Így lehet a benőtt lábkörömtől megszabadulni – dr. Vörös Anna sorozata

0
300

Alighanem mindenkivel előfordult már, hogy a lábujja fájni kezdett, minden cipő szorította, és minden lépésnél érezte, hogy valami nem stimmel. Legtöbbször a nagylábujjnál jelentkezik ez a rendkívül kellemetlen érzés, ami még a járást is megnehezíti a mindennapokban, sőt, a cipőviselést is valódi szenvedéssé tudja tenni. Valószínűleg már jó néhányan kitalálták, hogy a benőtt lábkörömről van szó, ami sokaknak okozott már kellemetlen napokat. Attól függően, hogy mennyire súlyos a probléma, akár sebészeti megoldásra is szükség lehet.

De miért is nő be a lábköröm?

Legyünk őszinték, a lábörömmel legtöbben nem sokat foglalkozunk, legfeljebb a hölgyek fordítanak rá nagyobb figyelmet, ők is leginkább nyáron, a szandálszezonban. A többség egyszerűen csak rövidre vágja, ha már zavaró a hossza. A lábköröm azonban szeret kiszúrni velünk, és olykor nem arra nő, amerre szeretnénk, így könnyen tud kellemetlenséget okozni. Hajlamos például oldalt benőni a bőr alá, ami begyulladva igen fájdalmas tud lenni, és házilag nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megoldani.

Ennek oka egyébként legtöbbször a helytelen körömvágás: nem figyelünk a szélekre, esetleg túl rövidre vágjuk a körmöt, ezzel megadva neki az esélyt, hogy azt csináljon, amit csak akar – mondjuk, benőjön a bőr alá, gyulladást okozva a környező szövetekbe, és kínszenvedéssé téve a járást. A köröm benövése valamilyen szinten hajlam kérdése is: vannak, akiknek nagyon gyakran okoz gondot, másoknál szinte sosem fordul elő, akárhogy is vágják a körmüket.

Hogyan lehet a benőtt körömtől megszabadulni?

Első körben mindenki maga kezdi el piszkálni a köröm szélét. Gyakorlott kezek már sokszor sikeresen távolítják el a benőtt körömdarabot, a gyulladás pedig jó esetben szépen meg is szűnik. Rosszabb esetben azonban csak még durvább gyulladást idéznek elő, a köröm, vagy annak egy része pedig bent marad. Az is gyakori, hogy a saját magunkon elvégzett „műtét” sikeres ugyan, de mivel a használt eszközök fertőtlenítésére nem figyelünk, a gyulladás nem szűnik meg.

Ha otthon nem boldogulunk a problémával, vagy nem akarjuk megpróbálni, akkor a pedikűrös jöhet szóba, aki egy bizonyos pontig valóban segíthet. Fertőtlenített eszközökkel dolgozik, ráadásul nemcsak próbálkozik, hanem tudja is, hogyan szedje ki a benőtt körmöt, így ő jó eséllyel jár sikerrel. De van az a szint, amikor a pedikűrös eszköztára már kevés. Ilyenkor a sebészeten kaphatunk segítséget – igen, a benőtt körmöt lehet, hogy műteni kell. A jó hír az, hogy ambuláns műtét lesz, ami után mehetünk is haza.

Hogyan történik a benőtt lábköröm operálása?

A benőtt lábkörmöt tehát ambuláns műtét keretein belül látjuk el, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a páciens bemegy egy megadott időpontra, az orvos helyi érzéstelenítésben rögtön elvégzi a beavatkozást, és lehet is menni haza – nincs kórházi megfigyelés. Ez azért van így, mert ez nagyon kicsi, rutin beavatkozás, amelynek esetében minimális bármilyen komplikáció vagy szövődmény esélye, így a beteg nyugodtan lábadozhat otthon, orvosi felügyelet nélkül.

Az operációt el lehet végezni hagyományos sebészeti eljárással, valamint lézerrel. Manapság inkább az utóbbit szeretjük, ugyanis modernebb technológia, aminek számos előnye van. Ez a módszer például nem áll meg annyiban, hogy megtörténik a köröm szélének kivágása. Lézeres műtét esetén a köröm termelődéséért felelős sejtek is elpusztulnak az adott területen, vagyis többet biztosan nem kell időpontot kérnünk a sebészetre emiatt a probléma miatt – legalábbis ugyanazzal a lábujjal biztosan nem.

A hagyományos műtéti eljárás ezzel szemben valóban „csak” annyit tud, hogy az érintett körömrészt kivágja, ezért itt gyakori a kiújulás, amennyiben a páciens nem tanulja meg, hogyan kell megelőzni a köröm benövését.

Mindemellett a lézerfénynek még számos előnye van: elpusztítja a vérzékeny sarjszövetet, valamint a gyulladt részeket, ezzel gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé, kevésbé fájdalmas lábadozást, és gyakorlatilag nullára csökken annak esélye, hogy a terület elfertőződjön és szövődmények alakuljanak ki. Összességében tehát a lézeres beavatkozás azon túl, hogy megszünteti magát a problémát, megakadályozza a kiújulást is, valamint gyorsabb és zökkenőmentesebb gyógyulási időszakot biztosít, ezért szeretjük jobban manapság ezt alkalmazni.  

Írta: dr. Vörös Anna

A sorozat korábbi cikkei:

A szülés jelei: honnan tudhatjuk, hogy itt az idő? – dr. Vörös Anna sorozata 3. rész

Mi az a HPV? Miért fontos a szűrés és az oltás? – dr. Vörös Anna sorozata (2. rész)

Nőgyógyászati rákszűrés: hogyan zajlik és mit mutat meg a vizsgálat?

Nem csak nőgyógyászat van az L33-ban

 

Új helyre költözött és jelentősen bővül az L33 Medical

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here