Jogi esetek: adjunk-e kölcsönt?

0
1071

Sok változás állt be az utóbbi években a hitelezési piacon. Szigorodtak a banki hitelbírálat feltételei, ugyanakkor a betétekre egyre alacsonyabb kamatokat fizetnek a bankok. Vélhetően ezen két jelenség vezet oda, hogy egyre több a magánkölcsön. De vajon lehet-e, szabad-e pénzt kölcsönadni? Vagy kérdezzem inkább úgy: lehet-e jól kölcsönadni?

Nézzünk néhány alapszabályt saját gyakorlati tapasztalatom alapján:

  • Vigyázzunk a rokonokkal, ismerősökkel! Sokszor látom, hogy nem mindegy, ki az adó Hozzátartozók közt gyakran nem készül okirat, ami nyilvánvalóan teljesen indokolatlan. Mi több gyakran nem igazolható a kölcsön visszafizetése sem, mert arról sem készül még egy árva átvételi elismervény sem. Természetesen a közeli ismerősöknél a banki pénzmozgás sem divat, mert kínos a bizalmatlanság. Tabu. Szégyenkezni „kell” miatta. Ráadásul, ha jogérvényesítésre kerül a sor, a döntések szintén át vannak szőve lelki faktorokkal úgy, mint szégyen-megszégyenítés, lelki terror, bűntudatkeltés, vádaskodás. Azt tanácsolom, közeli kapcsolatokban igyekezzünk úgy eljárni, mintha idegen lenne a másik oldalon. Ezt is lehet kulturáltan, normálisan csinálni.
  • Mindennek legyen szankciója: Régi alapszabály, hogy minden mulasztáshoz társuljon szankció, joghátrány a szerződé Az a kikötés, ami nem rendelkezik arról, hogy mi a mulasztás (pl. határidőmulasztás) jogkövetkezménye, teljesen súlytalan.
  • Legyen a szerződésben biztosíték arra az esetre, ha a pénzkölcsönt nem adják vissza. Szakember tud segíteni a megfelelő biztosíték megtalálásá Ne mulasszuk el a konzultációt pl. egy ügyvéddel, sőt lehetőség szerint a szerződés se házilag, papírfecnin készüljön. Jogérvényesítéskor nagy jelentősége van annak, hogy az ügylet okiratba van -e foglalva. Legjobb természetesen a minősített okirat.
  • Minden, amit fontosnak tart bármelyik fél, kerüljön bele ténylegesen a szerződé Azt szoktam mondani, elfér. És valóban. Az iratban van hely. Egy – egy mondatban említsük meg, hogy milyen célra, milyen feltétel mellett, vagy mire tekintettel történik a pénzkölcsön nyújtása. Mindenképpen írjuk le, ha a kölcsön kamatmentes, vagy kamatmentes amíg nincs határidőmulasztás, később azonban már nem. A szerződéses szabadság sok mindent lehetővé tesz. Tárjuk fel bátran az okiratszerkesztő ügyvédnek, mit miért és hogyan szeretnénk. A szakember feladata, hogy megtalálja a szándékunkhoz a szakszerű és jogszerű módot, jogintézményeket.

Összegezve: én úgy gondolom, adni lehet, sőt néha kell is. Azonban körültekintően, józanul!

Dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: www.moravcsik.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here