MátrixSuli Budaörs – Az intenzív nyelvtanulás is lehet öröm és élmény

0
171

A MátrixSuli Budaörs általános iskolájában minden nap van angolórájuk a gyerekeknek. Hogyan lehet megragadni a diákok érdeklődését, átadni a tudást úgy, hogy közben az órák is élvezetesek maradjanak, a tanulás élmény legyen?! Erről mesél Bukovitsné Szunyogh Anikó, aki amellett, hogy három tinédzser lány anyukája, öt évfolyamon viszi az angolórákat.

 

Pedagógiai hitvallásom, hogy a pozitív megerősítés módszerével – sok dicsérettel, vidám, oldott légkör megteremtésével – szinte csodákat lehet elérni. A gyerekek sokszor észrevétlenül csinálják meg a nehéz feladatokat is, mert a jól kiválasztott játékos tevékenység során fel sem tűnik nekik, hogy igazából kemény tanulás történik.

Minden órán aktivizálom a gyerekeket azzal, hogy folyamatosan angol beszédre késztetem őket, tehát minden órán nekik kell „szerepelni”, produkálni angolból. Kérdéseket intézek hozzájuk, sokat olvasnak angolul, csoportban és párban is gyakran kell együtt dolgozniuk. Ez az idegen nyelv tanulás mellett a kooperációs készséget, és a személyiséget is nagymértékben fejleszti.

A nyelvtanulásban elengedhetetlen a számonkérés, de ezt próbálom úgy megtenni, hogy közben minimalizálom a stressz faktort. Nem vagyok híve a nagy anyagot átölelő témazáróknak, inkább sok kisebb részre osztom a számonkérést, és persze mindig minden javítható, újraírható, hisz a cél az, hogy elsajátítsa a diák az anyagot.

Változatos feladatokkal tartom fent a gyerekek lelkesedését, sokat társasozunk, kirakózunk, készítünk posztert, írunk képeslapokat, játszunk, nézünk oktató anyagokat, rövid filmeket és hallgatunk rengeteg zenét is.

A kicsiknél (1-2. évfolyam) még az utánzás a legfontosabb tanulási módszer. Velük nagyon sok mozgásos játékot játszom, mondókázunk, tornázunk. Az új anyag tanulását folyamatosan összekötöm a  mozgással, így sokkal könnyebben és mélyebben rögzül az anyag.

A MátrixSuliban cél, hogy nyolcadik osztály végére minden diák angol nyelvtudása középfokú nyelvvizsga szintjén legyen. Hetedik osztálytól az órákon már a nyelvvizsgára is készítjük a diákokat. Úgy látom ennek elérése sikerülni fog.

Fontosnak tartom azt, hogy higgyünk abban: tanulni örömmel is lehet! Szerintem a jó élmény észrevétlenül motiválja a gyereket, akár megalapozhat egy életre szóló pozitív hozzáállást a tanuláshoz, munkához is.

1-5. évfolyamokra folyamatos a csatlakozási lehetőség a még szabad helyek függvényében

https://matrixsuli.hu/budaors/

Tel.: 06-70-770-2256

Kapcsolódó cikkünk az iskoláról: ITT

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here