Frissítve! Cselgáncs-vb – kilenc magyar küzd Abu-Dzabiban, köztük a Budaörsi SC versenyzője

0
66
Ungvári Attila és Miklós

Kilenc versenyzőt nevez a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) a vasárnap rajtoló világbajnokság egyéni küzdelmeire, Abu-Dzabiban hét súlycsoportban és a csapatversenyben lesznek érdekeltek a magyarok. Köztük van a BSC versenyzője Ungvári Attila, akinek a bátyja  Ungvári Miklós a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Ungvári Attila és Miklós

Előzetesen száz ország csaknem hatszáz versenyzője nevezett az Egyesült Arab Emírségek fővárosában sorra kerülő vb-re, amely az utolsó nagy viadal lesz az olimpiai kvalifikációs sorozatban  -derül ki a judoinfo.hu szaklap cikkéből.  A férfiaknál tatamira lép az újdonsült Eb-bronzérmes Pongrácz Bence, a háromszoros kontinensbajnoki bronzérmes, a Budaörsi SC versenyzője  Ungvári Attila, az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián, a junior világbajnok Sáfrány Péter, a Grand Slam-érmes Vég Zsombor és várhatóan a sérülése után visszatérő, hétszeres korosztályos Európa-bajnok Sipőcz Richárd. A nőknél az olimpiai ötödik helyezett, kétszeres Eb-bronzérmes Pupp Réka, a kétszeres U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza és az Eb-bronzérmes Gercsák Szabina indul majd harcba. A nagy hiányzó a legutóbbi világbajnokság magyar hőse, Özbas Szofi lesz, aki már a párizsi olimpiára készül, és kihagyja a vb-t.
Abu-Dzabiban részt vesz a magyar válogatott a vegyes csapatversenyben is, amelyben három férfi (73, 90 és +90 kg), illetve három női (57, 70 és +70) súlycsoportban rendeznek mérkőzéseket. A válogatott kerete erre a versenyszámra kiegészül a miskolci Czerlau Jenniferrel.
Ungvári Miklós, a férfi válogatott szövetségi kapitánya (a BSC sportolójának bátyja) kedden az M4 Sport csatornának elmondta, túl vannak az utolsó keretedzésen.
„A vb-n magas pontszámot adó meccsek jönnek, minden győzelemnek nagy súlya van. Végnek kiugrott a válla Kazahsztánban, még nem százszázalékos, Pongrácz az Eb-bronzzal váltotta meg a repjegyét a világbajnokságra, ő bravúrra is képes lehet. Öcsém, Attila karfeszítéses sérülést szenvedett az Eb-n, ő a napokban Kazahsztánban az ötödik helyével nagyjából bebiztosította a helyét Párizsban, de azért nem dőlhet még hátra. Sipőcz Richárd most tér vissza sérüléséből, és ha bejut a 16-ba, direkt kvalifikációs helyen lehet. Tóth Krisztiánnak biztos a kvótája, de ő bevallottan szeretne világbajnok lenni” – sorolta a szakvezető.
Tavaly a dohai vb-n Özbas Szofi állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Pupp Réka ötödik, Ungvári Attila pedig hetedik lett.
Nagy elismerés, hogy az év legfontosabb eseményén ismét lesz magyar versenybíró a párizsi olimpiára is jelölt Gosztonyi Balázs személyében.

A magyar vb-csapat
férfiak:
66 kg: Pongrácz Bence (VSD), 81 kg: Ungvári Attila (Budaörsi SC), 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC), 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
nők:
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK), 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE)

csapatverseny:
Pongrácz Bence (73 kg), Tóth Krisztián, Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor, Sipőcz Richárd (+90 kg), Pupp Réka (57 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Czerlau Jennifer (+70 kg, Miskolci VSC)

Frissítés!

2024. május 21., kedd  – A 81 kilogrammos Ungvári Attila kikapott a második fordulóban, így búcsúzott kedden az Abu-Dzabiban zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A Budaörsi SC versenyzője – aki a világranglista 19-edikjeként kvótás helyen áll – a 32 között az eddig csak korosztályos viadalokon jeleskedő, 21 éves cseh Adam Kopeckyvel találkozott, akit legyőzött korábbi egyetlen mérkőzésükön.
A második csata három percen át csak intéseket hozott, ekkor azonban az ellenfél egy lábszárátforgatással hanyatt dobta a háromszoros Eb-bronzérmes magyart, és ipponnal nyert. A 35 éves Ungvári így helyezetlenül zárta tizedik vb-jét.
Szerdán magyar részről 90 kilóban Tóth Krisztián és Sáfrány Péter, 70-ben pedig Gercsák Szabina lép tatamira Abu-Dzabiban.

Forrás: MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here