Városi ünnepség volt ma az idősek tiszteletére

0
404

„Nem fogjuk a legnehezebb időkben sem megengedni, hogy bárki méltatlan helyzetbe kerüljön”biztosította idősekből álló hallgatóságát köszöntőjében Wittinghoff Tamás polgármester az Idősek Világnapja alkalmából rendezett városi ünnepségen ma délután, a Jókai Mór Művelődési Házban.

A Jókai Mór Művelődési Ház színházterme megtelt idősekkel, nyugdíjasokkal, akik számára ma délután ünnepi műsort szervezett az önkormányzat. A városháza, a nyugdíjas klubok és egyéb szociális szervezetek képviselőinek üdvözlése után Wittinghoff Tamás polgármester mondott köszöntőt. Beszédében egyrészt az idősek fontosságát, értékességét hangsúlyozta, másrészt tájékoztatott arról, hogy az utóbbi időben a városházán a szociális juttatások elérhetőségének körét kibővítették az előttünk álló nehéz idők várható következményei miatt, melyek elsősorban a nyugdíjasokat érinthetik érzékenyen, „hogy Budaörsön egyetlen idős se kerülhessen veszélybe”.

A polgármester beszédében Ferenc pápát idézte, aki a fiatalok és az idősek egymásra utaltságát hangsúlyozta:

A fiatalság gyönyörű, de az örök fiatalság roppant veszélyes képzelgés. Öregnek lenni ugyanolyan fontos és szép, mint fiatalnak lenni! (…) Az öregkor minden korosztály számára ajándék! Az érettség és a bölcsesség ajándéka. (…) Mind a család, mind a társadalom kultúrájában az idősek olyanok, mint a fa gyökerei: ott, náluk van az egész történelem, a fiatalok pedig olyanok, mint a virágok és a gyümölcsök. Ha a gyökerektől nem érkezik a nedv, ha nem érkeznek az éltető „cseppek”, akkor a fa sosem virágzik ki. (…) A fiataloknak beszélgetniük kell az idősekkel, az időseknek pedig a fiatalokkal! És ez a híd lesz a bölcsesség átadása az emberiségben.

Wittinghoff Tamás hozzátette ehhez, hogy Budaörsön eddig is értékként tekintettek az idősekre, régi hagyománya van a városban az időseket támogató szociális juttatásoknak, „nem véletlen, hogy Budaörs 2007-ben elnyerte az Idősbarát Város-díjat, amit többek között azzal értünk el, hogy a legfontosabb alapszükségletek magasszintű biztosításán túl a szabadidő tartalmas eltöltésére és a közösségi kapcsolatok kiteljesítésére is számtalan lehetőséget kínálunk„. Majd így folytatta: „Olyan időket élünk, hogy ismét az alapokat kell megerősítenünk. A súlyos gazdasági és szociális válság, amely jelenleg Magyarországot sújtja, leginkább az időseket fenyegeti. Ezért a legutóbbi testületi ülésen tovább erősítettük a helyi szociális hálónkat, mert annak mindenkit meg kell védenie.”

Ezért az önkormányzat megtartotta mind a 22 féle szociális támogatási formát, amit működtet, és jelentősen megemelte azt az értékhatárt, amelytől valaki jogosulttá válik például a lakhatási támogatásokra. „Ugyanakkor a támogatási összeget is megemeltük” – tette hozzá.

Végezetül arra biztatta a jelenlévőket, „hogyha veszélyben érzi a megélhetését, azonnal forduljon az önkormányzathoz vagy bármelyik szociális intézményhez. Nem csupán szólam, hogy senkit nem hagyunk az út szélén. Nem fogjuk a legnehezebb időkben sem megengedni, hogy bárki méltatlan helyzetbe kerüljön.”

Az Idősek Világnapja alkalmából rendezett budaörsi ünnepségeken régóta szokás, hogy a jelen lévők közül a legidősebb ajándékot kap. Ezúttal a 98 éves Kolumbán Lászlónét, leánykori nevén Nagy Ilonát köszöntötte Wittinghoff Tamás.

A Kicsi, gyere velem rózsát szedni című ünnepi műsor keretében Falusi Mariann és Weisz Viktor adott elő Cserháti Zsuzsa és Máté Péter által híressé vált dalokat. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here