Bárányköfte és piskóta nyúl – recept ajánlatunk húsvétra

0
713

Már csak egy hét van húsvétig, ideje beszerezni az ünnepi menühöz az alapanyagokat. Idei ajánlatunk a bárányhúsból készült szószos köfte és egy édes és egy sós sütemény.

Bárányköfte

Hozzávalók:

  • fél kg darált bárányhús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt, római kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • bors, só
  • egy csokor petrezselyem
  • 3 ek. friss menta
  • olívaolaj

Szószhoz:

  • 400g görög joghurt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve és héja
  • tengeri só
  • friss mentalevél

Elkészítés:

A köfte hozzávalóit összegyúrjuk. Kis kolbászkákat gyúrunk belőle, ezeket pici vízben megforgatjuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd kisütjük. A szószhoz valókat is összekeverjük és a hús mellé tálaljuk.

Piskóta nyúl

Hozzávalók:

  • nyúl vagy bárány formájú tepsi
  • 20 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 4 tojás
  • 30dkg porcukor
  • 2 dl joghurt
  • másfél dl olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk (a citrom héját lereszelve adjuk hozzá). A formákat rámával kikenjük és belisztezzük. Háromnegyedéig töltjük a formákat a tésztával. Előmelegített sütőben, 180 °C-on 40 perc alatt készre sütjük a nyuszit. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral és a szemének egy mazsolát használunk dísznek.

Húsvéti sonkás, borsós pite

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg ráma
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 20 dkg főtt sonka feldarabolva
  • 20dkg zöldborsó
  • olaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 20dkg natúr krémsajt
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • oregáno

Elkészítés:

A tésztához valókat összekeverjük, ha szükséges, egy-két pohár hideg vizet még adhatunk hozzá. Hűtőben 30 percig pihentetjük. Egy piteformát kivajazunk és kilisztezünk. A kinyújtott tésztát elhelyezzük, úgy hogy az oldalára is jusson tészta. A töltelékhez egy pici vajon a sonkát és a borsót megpirítjuk, belekeverjük az újhagymát, beletesszük a tejszínt és krémsajtot, majd simára keverjük. Közben a tojásokat is hozzáadjuk lassan. Végül fűszerezzük, ráöntjük a tésztára és 200°C fokon 40 perc alatt megsütjük.

Elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here