, pártolók, köztük sok budaörsi is

Délután 17 órától a Margit-hídon lesz a tüntetés folytatása, ezután pedig 19 órakor a Kossuth téren.

Budaörsön 14.30-tól 15.15-ig a városházához hirdettek meg demonstrációt, ahova várnak minden budaörsit és szolidaritás vállaló embert.

Az Illyés gimnázium tanárai közleményben osztották meg, hogy az iskola tanárainak jelentős része csatlakozik a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett egész napos sztrájkhoz vagy az egyéni döntésen alapuló polgári engedetlenséghez. „Szolidárisak vagyunk az ország összes tiltakozó pedagógusával, felháborodással utasítjuk vissza a Kölcseyben tanító kollégák aránytalan büntetését.

Nincsenek szavaink arra, milyen visszafordíthatatlan károkozásnak vagyunk napról napra tanúi.

Együtt erősek vagyunk, kiáltsuk mindannyian: Elég volt!

Pedagógus nélkül nincs oktatás, oktatás nélkül nincs jövő.

Budaörs, 2022. október 4.”

Sztrájkol:

Árendás Péter

Balogh Emma

Bankó Melinda

Bothné Faragó Zsuzsanna

Budáné Veszi Mária Terézia

Demszki Anna

Haraszti Klára

Héjja Ágnes

Füleki Zsombor

Galambosi Réka

Gál Zsuzsanna

Gruberné Szilágyi Ágota

Gyeskó Ágnes

Heitzmann Ildikó

Huszti Gábor

Jordán Helén

Karlik Zsuzsanna

Károly Ildikó

Katrus Tamás

Keresztes Miklós

Kesjár Erika

Lantos Mária

Lukácsiné Lehota Edit

Maksai Kinga

Meinczinger Szilvia

Pesthy Dorottya

Péter András

Péter László

Petruska Magdolna

Sallai Gabriella

Schafferné Varga Judit

Somogyi Zsófia

Spányik József

Süket Erzsébet

Szabó Tánya

Szakálné Gulyás Katalin

Szép Adrienn

Szuromi Ádám

Tollner József

Tóth-Pozsonyi Enikő

Vadász András

Vajda Péter

Vereckei Noémi

Zsolnainé Harczi Ildikó

Verebélyi Marianna

Polgári engedetlenségben vesz részt:

Imre Szilvia

Támogató:

Becz György

Inges Zsófia

Keresztes Emília

Koós Nikolett

Kun Dániel

Maschefszkyné Kása Gabriella

Németh Eszter

Pelényi Rita

És az 1-es iskola tanárainak fb. bejegyzése:
Ma a Budaörsi 1-es Számú Általános Iskolában 33 pedagógus nem vette fel a munkát.
Sztrájkolunk:
– a köznevelési problémák kezelésének módszerei ellen,
– a példastatuálás és megfélemlítés eszközeinek alkalmazása ellen,
– a munkabeszüntetést büntető aránytalan szankciók ellen.
„Mért félnénk, mért élnénk … ? „
(A képen nem minden sztrájkoló szerepel)
Iskolánk tanulóinak 79 % -a otthon maradt. Köszönjük a szülők szolidaritását! 💕

 

* Álljon itt az Illyés gimnázium 2022. június 9-i közleménye, amely kimerítő választ ad arra, miért sztrájkolnak a tanárok:

Az oktatás nemzeti ügy, a nemzet ügye. Nincs olyan ország, amely az oktatási rendszerének versenyképessége, a benne dolgozó tanárok nevelő és oktató munkája nélkül sikeressé tudott volna válni. A szülők a legféltettebb kincsüknek, a gyermekeiknek a szellemi, lelki és erkölcsi fejlesztését adják át részben a tanároknak, a bizalmuk meghálálásához pedig olyan tanárokra van szükség, akik anyagi és erkölcsi megbecsülésben tudják végezni a munkájukat.

Mi, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium alulírott tanárai ezúton hívjuk fel a kormány figyelmét arra, hogy ezt a megbecsülést máig nem kaptuk meg, és a munkánkat egyre nehezebb körülmények között kell végeznünk. Noha néhányan reménykedtünk, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül, eddig nem kaptunk mást, csak cinikus mondatokat. Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat. Hüledezve hallottuk rögtön az új kormány formálódásának heteiben, hogy az oktatást a civilizált országokban egészen szokatlanul a belügyminiszter irányítása alá helyezik. Erről az a véleményünk, hogy egyetlen rendszeren belül nehezen fér össze két nagyon más attitűd: egy hierarchikus, parancsokat végrehajtó és egy empatikus, együtt gondolkodó.

Egy másik miniszter a tudomásunkra hozta, hogy nagyon kicsi fizetésemelést lát csak reálisnak számunkra – számunkra, akiknek a kezdetben felajánlott életpályamodell helyett az utóbbi tíz év valósága az egyik legalacsonyabb jövedelmű diplomás pályát hozta el. Az utóbbi hetek megaláztatásának emlékezetes része marad, ahogy az új munkakörébe belecsapó belügyminiszter tudatta velünk, hogy magunknak kell kivívnunk a társadalom tiszteletét, amit ezek szerint eddig elmulasztottunk.

A legújabb fejlemény, hogy tavaszi mozgalmunkért elégtételt véve a parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a sztrájkjogunkat, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári ellenálláshoz esetleg folyamodó magyar pedagógusokat. Ezeket a jogszabályokat a frissen megválasztott, a családok sorsát egyébként annyira a szívén viselő köztársasági elnök rögtön ellenjegyezte. (…)

Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja.

Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit. Az Illyés alulírott tanárai ebben a véleményben osztozva követelik a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat. Az oktatás nemzeti ügy, a károkozás benne hosszú évtizedekre kihathat és generációk életét rombolhatja. Sürgős cselekvésre van szükség, amihez a társadalom támogatását kérjük!

Fotók: Farkas Gábor

„Itt vagyunk!” – a budaörsi pedagógusok kora délutáni demonstrációja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here