Itt könyvtáros 23 éve az új igazgató

0
695

Új igazgató, új honlap, új tervek, de helyhiány miatt ajándékkönyvet továbbra sem igazán fogadnak a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárban

A Budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár élén 2021. január 1-től új intézményvezető áll Temesiné Haag Beatrix személyében. Az olvasók jól ismerik, hiszen 23 év óta könyvtárosként itt dolgozik. Mint mondja: elődei munkáját tiszteletben tartva, az olvasók érdekeit szem előtt tartva vállalta el az intézmény vezetését és tervezi a jövőt.

Mint ismert, a korábbi igazgató Csabay Károly néhány hónapja felmondott, és az önkormányzat pályázatot írt ki az állásra. Erre jelentkezett Temesiné Haag Beatrix. Kinevezéséről a pandémiás, rendkívüli helyzetben ezúttal nem a képviselő-testület döntött, hanem miután a rendkívüli jogrend szerint az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézetében elbírálták a pályázatot, amit a könyvtár dolgozóinak szakvéleménye egészített ki, a budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás saját hatáskörében bízta meg az intézményvezetőt, öt évre.

Mint Temesiné Haag Beatrix lapunk kérdéseire válaszolta elmondta, közel negyvenéves tapasztalatát (ebből 23 év óta itt  könyvtáros) ötvözi elődei munkájának tiszteletben tartásával. Tervei között szerepel a már korábban megkezdett úgynevezett állományapasztás folytatása, mely főleg elavult szakkönyvek, tönkrement példányok selejtezését jelenti, és ezzel párhuzamosan az olvasói igények kielégítése érdekében folyamatos az állománybővítés is. Bár sok felajánlás érkezik a lakosság részéről, ezeket a könyveket nem minden esetben tudja  a könyvtár átvenni, ugyanis állandóan helyhiánnyal küszködnek. Tehát csak akkor tudnak ajándék könyveket fogadni, ha felszabadul egy kis hely a szabadon elvihető könyvek polcán, illetve duplikáció esetén az állomány elhasználódott példányait cserélik le. A városi közkönyvtár legfontosabb feladata ugyanis – hangsúlyozta az új igazgató -, hogy az olvasók igényeinek megfelelő könyveket szerezzék be, az ezen felül érkezők tárolását nem tudják megoldani.

A járványügyi korlátozó rendeletek miatt a könyvtár jelenleg és legalább február 1-ig nem lehet nyitva a hagyományos értelemben, de az élet nem állt meg a falai között. A november 11-i bezárást követően a könyvtár dolgozói leltárt készítettek a hatalmas, mintegy ötezer kötetnyi állományról és ugyanúgy folytatták az újdonságok beszerzését, mint azelőtt. Illetve a múlt héten bevezették, hogy a korlátozások idején e-mailen vagy telefonon leadott rendelés alapján összekészítik az olvasók által igényelt könyveket vagy egyéb kölcsönözhető anyagot – a zenei könyvtárból is -, melyeket az ideiglenes nyitvatartási időben a bejáratnál lehet átvenni. Az időseknél bíznak abban, hogy akad olyan családtag vagy ismerős, aki segít ebben, mert a könyvtárnak sem emberi, sem anyagi erőforrásai nincsenek arra, hogy házhoz szállítsanak.

A korlátozások után az új könyvtárigazgató folytatni kívánja az évtizedek óta rendszeres könyvtári esteket, de tervei szerint este helyett egy korábbi, népszerűbb délutáni időpontban. A meghívott előadóakat pedig a kulturális társintézményekkel egyeztetve választják majd ki, illetve az események népszerűsítése érdekében szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot valamennyi helyi médiummal.

Mint megtudtuk, a közeljövőben két új munkatársa is lesz még a könyvtárnak, mert Beatrix igazgatói kinevezésével és egy könyvtáros (Alföldi Gabriella) távozásával két álláshely üresedett meg, melyeket hamarosan betöltenek.

Számítani lehet továbbá a nyitvatartási idő módosítására is. A hétköznapi nyitvatartási idő meghosszabbodik, ugyanakkor szerdánként zárva lesznek, hogy legyen idejük a belső munkákra, illetve a dolgozók el tudjanak menni szakmai konferenciákra, frissíthessék tudásukat. Ezen kívül tervben van a kölcsönzői tagdíj emelése, ami igen régóta változatlan.

Az új intézményvezető hosszabb távú tervei között pedig az épület bővítése is szerepel, ami azonban értelemszerűen nem rajta múlik, hanem a fenntartó, Budaörs Város Önkormányzata anyagi lehetőségeitől függ. Addig is a meglévő könyvtári tereket fogják átalakítani a jobb helykihasználás érdekében.

Temesiné Haag Beatrix végül felhívta a figyelmet az új honlapjukra, ahol naprakész információk találhatók az aktuális helyzetről, a legfrissebb beszerzésekről és könyvajánlók is segítik a tájékozódást az óriási kínálatban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here