Nyelvek játszva

0
949

Idén szeptemberben ünnepli első születésnapját a Nyelvek játszva Nyelviskola, ahol a debütáló évben elsősorban óvodás, általános iskolás és középiskolás gyerekek tanultak.

A nyelviskola angol és német nyelv oktatásával foglalkozik. A nyelviskola elhelyezkedése nagyon kedvező, a Hajnal utcában, a Kesjár Csaba Általános Iskolától és az 1. Számú Általános Iskolától néhány percre található. „Bár napjainkban vitathatatlanul az angol a legnépszerűbb nyelv, a német mindenképpen a 2. helyezett Magyarországon. Budaörsön a német különösen fontos, a német tanulásnak nemzetiségi településként nagy hagyománya van, és a nemzetiségi oktatásnak köszönhetően már óvodás kortól lehetőség van arra, hogy a gyerekek ismerkedhessenek  a német nyelvvel. Én magam német és francia nyelvszakos tanár vagyok, egy budaörsi általános iskolában, a mostani Hermanban, akkori nevén a bordó iskolában kezdtem németet tanulni.

Franciául pedig a középiskolában, majd a munkám miatt angolul is megtanultam, mára mindhárom nyelvet felsőfokon beszélem. A nyelvtanulás, tanítás mindig központi szerepet játszott az életemben. Hosszú ideig nemzetközi területen dolgoztam, európai uniós oktatási és nyelvoktatási ügyekkel foglalkoztam, így lehetőségem nyílt a korszerű nemzetközi nyelvoktatási módszerek megismerésére, de visszahúzott a szívem a tanításhoz. A Nyelvek játszva Nyelviskola vezetőjeként célomnak tekintem, hogy másoknak is segítsek abban, hogy eredményesen sajátítsanak el idegen nyelveket” – mondta Kolosyné Bene Krisztina, a Nyelvek Játszva Nyelviskola vezetője.

Ami az iskola tanítási módszereit illeti, már a nyelviskola neve is mutatja, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a szórakoztató, élményszerű oktatásra.  Gyerekeknél ez valóban játékos módszerekkel történik, hatalmas, kifejezetten a nyelvtanulást támogató játékgyűjteménnyel dolgozik az iskola, gyakran használva társasjátékokat, kártyákat, memóriajátékot, dominót, szerepjátékokat a szókincs játékos tanítására.  A gyerekek sokszor észre sem veszik, hogy tanulnak. Mindemellett nélkülözhetetlenek a korszerű oktatási eszközök, így az internet adta lehetőségeket is beépítik az órákba, rövid online játékokkal, német és angol mesék megnézésével és megbeszélésével. Kolosyné Bene Krisztina hangsúlyozta, hogy kiemelten fontosnak tartják a szülőkkel való kapcsolattartást, ezért órák után e-mailben rövid összefoglalót küldenek a tanultakról, a meghallgatott dalok, játékok linkjeit is csatolva, hogy otthon is lehetőség legyen a gyerekekkel gyakorolni. Az órák időpontját a szülőkkel egyeztetve alakítják ki, a szabad időpontok függvényében. Igény esetén pedig írásos értékelést készítenek a gyerekek nyelvi fejlődéséről. „Tanítványaink számára ingyenes könyvkölcsönzési lehetőséget biztosítunk több száz kötetes, német és angol gyerekkönyvekből álló könyvtárunkból. A csoportok kis létszámúak, általában 3-4 fősek, ami valóban lehetővé teszi a személyre szabott odafigyelést, a beszédkészség hatékony fejlesztését, így a félénkebbek is bátran megszólalnak, amire az iskolában a nagyobb létszám miatt kevésbé van lehetőség. A kiscsoportos, beszéd centrikus nyelvoktatás felnőttek esetében is az egyik leghatékonyabb nyelvtanulási módszer, ezért sok szeretettel várjuk felnőttek jelentkezését is” – mondta a Nyelvek játszva nyelviskola vezetője.

Az iskola honlapján további információk találhatók a nyelviskoláról, facebook oldalukon pedig megtalálhatók a nyelvórákon használt legkedveltebb feladatok, és számos érdekesség, hasznos információ is az angol és német nyelvet tanulóknak, kicsiknek és nagyoknak.

Az érdeklődőket sok szeretettel várják személyes ismerkedésre nyílt napokon, 2017. szeptember 2-án (szombaton) 9-12 óráig és szeptember 5-én (kedden) 15-19 óráig, ahol a gyerekeknek játékos nyelvi feladatokkal és ajándékokkal is készülnek.