Könyvbemutató a PostART-on: Love Story Budapesten

0
1132

Franz Anton Basch, egykori német népcsoportvezető és egy zsidó fényképésznő, Spieler Klára az 1900-as évek első felében éltek és szerettek egymásba. Bradean-Ebinger Nelu történelmi regénye Basch kivégzésének napján ér véget. A könyvet tegnap mutatta be a PostART-on.

A PostART szalonja zsúfolásig megtelt november 9-én, csütörtök este, a budaörsi egyetemi tanár Bradean-Ebinger Nelu “Love Story Budapesten” című történelmi regényének bemutatójára. Bár a könyvről semmit nem tudtunk előre, a szerzőt sokan jól ismerik.

Bradean-Ebinger Nelu 1952-ben született Aradon, sváb családban. Fiatalon, 1972-ben jött Budapestre, ahol az Eötvös Kollégiumban életre szóló barátságokat és kapcsolatokat kötött: több barátja a mostani könyvbemutatón is jelen volt. Több évtizede él Budaörsön. A Budapesti Corvinus Egyetemen dolgozik egyetemi tanárként, szakterülete főként Közép-Európa, a nyelvpolitika, a globalizáció és a német nyelvű országok. Szeret verselni is, az esten “Az idegen jövevény” és “A bánáti ház” című műveit Tomory Géza olvasta fel.

A Love Story Budapesten című könyv bemutatóját Dr. habil. Tefner Zoltán egyetemi magántanár nyitotta meg, aki részletesen ismertette a kétnyelvű, azaz magyar és német nyelven íródott regényt. Bár a műfaja nem ilyen egyértelmű, hiszen vannak benne lírai részek, ugyanakkor „a történeti esszének és az irodalomnak egy sajátos keveréke”, amely olyan, mint „egy áldokumentarista filmforgatókönyv”. A történet Franz Anton Basch, egykori német népcsoportvezető és egy zsidó fényképésznő, Spieler Klára az 1900-as évek első felében zajló kapcsolatát mutatja be, és viszi végig a tragikus végpontig, Basch kivégzésének napjáig.

Bradean-Ebinger Nelu (képünkön bal oldalon) még a szakkollégista évei alatt figyelt fel a történetükre, amelyet utána hosszú évekig kutatott. Rájött, hogy Basch a „földije” volt, hiszen mindketten a bánsági területről származnak, bár születésük időpontja között közel félszáz év telt el, ezen kívül mindketten az Eötvös Kollégiumba jártak, sőt Basch is író szeretett volna lenni. Meggyőződése, hogy Basch nem volt hithű náci, inkább ő is a kor egyfajta áldozatának tekinthető. Megemlítette, hogy Spieler Klárával is sikerült személyesen beszélnie, a hölgy életének utolsó éveiben, és a tőle hallott részleteket is beépítette a regénybe. Az esten hozzászólók többször felemlegették, hogy a hollywoodi filmgyártás is felfigyelhetne a sztoriban rejlő kincsekre, hiszen igazi szerelmi történet, amelyben ugyanakkor mélyen benne van a történelem. Valóban, az ilyen filmek, gondoljunk csak például a mára klasszikussá vált “Pearl Harbour – Égi háború” címűre, nagy sikerrel  futnak a mozikban.

A hosszúra nyúlt bemutatót Rujp András csellómuzsikája színesítette, az est végén pedig a könyv szerzője a közönség kérdéseire válaszolt. A “Love Story Budapesten” a budaörsi Librarium könyvesboltban vásárolható meg.