Mese és film varázsbirodalom – Fantazmagória

0
639

Messziről csábító a Fantazmagória és a Film&Más cégére egymás mellett a Szabadság úton, és ahogy belépünk a boltokba, előbb egy gyerekeknek, majd egy felnőttek is szóló mesevilágba kerülünk. Könyvek és DVD? Az internet korában? A tulajdonosok mindenesetre bíznak benne, hogy különlegességeket kínálnak.

A napokban nyílt meg a Szabadság úton a Fantazmagória könyvesbolt és foglalkoztató kuckó. A neve egy fantáziavilágra, egy felfedezésre váró birodalomra utal, és valóban, ahogy belépünk a boltocskába, egy csodás, könyvekkel teli mesevilágba kerülünk, ahol a színes falfestmények is saját kezűleg készültek.

„Úgy éreztük, hogy hiányzik Budaörsről egy barátságos kis zug, és látjuk, hogy nem szívesen mennek be a családok a városba ilyen helyek kedvéért. Egy kuckóknak helyben kell lennie. Mi is szívesen járnánk a gyerekeinkkel egy kifejezetten nekik szóló könyvesboltba, ahol nem azt figyeli senki, miért válogatunk akár órákig, hanem egy nagy fotel kifejezetten hívogat, hogy olvassunk bele a mesékbe, regényekbe” – mondta Domány Katalin, a Fantazmagória üzletvezetője. Rég dédelgetett álom volt ez, és amikor múlt év végén megürült a főúton lévő üzlethelyiség, egy jó barát, Kárpáti Gábor biztatására belevágtak és közösen létrehozták a könyvesboltot.

Kárpáti Gábor a Fantasy Film Kft. (http://fantasyfilm.hu/, http://despot.hu), valamint a Fantazmagória és a mellette lévő Film&Más nevű bolt tulajdonosa: közel hatszáz, köztük több tucat magyar film (pl.: Saul fia, Félvilág) DVD-kiadása kötődik a nevéhez. A kiadáson kívül forgalmazásnak is, az összes nagy hipermarket beszállítói. A budaörsi boltban, amely telephely is egyben, kizárólag filmekhez értő szakemberek dolgoznak,. A DVD-ken kívül filmhez kötődő könyveket, hangoskönyveket, plakátokat, játékokat, pólókat stb.kínálnak, sőt ha valamit nem tartanak, azt is megpróbálják előteremteni a vevőnek.

Katalin és Gábor hét éve költöztek Budaörsre a családjaikkal, majd a gyermekeik révén (Katalinnak egy, Gábornak három van) ismerkedtek meg a Kincskereső Óvodában . A gyerekek, a közös érdeklődési kör és többek közt a könyvek szeretete miatt később is kapcsolatban maradtak. Katalin világéletében imádta a könyveket, nyolc évig szerkesztőként dolgozott, mindig fontos volt számára, hogy valami kézzelfogható dolgot teremtsen.

A Fantazmagóriában szinte az összes kiadó gyerekkönyvei megtalálhatók, például a Pagony Kiadó vagy a Csimota Kiadó teljes állománya.

„A névadásban az adta a kiindulási alapot, hogy a Fantasy Film Kft.-hez kötődik a cég, így erre a névre alapozva kezdtünk el gondolkozni. A gyerekmesékben mindig vannak különleges városok és birodalmak, a Fantazmagória pedig úgy hangozhat a gyerekek számára, mint egy varázsbirodalom neve. Persze van egy olyan jelentése is, hogy agyszülemény, de mi ennek jó értelmet fogunk adni” – fejtette ki Katalin. „Pici, kulturális, családias hangulatú kuckót szeretnénk” – folytatja, és hozzáteszi, hogy a Fantazmagóriában különböző foglalkozások is lesznek: márciustól elindul a drámaóras, lesz művészeti kuckó, gyerekjóga, mesezene és babaangol. Ősztől tervezik angol és német nyelvű foglalkozások indítását, valamint meseterápia, s, gyógytorna, logopédia bevezetését . A foglalkozásokra a közösségi oldalon(facebook /fantazmagoriakonyvesbolt/) lehet jelentkezni.

Tele vannak tehát tervekkel, de a külső szemlélőben azért felmerül: könyvek és DVD? Az internet korában? Ők mindenesetre bíznak benne, hogy különlegességeket kínálnak, Katalin legfontosabb célja pedig az, hogy a boltba betérő gyerekek békés, nyugodt hangulatban élvezhessék az olvasás örömét, és adják tovább számukra a könyvek szeretetét.

Tatai Diána

{gallery}Fantazmagoria{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here