Kihagyhatatlan animációs filmek a 10. Primanimán

0
345

Oscar-jelölt, a Berlinalét, Cannes-t és Annecy-t megjárt animációk a 10 éves Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon! Október 5. és 8. között ismét a fiataloké a főszerep, ezúttal tapasztalt alkotókkal megspékelve: remek diák-, vizsga- és diplomafilmek, nagyszerű szerzői független filmek, égető kérdésekről szóló szakmai fórumok és mesterkurzusok a legmenőbb kortárs rendezőkkel. A korábbi éveknél is erősebb animációfilmes és szakmai programok négy napig Budaörsön.

Idén új versenyprogrammal bővült az esemény: a Primanima Masters blokkokban olyan alkotóktól láthatók filmek, akik már túl vannak első rendezésükön, és azóta is kiemelkedő munkákat készítenek, melyek tarolnak a világ fesztiváljain. A szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje egy odaégett hús szimbolikáján keresztül beszél a párkapcsolati abúzusról, Ducki Tomek Plantariumában pedig az élet állandó körforgása jelenik meg szülő-gyerek kapcsolatán keresztül.

Steakhouse

Chile történelméből merít az Oscar-jelölt Bestia, melyben egy titkosügynök életét követi nyomon a chilei diktatúra alatt, az Ari Aster producerségével készült A csontok (Los Huesos) pedig a világ első bábanimációját eleveníti fel fiktív elemekkel, melyben emberi tetemeken végez furcsa szertartást egy lány.

A csontok

Az orwelli Pénz és boldogság Hörcsögországa tökéletes állam, ahol mindenki boldog vagy mindez csak a látszat? Az észt Priit Parn Kutya-ház (Dog-Apartman) című abszurd bábanimációjának főhőse egy férfi balett táncos, akit egy ugató házba száműznek, a Művészeti ügyek (Affairs of the Art) pedig a családtagok különböző eszement függőségeit tárja elénk. A 2 cipő (The 2 Shoes )szereplőinek élete összefonódik, amikor egymás cipőjében haladnak a végzet felé, a hátraszaltóban (backflip) pedig az alkotó inkább az avatárjával csináltatja meg a címbéli mutatványt, mindezt Nikita Diakur összetéveszthetetlenül széteső, önkényes világában.

Pénz és boldogság

Magyar rendezők is visszatérnek a Primanimára: Bucsi Réka legújabb kísérleti filmje, az Intermission címéhez hűen két animáció közötti kikapcsolást segíti, Turai Balázs az emberek belső törpéinek harcát mutatja be az őrületes Amokban, Csáki László pedig egy Petri György-verset adaptált mozgóképre az orrfújásról a Bagatelle című kétpercesben.

Amok

Az Fiatal rendezők versenyében mesterszakos filmjével tér vissza a Primanimára Jonatan Schwenk, korábbi nagydíjas: Zoon című kisfilmjében axolotl állatkák cirógatják, majd falják fel egymást. A Kékszemű szörnyetegben (Blue Fear) egy ifjú pár nőtagjának kell szembesülnie választottja múltjával és féltékenységi kételyeivel, Bárány Dániel Vacsora című morfanimációja a családtagok közti kommunikációs dinamikát és ki nem mondott problémákat vizualizálja rendkívül érzékletesen.

Vacsora

Az apa-fiú kapcsolatban mélyül el a Sierra, mely az autóversenyzés szürreális világába kalauzol minket, valamint a Szeretlek, apa (Love, Dad) is, melynek főhőse apja szeretetéért küzd, miután rálelt annak régi, neki írt leveleire. A Viszlát Jérôme! (Au revoir Jérôme!) főhőse a színpompás Paradicsom bizarr zugaiban keresi szerelmét fel-alá, a Jelszó a *********-hoz pedig egy verset kelt életre álmokból, gyerekkori emlékképekből és naplóbejegyzésekből. A Mese 2 trombitára (A Story of 2 Trumpets) című filmben összefonódik a nőiség és a művészet kibontakozása, a Nővérekben (Sisters) egy testvérpár kisebbik tagjára hárul a nagyobbik folyamatos gondozása, a Personában pedig a mű átveszi az uralmat az alkotó felett.

Szeretlek, apa

A Primanima a fiatal alkotók fesztiválja, számos diák-, vizsga-, diploma- és elsőfilmmel. A korábbi George Pal-díjas Horesnyi Máté METU mesterszakos filmjével tér vissza: A kisebbik rossz fekete-fehérben adaptálja Hazai Attila abszurd novelláit a kelet-európai kisemberről. A MOME-ról Hárshegyi Vivien Felhők felett című filmje késztet gondolkodásra a rossz mintákon alapuló párválasztásról, Bogyó Péter három szereplőjének életét egy sárga virág köti össze a The Pattern-ben, Fábián Nikolett pedig egy elhagyatott uszoda melankolikus, kékes-lilás ürességét pásztázza a Nyugvó ködben.

Felhők felett

A nemzetközi zsűri tagjai Kamila Dohnalová cseh producer, az Oscar-jelölt Thomas Renoldner avantgárd rendező Ausztriából, valamint Nicolai Troshinsky spanyol illusztrátor, film- és videójáték alkotó. A Primanima Masters versenyben Fülöp József, a MOME rektora, Kreif Zsuzsanna animációs filmrendező, valamint Szekeres Csaba filmrendező, filmművészeti oktató szavaz. A legjobb hang díjáról a PrimaSound zsűri dönt Várhegyi Rudolf vezetésével Kerekes Gábor, Pongor András, Zolnai Eliza hangmesterek és zeneszerzők.

A gyerekfilmes és a tinédzsereket célzó PrimaTeen versenyprogramokon, valamint a három egész estés animációs filmen kívül a szervezők ínyenc vetítéssel készülnek horrorisztikus és erotikus animációkkal, ez a Night Moves éjszakai program, a közép-kelet-európai ifjú alkotók legfrissebb kisfilmjeivel (CEE Animation Talents), a cseh Anifilm fesztivál legjobbjaival, valamint a MOME műhelyében készült klasszikus gyerekfilmekkel.

A fesztivál idén is izgalmas szakmai programokkal várja az érdeklődőket. Mesterkurzust tart Kreif Zsuzsanna (Candide-sorozat), az osztrák Thomas Renoldner (Don’t Know What), az orosz Nicolai Troshinsky (Astigmatismo) és a görög Fokion Xenos (Heat Wave) rendezők. A fórumokon olyan témákról lesz szó, mint az animációs szakma érdekvédelme, az alternatív animációs oktatás, a láthatatlan munkák a kulturális szektorban, a jövő kritikusai pedig animációs kritikaíró workshopon fejleszthetik tudásukat.

A Primanimán Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat kísérleti animációs workshopot tart, melynek alkotásai az Utazás váratlan helyekre című kiállítás keretében nézhetők meg a Zichy Majorban, a fesztivál estéit pedig animációs DJ-k és koncertek koronázzák meg. A vetítések a BABtérben, a Jókai Mór Művelődési Házban és a Városi Ifjúsági Központban lesznek. Jegyek és bérletek már kaphatók a fesztivál oldalán.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/760761825230047

Primanima Masters előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=HqDrq_h9sC4

Primanima Young Directors előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ukZFZlVtG-w

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/veget-ert-a-10-primanima-nemzetkozi-elsofilmes-animacios-fesztival/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here