Iskolások látogattak a Kertbarátokhoz a Föld napján

0
70

Ma, azaz április 22-én délelőtt, a Föld napján a Bleyer iskola negyedik osztályos tanulói voltak tanulmányi kiránduláson Nagy Sándor Lászlóné Nyíri Ági kertjében, ahol a gyerekek testközelből ismerkedhettek a természettel a Budaörsi Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Egyesület elnöke, Simon László vezetésével.

A Budaörsi Kertbarátok és a Bleyer Jakab Általános Iskola közötti együttműködés keretében ma, a Föld napján a 4. n osztály tanulói ellátogattak Nagy Sándor Lászlóné Nyíri Ágnes kertjébe. A csaknem egyórás látogatás során a gyerekek ismeretei főként tapasztalatszerzés útján bővültek.

Ági néni először a Föld napja létrejöttéről szólt néhány szót (az elsőt az amerikai Denis Hayes szervezte meg 1970. április 22-én, még egyetemista korában) és arról, milyen fontos, hogy vigyázzunk a természetes környezetünkre.

Simon László agyagdarabokat adott mindenkinek és elmondta, milyen sok típusa létezik a talajoknak. Az agyag, melyben igen kevés a szerves anyag és az érett komposzt közötti különbséget magyarázta el a diákoknak, s hogy ez utóbbi milyen fontos a növények, s különösen a fogyasztásra szánt zöldségek, gyümölcsök számára, így nekünk, embereknek is.

Arra a kérdésre, melyikőjük családja készít otthon komposztot, sokan feltették kezüket, és a kérdéseket is jól megválaszolták, mi kerülhet a komposztba.

Mindeközben a gyerekek a kapott agyagból állatfigurákat formáztak.

Az elméleti oktatást követően Ági néni a gyerekeket körbevezette kertjében. Megtekintették a néhány család által közösségi kertként művelt részeket, a veteményeseket és a bennük fejlődő zöldségnövényeket.

A kert végében lévő baromfiakat is megfigyelték, s lehetőségük nyílt a tanulóknak megnézni, mi a különbség a tyúk- és a galambtojás között.

Az útbaeső gyógy- és fűszernövényeket megszagolhatták, sőt megkóstolhatták a gyerekek.

Végül Ági néni saját sütésű tepertős pogácsával vendégelte meg kis látogatóit és meghívta őket szombatra kertészkedni a vasútállomáshoz, ahol az épület mellett lévő kert tavaszi rendbehozására fog sor kerülni délelőtt, 9 és 12 óra között.

Mielőtt búcsút vettek volna, még mindenki beírta a nevét Ági néni nagy vendégkönyvébe, amelybe 2008 óta minden látogató csoport beírja magát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here