Nagyszombati túrós lepény és más finomságok húsvétra

0
566

A nagyszombati szertartások a budaörsi sváb hagyományok szerint tűzszenteléssel kezdődnek, majd egy kevés szenet haza visznek és három keresztet rajzolnak velük az ajtófélfára. A húsvéti menüsorból pedig ezen a napon a túrós lepényt készítették el felmenőink.

A kelt tésztához 50 dkg lisztet összekeverünk pici sóval, két tojássárgájával, két és fél dekagramm kis cukros tejben felfuttatott élesztővel és 3 dl langyos tejjel. Alapos dagasztás után 5 dkg olvasztott margarint adunk hozzá. Duplájára kelesztjük meleg helyen és ketté vesszük. Az egyik feléből kalács fog sülni, fonva vagy egybesütve, amit másnap a templomba vihetünk megszenteltetni, a másik feléből meg a lepény. Kizsírozott és lisztezett tepsibe ujjnyi vastagon belenyomkodjuk és rárakjuk a túrós krémet. Ehhez fél kiló túróhoz hozzákeverjük a 3 tojássárgáját, ízlés szerint cukrot és vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Megkenjük vele a tésztát és megszórjuk mazsolával.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojás, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 1/1 kg túró, kis só, kis cukor és vaníliás cukor, kevés mazsola

Írta: Parrag Zsófi, fotó: gasztrotrend

Teljes cikkünk a sváb húsvéti hagyományokról:

https://budaorsinaplo.hu/svab-etelek-zoldcsutortoktol-husvethetfoig-recept-sonkas-levelestesztas-napocska/

További húsvéti receptajánlataink:

Így készül az igazán finom húsvéti sonka

Bárányköfte és piskóta nyúl – recept ajánlatunk húsvétra

Húsvéti ünnepi menü ajánlatunk

 

Ezt a cikket ugyan nagypéntekre készítettük, de ha nem készültek el a tojásfestéssel, még pótolható: https://budaorsinaplo.hu/tojasiras-a-nagypenteki-csendes-program/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here