Legyen öröm az iskolakezdés!

0
969

A nagy nyári szabadság után hatalmas változást hoz a gyerekek életébe a szeptemberi iskolakezdés, hiszen a legtöbb családban ilyenkor ismét beköszöntenek a kapkodós-rohanós reggelek és a hosszú, tanulással teli nappalok. Célszerű még az iskola megkezdése előtt felkészülni testben és lélekben egyaránt, hiszen így a gyermek is könnyebben veheti majd az akadályokat. Ebben a cikkben olyan ötleteket gyűjtöttem össze, amelyek örömet csempészhetnek a tanulással töltött napokba.

Fontos, hogy a gyerekek ne kínként, kötelező rosszként éljék meg az iskolakezdést és a tanulást, hiszen ez rányomhatja a bélyegét az elkövetkező hosszú évekre, és megmérgezheti az oktatási intézményben töltött időt. Ha azonban örömüket lelik a tanulásban, akkor minden úgy megy, mint a karikacsapás.

Az iskolakezdésre való felkészülés egyik fontos állomása a tanszerek kiválasztása. Bár minden intézményben adott a tanszerlista, amelyről be kell szerezni a megfelelő eszközöket, ezeket érdemes a gyerekkel együtt ötletelve egyedivé tenni: a különféle, változatos színek, formák, anyagok felhasználásával csodákat tehetünk.

A ceruzákat, tollakat klasszul fel lehet díszíteni pár csillogós matricával, de a kreatív boltokban manapság már kapható mintás, egyik felén ragadós dekorszalag is, amellyel az egyszínű ceruzákat akár teljesen be is lehet burkolni. Ha inkább a cserélhető díszítés mellett maradnak, akkor célszerű kisebb felületen, például a ceruza végén vagy közepén egyetlen csíkban használni.

A tolltartó díszítése már nem ilyen egyszerű, hiszen az anyagok általában nem tűrik a matricákat és a mindennapos használat miatt gyorsan elhasználódhatnak. Költség- és környezetkímélő megoldás lehet az újrahasznosított alapanyagokból elkészített tolltartó, ám ez nem kis ügyességet igényel. Ehhez fel lehet használni például az egy literes PET-palackot, amelyet a kétharmad magasságánál kell körbe vágni, majd a két részre ragasztóval, esetleg varrással, nagy öltésekkel rá kell erősíteni a cipzárt. A műanyagtestet könnyen lehet díszíteni az eddig bemutatott módokon. Ha valaki nem szeretne cipzárt használni, akkor a háztartási papírtörlő belső, keménypapírból készült hengerével könnyebben dolgozhat. A henger a felénél vagy kétharmadánál szét kell vágni, majd a két végét keménypapírral le kell zárni. Az alsó részébe belülre egy szintén keménypapírból készült karimát kell ragasztani, amely képes megtartani a felső részt, és így nem csúszik szét a tolltartó. Ha túl sok tollat gyömöszölünk bele, és biztosra akarunk menni, hogy nem szóródnak szét a táskában, használhatunk vastag gumit is, amellyel hosszában lehet megerősíteni a tartót.

A füzetek borítóját szintén fel lehet dobni pár színes ötlettel. Érdemes újraburkolni őket, amelyhez használhatunk egyszerű, de strapabíró csomagolópapírt, matricákat, sőt izgalmas tapintású textildarabokat is, amelyek jó emlékeket idéznek fel. A textildarabok felragasztásánál oda kell figyelni, hogy a ragasztó megkeményíti az anyagot, ezért ennek a résznek mindenképpen a borító belsejére kell kerülnie, hogy ne zavarja a használatot. A radírokról se feledkezzünk el, hiszen gyönyörű látvány, amikor minden eszköz díszítése harmóniában van egymással.

A füzetek, írólapok rendszerezéséhez praktikus lehet egy saját készítésű mappa, amelyet keménypapírból és pár zsinórból könnyen el lehet készíteni. A kiürült pizzás vagy müzlis doboz ilyenkor még jó szolgálatot tehet, és a megfelelő díszítéssel új életre kelhet.

Végül pedig ugyancsak nagyon klassz és könnyen beszerezhető alapanyag a több színben kapható táblafesték is, amellyel a gyerekszoba bármely részét, például a szoba egyik unalmas sarkát vagy az elnyűtt szekrényajtót is fel lehet dobni. Két réteg felkenése után olyan lesz a felület, mint az iskolai falitábla, és ide akár színes krétával is fel lehet vésni a fontos dolgokat, teendőket, tanulnivalókat.

Az ötleteknek csak a képzeletünk szab határt, éppen ezért érdemes együtt díszíteni a gyerekkel, hogy mindannyian örömüket leljék benne: nem csak a készítésben, de a használat során is.

További cikkeink az iskolakezdéshez: 

Felkészülési tippek

A különórákról

Az önkormányzati támogatásokról

A nyelvtanulásról

Az iskolai étkezésre történő jelentkezésről

Mesekönyvek az iskoláról

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here