Illyés: Sokan álltak ki a tanárok mellett

0
362

Tömeges demonstrációba csapott át a szülők által meghirdetett tiltakozási akció az Illyés gimnáziumnál. A szülőket, illetve a pedagógusok mellett szimpátizálókat arra kérték tegnap a közösségi oldalakon, hogy fejezzék ki egy szál virággal vagy idézettel, ha tanárok oldalán állnak, hiszen az ő felmentésük már a diákokat is fenyegeti. A már reggel 6-tól érkező szimpatizánsok 8 órára az iskolába érkező diákokkal nagy tömeggé váltak, amihez az elhaladó autósok dudálásukkal csatlakoztak.

Közvetlen előzménye a mai eseménynek az illyéses tanárok múlt heti polgári engedetlenségi akciója volt a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsüléséért. Szeptember 5-én 8 és 10 óra között nem vette fel a munkát 33 tanár az Illyésben. Ezt követően pénteken Rigó Katalin, az Érdi Tankerület vezetője levelet küldött azoknak a tanároknak, akiknek tanórájuk lett volna a demonstrációjuk idejében. Levelet a 33 érintett tanár közül 19-en kaptak. A levélben a tankerület vezető megfenyegette a polgári engedetlenséggel élő tanárokat, hogy ismételt esetben eltávolítják őket az iskolából. Ezen való aggodalmukban, hogy gyermekeik tanár nélkül maradnak, a szülők a budaörsieket, szülőket és szimpatizánsokat kértek arra, jelképes virággal, üzenettel fejezzék ki tiltakozásukat a pedagógusokat ért fenyegetés ellen.

Az Illyés gimnázium előtt már reggel 6-kor érkeztek aggódó szülők, később megtelt a járdaszakasz további szimpatizánsokkal, diákokkal és helyi és az országos televíziók munkatársaival. 8 óra 10 perckor az elégedetlen tanárok is kivonultak az iskola elé.

A diákok transzparenseket helyeztek el a kapu felett és a kerítésen, illetve kezükben tartották például azt, amelyiken azt kérték az autósoktól, dudáljanak, ha a tanárok mellett állnak. A járművel többsége ki is fejezte szimpátiáját dudálással.

Schneider Sarolta, a szülők képviselője elmondta, az akciót azért hirdették meg, mert nem szeretnék, hogy kirúgják a tanáraikat. Péntek délután tanáraink többsége levelet kapott, amiben az érdi tankerületi vezető asszony azt helyezte kilátásba, hogyha a polgári engedetlenséget folytatják tanáraink, akkor azonnali hatállyal felmenti őket. Ez óriási katasztrófát jelentene. Féltjük a gyerekeinket, féltjük a tanárainkat – nyilatkozta a TV2040-nek. A pedagógusok és a döntéshozók közti probléma már bekúszott a gyerekszobába, az otthonainkba, s azt gondolom, hogy mi, szülők ezt nem hagyhatjuk – indokolta.

A szülők nevében levelet írtak az Érdi Tankerület vezetőjének, melyben kifejezték, hogy a tanárok heti néhány nap két-két órát tartó demonstrációja egyáltalán nem okoz a tanulásban problémát, ellentétben azzal, ha egyszerre felmentenének 19 vagy akár 33 tanárt. Azoknak az aláírását is gyűjtötték az iskola előtt, akik egyetértenek a levél tartalmával.

Tollner József közölte a sajtó munkatársaival, hogy jövő héttől nem az engedetlenséget folytatják, hanem beleállnak abba a sztrájkba, amit a pedagógus szakszervezetek meghirdettek, ami az alábbiakban nyilvánul majd meg: ‘A’ héten hétfőn, szerdán és pénteken, ‘B’ héten kedden és csütörtökön később kezdjük a tanítást egy vagy két órával.

Beszédében megköszönte az egybegyűlteknek támogatásukat és bizakodását fejezte ki aziránt, hogy példájukat követik más iskolák is az országban, mert csak így érhetnek el eredményt. „Bízom benne, hogy a mai esemény az ország többi iskolájának is erőt ad, és ott is kiállnak majd a szülők a diákok, a tanárok mellé, s akkor már leszünk annyian, amennyi tanárt már nem lehet kirúgni, akiknek a kéréseit már figyelembe kell vennie a döntéshozóknak” – mondta. Majd hozzátette: „Egyetlen eszköz a szolidaritás, ezt kérjük mindenkitől, aki a céljainkkal egyetértenek. Nem elegendő a Facebookon lájkolni, így ki kell állni értünk.”

A kialakult demonstráción megjelent Wittinghoff Tamás polgármester is, de nem mint városvezető, hanem mint szülő, akinek az Illyésbe járnak a gyerekei: „Aggódom azért, hogy a gyerekeim, akik ebbe az iskolába járnak, ugyanazzal a tanárral folytatják-e a munkájukat, akivel elkezdték és azért is, hogy tönkre akarják tenni ezt az intézményt is, ahogy annyi mindent tönkretettek már ebben az országban.

Egyébként közölte azt is az őt megszólaltató riportereknek, hogy amikor megláttam a levelet, amit a tankerülettől kaptak a tanárok, fölhívta a tankerület vezetőjét, Rigó Katalint és ezt mondta neki: „Amíg a város volt a fenntartója az oktatási intézményeknek, ilyen gyalázat nem fordulhatott volna elő, hogy pedagógusokat fenyegetnek, mégpedig azokat, akik az ország egyik legjobb intézményévé tették az Illyést. Ezért szégyellje magát!”

A továbbiakban diákok olvasták fel közleményüket, melyben többek között követelik, hogy a jelenlegi kötelezően előírt tantervet távolítsák el és annak szakmai egyeztetésen alapuló átdolgozását.

Az Illyés gimnázium előtt a járdát és a buszmegállót is ellepte az összegyűlt tömeg, ezért a helyszínen megjelent három rendőr. A tömeget nem oszlatták szét, de megkértek mindenkit, hogy legalább a járdáról ne lépjenek le, illetve hagyjanak helyett a járókelőknek. Ezen kívül az esemény zárásaként biztosították az úttestet, hogy a jelen lévők egy közös képest készíthessenek.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here