Gyere Te is a börzére, mert kreatívnak lenni jó!

0
1115

A Kreatív Alkotóműhely és Börzét idén immár hatodik alkalommal rendezi meg a budaörsi ipari park területén, a Llyod Stúdió és Rendezvényközpontban a Buda Expo Kft. A rendezvény, ahol nagyszerű ötleteket kaphat az érdeklődő az adventi és a karácsonyi készülődéssel kapcsolatosan, ingyenesen látogatható november 26-27-ig.

„Az alkotás nemcsak ott van jelen, ahol az ember nagy történelmi jelentőségű műveket teremt, hanem mindenütt, ahol az ember elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt, bármilyen szegényesnek is tűnjék az a zsenik alkotásához képest.” (Vigotszkij, 1967) – áll a fenti idézet a Kreatív Alkotóműhely honlapján (www.kreativmuhely.com), és valóban, tevékenységükkel ezt az állítást igyekeznek alátámasztani, hiszen az általuk megálmodott kreatív hétvégén a családok apraja-nagyja kipróbálhatja a neki tetsző alkotótevékenységet. Az egész napos, színes programsorozat lehetőséget nyújt arra is, hogy a számos kiállító termékeit, vagy a bátrabbak az azokhoz szükséges alapanyagokat is megvásárolják.

„Az alkotóműhelyt 2013-ban hívtuk életre azzal a céllal, hogy egy regionális kézműves alkotóvásárt hozzunk létre a Budaörsön élők és a környékbeliek számára.”  – mondta Regőczi Balázs, a rendezvény fő szervezője. A börzén, amelyet többek között Budaörs Város Önkormányzata és a Pest Megyei Iparkamara is támogat, évről-évre egyre többen vesznek részt: idén 47 kiállító standjánál, illetve programjain több ezer látogató fordult meg.

A pavilonok között csak kapkodtam a fejem a sok csodás dolog láttán: voltak, akik éppen gyöngyékszereket készítettek, mások gyertyát öntöttek vagy ajtódíszt, kopogtatót gyártottak, agyagoztak, sőt olyanok is, akik a decoupage, azaz a szalvétatechnika lépéseit próbálták elsajátítani, és színes, egyedi, karácsonyi mintás dobozkákat készítettek.

„Itt szakmamentés folyik, hiszen ez tulajdonképpen egy kihalófélben lévő szakma” – mondta Pollák Erika, az Óbudai Bőrtanoda egyik alapítója a standjánál, ahol belefeledkeztem a régi, decens bőrtáskák csodálásába. „A tanodánk Óbudán van, ahol különböző tanfolyamokat, foglalkozásokat tartunk a hobbi szinttől egészen a magas szintű, szakmai tanfolyamokig” – vette át a szót a másik bőrműves mester, Barabás Mária. Mindketten körülbelül harminc éves szakmai múlttal és többéves oktatói tapasztalattal rendelkeznek, és csak a bőrrel mint természetesen alapanyaggal foglalkoznak, dolgoznak. Céljuk, hogy megismertessék az érdeklődőket ezzel a különleges szakmával, és visszahozzák a bőrművesség mint szakma becsületét.

Aki még nem tette meg, ne habozzon, látogasson el vasárnap a börzére, hiszen ahogy a plakáton is állt: A világot mindig is a kreativitás és a kreatív emberek viszik előbbre…

Fotók:Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here