Szigorúbban ellenőrzik a villamossági berendezések kötelező vizsgálatát

0
139

Építkezők, felújítók, figyelem! Szigorúbban veszik a villamossági szabályokat

Még 2020 szeptemberében estek át jelentős szigorításon a villamosbiztonsági szabályozások, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt erről csak nagyon kevesen szereztek tudomást. Ágoston József villanyszerelő mester szerint megszűnt az a gyakorlat, aminek köszönhetően fél évet is lehetett nyerni egy-egy hibajavítással: aki most nem tartja magát a dátumokhoz, drasztikus büntetésekre számíthat. Arról is beszélt, hogy a januárban életbe lépett, újabb otthonteremtési kedvezmények miatt a legtöbb építési szakember már most túlterhelt, és bár a koronavírus-járvány miatt egyre többen jönnek haza külföldről dolgozni, a tapasztalatok szerint nem feltétlenül a legjobbak térnek vissza Magyarországra.

A szeptemberi jogszabályváltozás értelmében az üzemeltetőnek a villamosbiztonsági felülvizsgálat elvégzéséről legalább 6 évenként gondoskodnia kell a lakóépületekben. A felülvizsgálat csak akkor hagyható el, ha fázisonként 32 A-nál nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és 30 A-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a villamossági berendezések. Fontos, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie.

Vagyis: ha a lakást bérbe adják vagy eladják, el kell készíteni az úgynevezett villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

A fenti módosítások a kelleténél kisebb visszhangot kaptak a szakember szerint, pedig az ellenőrzések száma megszaporodott. „Régebben bevett szokás volt, hogy ha lejárt valamely villamossági engedély, akkor azt csak az utolsó utáni pillanatban oldották meg a tulajdonosok. Ennek vége, a dátumokat már nem lehet kitolni, meghosszabbítani. Ha a felülvizsgálat rendben van, akkor nincs baj, de ha hibát észlelnek a hatóságok, abban az esetben nem lehet elkerülni a bírságot” – szögezte le Ágoston József.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here