Jótékonysági koncert japán művészekkel és az első gyertyagyújtás

0
779

Több százezer forint adománnyal segítette ki a Mindszenty József Katolikus Iskola a kárpátaljai testvériskoláját a november 26-i jótékonysági koncerttel, amivel a budaörsi római katolikus templomban az adventi események sora indult. Tegnap késő délután a városi koszorún az első gyertya is felgyulladt.

A koncertről

A Tiszakeresztúri Kárpátaljai Általános Iskola javára szervezett a budaörsi Mindszenty József Katolikus Iskola jótékonysági koncertet tegnapra. Az esten a Leopold Mozart Zeneiskola növendékei léptek fel a műsor első részében. Megható volt a kezdés, egy kárpátaljai szerző Pósa Lajos „Magyar vagyok” című versét szavalta el egy második osztályos  fiú, Anducska Kemény Zenta, a budaörsi Nepomuki St. János templomban. Utána Császár Kincső tanuló hegedű játékát Losonczy Katalin, a Mozart zeneiskola igazgatója kísérte zongorán és John Paul Jonestól egy angol dalt adtak elő. Majd egy dallamos, játékos karácsonyi hangulatú számot hallhattunk fagotton, Bálint Katalintól, aki szintén a zeneiskola növendéke. Őt követte Hegedűs Attila Csaba furulyán G. Philipp Telemanntól egy Áriát szólaltatott meg, zongorakísérettel, és még egy Telemann mű következett Kecskés Arankától hegedűn. A zeneiskolások műsorrészét két Bach korállal zárta négy növendék: Kovács Vanda, Kalocsai Mira, Baracz Botond és Csenger Ákos, a közönség nagy örömére, hamisítatlan karácsonyi hangulatot varázsolva.

A második részben japán vendégeink kápráztatták el a közönséget. Kyoko Mori zongoraművész és Mizuki Uedo csellista a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián tanultak. Többek között japán kortárs zeneművet adtak elő és Bachtól D-dúr szonátájának két tételét. A japán zeneművet dupla vastapssal jutalmazta a közönség, mert nagyon egyedi és igen mély, intenzív érzéseket keltett a hallgatóságban.

Meggyújtottuk az első adventi gyertyát

Már 11. éve hagyomány, hogy advent időszakában minden héten, a város összes vallási közössége, közösen gyújtja meg az adventi koszorú gyertyáit, a katolikus templom mellett, együtt várva a karácsony közeledtét. Az első ünnepségen most is részt vett a római katolikus plébános Varga János és a református lelkész Petőné Püski Ilona, a helyi görög katolikus egyház parókusa Vatamány Sándor, Endreffy Géza evangélikus lelkész valamint a baptisták közösségéből is sokan érkeztek. A beszédekben ahogy tavaly, úgy idén is előkerült a Black Friday azaz „Fekete péntek”, amikor az üzletekben a szokásos áraknál jóval olcsóbban lehet vásárolni, és az egyházvezetők azt hangsúlyozták, hogy korántsem a vásárlási lázról és a tárgyi ajándékok utáni hajszáról kellene szólni az adventi időszaknak, hanem lelki elmélyülésnek, megtisztulásnak, az örömünnepre imával, lelkigyakorlatokkal kellene felkészülnünk. Egyébként is ki kellene lépnünk egy kicsit a zaklatott, rohanó időből és hétköznapokból egy kis belső lecsendesüléssel. Az ajándékok helyett inkább a minőségi idő, figyelem az, amivel ki kellene fejeznünk egymás iránti szeretetünket.

A Nepomuki St. János templomban az oltár és a keresztre feszített Jézus feje fölött ez a felirat áll: „Sic deus dilexit mundum”. Azaz Így szeret titeket az Isten, vagyis hogy egyszülött fiát feláldozta értünk, hogy megváltsa a világot, minket a bűneinktől. Most karácsonykor a születését ünnepeljük, ehhez méltóan kellene viselkednünk.

„ Úgy szeressétek egymást, amiképpen én szerettelek titeket. (János 15.12), áll a bibliában, ez a legfőbb üzenete az adventnek, egyeztek meg benne egyetértésben a különféle budaörsi vallási közösségek. Akik a közös ünnepléssel is amellett tettek hitet, hogy egy az Isten, bármely vallási közösségen keresztül keressük is.

Az ünnepségen közreműködő katolikus Weiner Leó templomi kórus többek között ezzel az énekkel zengte be Budaörs főterét: „Meglásd,meglásd, ó, Izrael, hogy eljövend Immánuel!”

Egy 10 év körüli kislány a baptistáktól, nagyon kedvesen és életszerűen mondott el egy verset arról, hogy mit jelent advent egy fiatal megközelítésében, jelezve, hogy sok fiatal ekkor még az útkeresés időszakában van, és erősebben érzi, mint érti, hogy mi is a lényege a várakozásnak.

A gyertyagyújtó ünnepséget a Szent Tarzíciusz Egyesület szervezte és egy gombostűnyi szabad hely sem maradt a Templom téren a hatalmas adventi koszorú előtt délután 6 óra körül. Az ünneplők, kicsik és nagyok, nagyon sok karon ülő gyerek, az összetartozás jóleső élményével, vidáman néztek fel a fejek fölött felgyulladó új fényre, mely nem pislákolt, hanem erős fénnyel világított, jelezve hogy most már örömmel, bizakodva várhatjuk a kis Jézus születésének, a Megváltó érkezésének pillanatát.

További programok: https://www.budaorsinaplo.hu/online-ujsag/programajanlo/budaorsi-advent

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here