Futócipő Nike módra

0
666

A Nike cég két dologról híres: egyrészt már a működése első évtizedében rátalált olyan ikonikus cipőformákra, amelyek időtállóak, másrészt ezeket folyamatosan képes úgy megújítani, hogy közben ne veszítsék el régi fényüket és varázsukat. A Cortez-sorozat a Nike egyik legerősebb terméke, egy olyan futócipő, amely a profi sportolókon keresztül meghódította a világot. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

A Cortez-sorozat

A Nike Cortez egy különleges lábbeli, amelyet a világ vezető sportruházati gyártója az 1972-es olimpiára hozott ki. A lábbelit Bill Bowerman, az Oregoni Egyetem atlétikai edzője és Phil Knight – Bowerman versenyzője – készítették. Knight azzal indította be sporthoz kötődő vállalkozását, hogy a máig létező Onitsuka Tiger márka forgalmazási jogát megszerezte, így kezdetben saját termék gyártása nélkül árulhattak sportcipőket.

Vállalkozásuk Blue Ribbon Sports néven indult, majd később az 1972-es müncheni olimpia kapcsán változtatták a ma is használt Nike-ra. Bowerman 1968-ra fejezte be a Nike Cortez tervét, azonban csak 1972-ben dobták piacra, a túszdráma miatt is komoly médiafigyelmet kapó müncheni olimpiára időzítve. Ezt követően a lábbeli azonnal széles körben vált ismertté és kedveltté.

Miért ezt válasszuk?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mi a különbség a különböző cipőtípusok között. A profi futócipő jellemzően vékonyabb talpú, hiszen a professzionális futópálya eleve olyan kialakítású, mely tompítja a gyors lépésekből keletkező ütődéseket. A lábbeli funkciója így elsősorban a lábfej szorosan tartása, valamint a keletkező energia egyenletes eloszlatása.

A Nike Cortez kiemelkedően kényelmes viselet, amelyet utcán és sporthoz egyaránt bátran viselhetünk. Tartós, mégis könnyed anyagú. A fehér változatok is könnyen tisztíthatóak, azonban a típus kapható három különböző színkombinációban.

A klasszikus modell a fehér alapszínű piros pipával és egy kék alsó csíkkal. Ebből készült egy monokróm változat is, amelyen a pipa és a csík fekete, valamint ennek inverze, azaz egy fekete alapon fehér pipás modell.

Ha a legjobb futócipőt keressük – akár sportoláshoz, akár napközbeni viseletként -, nézzünk körül a Footshop weboldalán, ahol széleskörű kínálat vár bennünket.

A fotó forrása: Footshop

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here